Droste effect

bVision Photography

Ik had het er gisteren al over, het Droste effect, maar dan anders. Nu dan even over het echte droste effect. Het is eigenlijk een recursie, een verwijzing naar zichzelf die herhaald wordt. Het heeft de naam van het droste effect gekregen omdat het gebruikt werd op de verpakkingen van Droste Cacao. Daar staat een verpleegster op met een pak cacao die dezelfde afbeelding bevat en ook daar staat weer eenzelfde afbeelding en ga zo maar door. Vroeger was men daar zo mee klaar, de resoluties waren zo laag dat je al snel uitgetekend was. Op de onderste foto zie je dat met het toenemen van de resoluties van camera’s je een heel eind kunt komen. En ik laat deze alleen maar in een beperkte resolutie zien. Het meisje zit voor een spiegel en houd zelf een spiegel vast. De fotograaf moet alleen proberen om zelf niet op de foto te komen. Door op de onderste foto te klikken krijg je een vergroting. voor de volledige resolutie klik je op deze link.(foto’s: via wikipedia)

bVision Photography

23 Comments

 1. Hier heeft m’n dochter ook al mee geexperimenteerd, wist niet dat dat n naam had … Droste effect, iets om te onhouden !

 2. leuk dat Droste effect.
  Ik heb nog steeds oliebollen ze waren van de dorpsbakker, heel geurig en niet vet. Ik deel ze met de tuinvogels, die zijn er gek op.

 3. Het blijft geniaal en intrigeren.

 4. Mij ook! Ik gebruik dat effect ook wel eens voor een opdracht. Maar dan wel in photoshop. 😉

 5. Jaaaaaa dit intrigeert mij al heel mijn leven, dat spiegeleffect of het doosje van Droste 😀 Prachtig!

  XXX

 6. wow wordt er duizelig van

 7. Wel oppassen bij recursie; het kan gemakkelijk tot stack overflow leiden 😉

 8. ik zie zulke foto.s ook op footo.nl
  ik vindt het geweldig

 9. Leuke bril, al snap ik niets van dat houtwerkje.

 10. Er zijn ook wel websites dat je dan in kan zoomen en dan almaar door.
  Das wel leuk op zich.
  Oneindigheid.

 11. Er zit iets vervreemdende in die foto … iets Esscher-achtigs …
  Zonder meer mooi en knap gedaan.

 12. Geweldige illustratie van het Droste effect!!
  Over Droste gesproken ik heb wel trek in een warme choco! 😉
  Natuurlijk wil ik je langs deze weg ook nog alle goeds toewensen voor 2011!
  groetjes,
  Elmar

 13. Deze is heel mooi gedaan.

 14. Ja ik wist wel dat het daarvandaan kwam, heb het zelf ook al eens gedaan. Zo’n blikje heb ik ook nog 😉

 15. Zoiets is wel leuk om zelf nog eens te gaan proberen, wat een leuk effect. Laatst was er over het droste-effect nog een hele reportage op tv, weet niet meer waar, maar wél grappig om jouw logje hier nu ook over te lezen.

 16. Blijft leuk spelen, dat Droste effect…

 17. Toch knap dat zoiets kan

 18. ollie kent Droste alleen van de ronde chocolaatjes !

  Maar hoe heeft Storm thorgeson (Hypgnosis) de foto van Pink Floyd op ummagumma gemaakt ?

 19. Ik wist niet dat die naam van de chocola afkomstig was. 😀

 20. leuk hoe je zulke effecten op eenvoudige wijze kan doen tot stand brengen.

 21. De oneindigheid van twee spiegels die in elkaar zichtbaar worden.. Een heel apart effect altijd.

 22. Geweldig mooi effect Sjoerd, je brengt me op een idee hahahah

Geef een reactie