Of je worst lust

Of je worst lust

bVision Photography

Op 4 november 1926 opende de Hollandsche Eenheidsprijzen Maatschappij Amsterdam, kortweg H.E.M.A., de eerste winkel in de Kalverstraat in Amsterdam. Of ze toen al worst verkochten weet ik uiteraard niet. Maar als ik aan HEMA dacht, liep bij mij het water in de mond. Van die heerlijke vette knakkige Hollandse Eenheids Worst, met veel mosterd. Maar, ook de HEMA denkt voor ons mee, en die lekkere worst van vroeger is het niet meer. Volgens mij is het hele geval gezonder geworden, en dan hoeft het voor mij ineens niet meer. Dat is hetzelfde als een frikandel speciaal zonder mayonaise. Minder vet, maar niet meer te eten. Zoals ik friet of patat, u mag kiezen, ook niet lust zonder mayonaise. Dan maar geen friet. Maar, ze doen maar, het zal me worst wezen. Dan maar niet meer naar de HEMA. De bovenstaande foto had ik al een tijdje in mijn bezit, dit soort foto’s bewaar ik voor eventuele publicaties, maar met de onderste foto die ik deze week erbij vond, werd het ineens interessant.

bVision Photography

19 Comments

 1. Inderdaad sommige dingen zijn ongezond en moeten ze niet perse gezond willen maken, dat smaakt niet meer… Frieten worden hier tegenwoordig ook vaak in gezondere speciale vetten gebakken , … nee geef mij maar frieten uit een goede ouderwetse frituur met een dik pak mayonaise erop… ook al moet ik er wat verder voor om rijden… (zal de volgende dag wel n broodje gezond eten, wat dan weer niet vettig mag zijn !)

 2. Ik woon dichtbij een grote Hema met worstloket aan de straat. Daar loop ik moeiteloos aan voorbij. De laatste keer (3 jaar terug) dat ik er een proefde was ie nog net als vroeger, modervet en met een te dikke vel. De smaak was wel goed, maar dat moddervette brak me een maand later nog op.

  Die Unileverworsten uit Oss vind ik erg matig. Doe mij maar een huismerkworst bij de Vomar of Super de Boer. Duidelijk fabrieksworsten, maar wel goed op smaak en mijn maag heeft er minder last van. Rookworst vind ik ook heerlijk bij een prakkie bieten of door m’n mexicaanse roerbak.

 3. oh ja heerlijk die hema worst,
  maar je hebt gelijk hij is anders van smaak,
  enne die friet moet ik ook niet zonder mayo………………
  nog erger als ik geen sausjes meer mag dan wordt ik gek

 4. hai Sjoerd,

  oeioei!
  Dat zal me een knal gegeven hebben!!!

  HEMA-wordt: die ken ik nog wel van vroeger bij de boerekool.
  Lekker vet en zout.

  Maar ja…
  ik eet geen vlees meer…….

  Groet van Marlou

  .

 5. Die afkorting kende ik nog niet. 😀 Nooit geweten van die Eenheidsprijzen…
  Hier is het natuurlijk vooral Unox worst die populair is. Helaas mogen we soms in die geur wakker worden, dan vergaat je eetlust wel. 😉

 6. De HEMA heeft, niet omdat ze begaan zijn met onze gezondheid maar puur uit commercie, ook magere worsten. Wel van dezelfde vetgemeste varkens. Het is trouwens jammer dat hun prijs-principe, nl een kwartje, twee, drie of vier uit hun prijs-filosofie verdwenen is.

Reageren mag, stay safe!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: