Kwaliteit van leven.
Kwaliteit van leven.

Kwaliteit van leven.

Wat is kwaliteit van leven. Naarmate ik ouder wordt en vaker met dementerende mensen te maken heb gehad stel ik mezelf die vraag regelmatig. Ik moet mezelf het antwoord schuldig blijven. Maar ik geloof zelf niet dat ik als dementerende bejaarde door het leven zou willen gaan. Iedere dag je opnieuw moeten afvragen wat het hoe en het wanneer is. Alsmaar dezelfde verhalen blijven vertellen, meerdere malen op een dag. Dat stoot mij tegen de borst. Niet dat ik er dan zelf iets vanaf weet, maar toch. Ik zal never nooit niet achter de geraniums gaan zitten maar zelf een kasplant worden wil ik ook niet. Wellicht dat ik ook ergens een reboot knop moet gaan maken, zo groot dat iemand erop kan drukken. Wat zou het fijn zijn als je dan je leven weer van vooraf aan zou kunnen gaan volgen. Begrijp me, ik heb niets tegen al die bejaarden in die tehuizen die ervoor zorgen dat mijn pensioen onbetaalbaar geworden is. Of tegen Femke Halsema, die nu van een welverdiend pensioen kan genieten na 12.5 jaar in de kamer. Ik klaag ook niet dat ik wat langer moet werken, maar toch zou ik ook wel weer eens jong willen zijn en dan weten wat ik nu weet…
Overigens heb ik mijn lidmaatschap opgezegd bij GroenLinks, ze zijn mij te rechts geworden en zijn mijn idealen niet meer trouw.

bVision Photography

29 Comments

 1. t erge is dat je’t waarschijnlijk niet eens zelf beseft dat je dementerend bent… en daar vrees ik voor… mag er ook niet aan denken zo’n kasplantje te worden.. maar hebben we dat zelf te willen of niet ? En kunnen we het stoppen ? jakkes is al te laat op de avond om me daar nu het hoofd over te pijnigen. Geef mij ook maar zo’n reboot-knop !

 2. Ook planten krijgen wel eens het predikaat: op sterven na dood. Ik ben bang dat dit bij het leven hoort en dat we dit maar hebben te ondergaan. Ik herken de heimwee hebben naar het jonger zijn. Ik heb daar ook wel eens last van……

 3. Tja, de discussie nu over wel of niet een gewapende militaire missie wordt openbaar gevoerd.
  Ik ben tegen!
  Sociaal is voor mij belangrijker dan liberaal.
  Zo probeer ik trouw te blijven aan mijn idealen en loyaal aan mijn partij.

  Maar teleurstellingen begrijp ik.

  Gezond ouder worden is steeds meer een lot uit de levensloterij aan het worden.

 4. Ja, dat zijn een hoop gedachten die mij héél bekend voorkomen, het lijkt mij ook een levend spookhuis, de hele tijd de weg kwijt zijn, denken dat mensen je bestolen hebben, naar oude huizen terugverlangen, niet begrijpen waar de doden zijn, ongemakkelijk in een luier vastgegespt zitten – en af en toe vaag beseffen dat je kennelijk iets verteld hebt dat je al 100x eerder vertelde, wachten tot het moment komt dat je je het niet meer beseft :-/ En tegen die tijd dat ik zo oud ben, is het waarschijnlijk de top van de vergrijzing, en haat iedereen die nog kan denken ouderen :-/ En waar ik op moet stemmen, geen idee meer.. ;-}
  Goed weeknd! Jolie

 5. Ja, ik ben GroenLinks ook kwijtgeraakt, de laatste tijd. Dat wordt SP bij de volgende verkiezingen.

  Met Alzheimer maken ze wel vooruitgang, misschien dat men dat over tien, twintig jaar beter tegen kan gaan. Maar dan kun je altijd nog vasculaire dementie krijgen (adertjes die kapot gaan) en daar hebben ze nog niks op gevonden.

  Niemand wil het, maar de mensen die het krijgen, krijgen het bijna allemaal ongemerkt.

 6. Ik vroeg het me al af, Groen Links was al een tijdje VVD light. En daarbij hun eigen achterban aan het verraden. Maar zoals ze nu zijn vinden ze ook wel weer nieuwe leden. Links wat er vanaf en rechts weer wat erbij. En dan, als je tijd van leven hebt dan loop je toch het risico op enig moment door lichamelijke gebreken noodgedwongen achter de geraniums te komen. Zet ze als desktopafbeelding eens op je PC, misschien is het wel minder erg dan het lijkt. De kosten voor de bejaarden in bejaardenhuizen worden, volgens wat ik weet, betaald uit de AWBZ. Niet uit pensioengeld. Uit eerste hand weet ik ook dat velen van hen alleen maar een aow-uitkering hebben. Ook is het nog steeds maar een heel klein percentage bejaarden wat in een bejaardenhuis terecht komt. De meeste mensen zijn gelukkig tot aan hun dood gewoon thuis. Het zijn juist de Baby-boomers waar jij en ik ook bij horen, en die er zelf ook niks aan kunnen doen, die er nu voor zorgen dat de pensioenen onbetaalbaar worden, we zijn gewoon met teveel, dit in combinatie met een overheid die gefaald heeft. Dit wist men namelijk tien twintig en dertig jaar geleden ook al. Eerlijk gezegd, ik zie wel hoe het loopt allemaal. Eerst nog maar eens oud zien te worden. Tja en om met een cliché af te sluiten Iedereen wil oud worden, maar niemand wil het echt zijn.
   

 7. Ik kan me er nu nog geen voorstelling bij maken dat ik ‘langer’ moet werken. Sowieso heb ik er niet zo’n moeite mee omdat ik zolang studeer dat ik ook later begin dus misschien uiteindelijk net zoveel werk-jaren ga maken.

  Kwaliteit van leven. Mijn opa wordt over een paar maanden 94 en heeft er echt geen zin meer in. Iedereen gunt hem een vredig heen gaan op dit moment want hij kan niks meer en bij alles wat er gebeurt heb ik medelijden. Maar helaas heeft hij die keuze niet zelf want hij heeft een pacemaker, en die houdt er niet zomaar mee op…

 8. saltyletters

  Gezien de spannende ontwikkelingen in mijn leven momenteel , houd ik mij niet meer bezig met de Nederlandsche politiek.
  Mondiaal wél.
  Maar dat is een ander verhaal.

  Warme groet, uw eilandvrouw.

Reageren mag, maar hou het netjes...

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.