Jeugd sentiment
Jeugd sentiment

Jeugd sentiment

Wellicht dat ik een ouwe zak aan het worden ben of dat de literatuur die ik vroeger lees niet meer geschikt is voor een jeugdig publiek, maar al dwalende door een grote boekenwinkel viel me op dat ik die jongensboeken niet meer kon vinden. Ik verslond destijds de boeken van Arendsoog en Witte Veder door Johannes Nowee (63 delen), ik kon niet wachten tot er weer een nieuw deel uit kwam, of Pim Pandoer met zijn Salamander, een rode amfibie-sportwagen die die zelf had gebouwd, geschreven door Carel Beke (18 delen). Later de Conny Coll reeks als Pockets geschreven door Conrad Kobbe, onschuldig leesvoer waar wel veel doden vallen, maar waar de goeden altijd winnen. En dan vergeet ik bijna de legendarische reeks over Winnetou en Old Shatterhand door Karl May. Jeugdsentiment denk ik dan maar. Aan de andere kant heb ik niet alle delen gelezen en ik vraag me af of ze nog ergens te bestellen zijn, wellicht zelfs als digiboek. Ik ga eens als een echte cowboy op zoek naar het verleden van deze boeken. Want een ding hadden ze allemaal gemeen, dat was de spanning, waardoor je deze boeken aan één stuk door uitlas, In de avond zelfs met een zaklamp onder de dekens om maar niets te missen. Ik ben benieuwd wie zich dit nog herinnerd

bVision Photography

28 Comments

 1. Yeah yeah Lang voordat The Beatles bekend werden, verslond ik de boeken van Pim Pandoer de schrik van de Imbosch op de lager school. Ik haalde er elke week één in de plaatselijke bibliotheek. De boeken van Arendsoog en Witte Veder las ik ook. En vergeet de Bob Evers serie niet. Die laatste boekenserie ken je Sjoerd?
  Saludos
  Albert

 2. frank-103

  Arendsoog, de Kameleon, Pim Pandoer, de vijf, ja, die heb ik gelezen! Een aantal titels heb ik ook op zolder in de kast staan. Een jaar of 10 geleden ben ik begonnen jeugdboeken weer te kopen, brief voor de koning, geheim van het wilde woud (tonke dragt), meester van de zwarte molen (preussler), scheepsjongens van bontekoe, sjakie en de chocoladefabriek etc. Mijn kinderen zijn daar nu erg blij mee! Maar Arendsoog vinden ze helemaal niks, veel te oubollig geschreven!

 3. Arendsoog heb ik uiteraard ook gelezen nou ja verslonden.
  Pim Pandoer heb ik nooit gelezen, maar moet wel opeens terugdenken aan de Schippers van de Kameleon vond ik ook geweldig.
  Ennuhhh Pinkeltje natuur en Alleen op de wereld hahahah

 4. Regelmatig waren mijn ouders mij kwijt bij een bezoek aan mijn grootouders, en als ik er logeerde hadden mijn opa en oma geen kind aan me, want ik had op zolder de Arendsoog verzameling van mijn vader en ooms ontdekt. Uren zat of lag ik er op een bed de ene na de andere Arendsoog te lezen. Heerlijk!
  groetjes,
  Elmar

 5. Ik herken wel het stiekem lezen, maar niet deze boeken. Ik was tenslotte een meisje. Voor mij zat een jongen die je nu een nerd zou noemen. Die was verzot op Karl May, maar als ik hem vroeg waarom dat nu zo leuk was kon hij mij dat niet uitleggen…..

 6. Ja, Pim Pandoer vond ik ook heel mooi als jongen, en Karl May ook. Die Karl May verhalen zijn trouwens tamelijk hilarisch als je ze op latere leeftijd terugleest. Die Old Shatterhand blijkt dan een ontzettend belerende zeur te zijn, en bovendien blijkt willekeurig welke held dan ook uiteindelijk van Duitse afkomst te zijn, tot een indiaan aan toe.

 7. Pim Pandoer ken ik niet, maar Arendsoog verslond ik ook. En van Karl May heb ik ook wel een aantal gelezen. Dat waren leuke jeugdboeken.
  Ik ben benieuwd of je nog wat kunt vinden, als e-book bijvoorbeeld.

 8. Hai Sjoerd,

  jaaaa, Arendsoog. Het waren weliswaar jongensboeken, maar ik “vrat” ze toch!
  Ik was lid van de bibliotheek en heb ze allemaal geleend en gelezen.
  Ik dook weg in zo’n boek en hoorde of zag verder niets meer.

  Jammer genoeg kan ik dat nu niet meer, of… het boek moet wel heel erg boeiend zijn!

  Succes met je speurtocht.
  Als e-book?!!

  Groet van Marlou

  .

 9. Tsjee, Old shatterhand, ooit kreeg ik de hele reeks compleet met op één deel na alles in plastic, maar ze bleven in plastic staan en ik heb ze zo weggedaan naar de kringloop ooit, hahaha

  Nu zonde, maar ja, ik bood het telkens aan aan de mensen maar niemand had interesse….

  XXX

 10. Arendsoogboeken heb ook wel allemaal gelezen, Pim Pandoer kan ik me niet herinneren. Daarnaast had je nog de “vijf” boeken van Enid Blyton, die heb ik ook allemaal gelezen. En toen ik jonger was nog “Puk en Muk”. En dan had je nog de serie van Adriaan en Olivier, die steevast in ieder boek op de eerste bladzijde een auto total-loss reden. De bibliotheek beleefde toen nog “Gouden Tijden”. Onder de dekens las ik niet, maar luisterde ik naar “Radio Luxemburg” en Veronica. Een klein transistorradiootje met een oortelefoon. Die radio heb ik in mijn hele diensttijd ook nog bij me gehad.
   

 11. De Pim Pandoers heb ik allemaal gelezen en gehad, maar met het ouder worden en verkassen zijn ze helaas geheel uit mijn gezicht geraakt. Als ik deze omslag zie, komt bijvoorbeeld de naam van het Imbosch mij weer voor de geest, een naam die onverbrekelijk dus met Pim Pandoer was verbonden.

Reageren mag, maar hou het netjes...

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.