wie schoan os limburg is – Bemelen

bVision Photography

Ik had het al aangekondigd, vandaag wat meer over mijn gebatter door het Limburgse land. Een tocht door het mooiste gebied van heel zuid Limburg, de streek rond Bemelen. Een plaatsje gelegen tussen Maastricht en Valkenburg en vooral bekend door de Bemelerberg. Dat was ook het doel van mijn tocht. Bemelen zelf zijn maar een paar huizen en een kerk, dus daar hoef je niet voor te gaan. Alhoewel, bovenop de berg, richting Sibbe ligt een mooie camping, voor de avonturiers onder u. Mijn doel waren de grotten die uitgehakt zijn in de mergelrotsen rondom het dorp. De meeste uiteraard ontoegankelijk, maar een enkele vergeten, daar kon ik zo, nou ja, tussen twee haakje, in. Niets eens een bordje verboden toegang gezien. Alleen bij de Mergellandschapen, maar die kunnen toch niet lezen en de afrastering daar was erg laag…

bVision Photography

Er lag op de paden door de aanhoudende regens van de afgelopen tijd alleen ontzettend veel drek, maar ook mijn schoenen zijn alweer schoon. Touw en een pikhouweel zijn overigens aan te raden als u net als mij, de gebaande paden wil verlaten. Ik heb even moeten schuilen voor een auto van de Stichting Het Limburgs Landschap, maar voor de rest ging alles goed. Gelukkig lagen er lucifers en kaarsen in de grot waarin ik me begeven heb. Anders had ik wellicht dit bericht niet meer kunnen schrijven. Vroeger werden dit soort grotten gebruikt om naast het winnen van mergel, ook te dienen als schuilplaats. De foto’s zijn uiteraard onderweg gemaakt. Ook de mooie foto’s die gisteren mijn log sierde in het kader van het naderende voorjaar zijn in de omgeving van Bemelen gemaakt.

bVision Photography

28 Comments

 1. Hallo Allesio,

  Helaas kan ik je daar niet bij helpen. De meeste grotten zijn in verband met het gevaar afgezet. De grot op de foto is maar klein, daar heb je weinig aan. Er zijn grotten waar rondleidingen en zo in gegeven zijn waar je wellicht in de stille uren buiten het seizoen gebruik van kunt maken. De meeste liggen in de buurt Valkenburg/Maastricht.

 2. allesio prevete

  Hallo,

  Wij moeten voor school een horror-film maken. Nu hadden wij het idee dat we dit gingen filmen in een grot, liefst in Z-Limburg. Nu is onze vraag, weten een van jullie een grot die vrij toegankelijk is en waar weinig mensen lopen(tegen verhindering van storingen tijdens de opname).
  Bij voorbaat dank!

  Gr. Allesio

 3. Leuk om zien… op foto… maar ik voel me er nooit gerust in… die donkere, klamme , oneffen, gladde gangen…. geven me steeds een beklemmend gevoel zodat ik er niet rap genoeg uit kan zijn…

 4. Als mensen dit soort plekken met respect bezoeken is daar niets mis mee. Helaas gaan mijn leeftijdsgenoten er niet zo goed mee om. Er zijn plekken in Z-Limburg bekend waar jongeren naartoe gaan om te ‘hangen’/’feesten’. Nou zal dat over het algemeen wel meevallen, maar toch zorgen die paar rotte appels ervoor dat normale bezoekers in een zwijnestal terechtkomen wanneer ze zo’n grot bezichtigen. En dat is jammer.

 5. Hai Sjoerd,

  ik kom je vandaag even hier groeten.
  Dat jij in Limburg geboren bent!
  En er al je hele leven woont.

  Bofkont!

  groetjes van Marlou

  .

 6. Ha, leuk om die grotten weer eens te zien. Ik maakte daar ooit foto’s met mijn nieuwe allereerste camera, een pentax spiegelreflex die het wel vijfentwintig jaar heeft volgehouden. Ik woonde toen in de personeelsflat van Vijverdal, vandaar kon je leuk richting Bemelen wandelen. Zonnig landschap daar, lekker geel allemaal.

 7. daar wil ik nog steeds eens een keer in , ben in Duitsland wel in een hoop grotten geweest maar nooit in Limburg.
  Nou ja de (namaak) mijn in Valkenburg dat dan weer wel 🙂

 8. Ziet er heel buitenlands uit. Overigens, fijne week.

 9. Duidelijk een cultuur, dat je hier niet ziet.

 10. onbekend terrein voor mij.
  moet ik eens bezoeken
  ooit.

 11. Daar wil je volgens mij niet de weg kwijt raken, alhoewel dat nog beter is dan het gangenstelsel in Maastricht natuurlijk!

 12. war prachtig daar zeg,
  de foto’s heb je mooi gemaakt.

 13. Klopt. Inderdaad erg mooi daar. Neem trouwens ook eens de doorsteek van de Intratuin-vestiging in Berg en Terblijt en loop dan eens rechtdoor naar Bemelen. Schitterend, met name in het voorjaar. Trouwens, vergeet in de door jou terecht geroemde omgeving van Bemelen niet Antoniusbank, het gehucht dat zich vanuit de dorpskern uitstrekt in de richting van Cadier en Keer. Ook fraai en eenfijne wandelomgeving.

 14. De Bemelerberg ken ik volgens mij alleen als hindernis voor wielrenners. Die grotten lijken me in elk geval de moeite van het bekijken wel waard.

 15. Leuk dat je dit laat zien. Ik ben wel in Vilt, Sibbe en Berg en Terblijt geweest, maar net niet in Bemelen. Ik kende dit dus helemaal niet.
  We gaan eigenlijk elk jaar wel minstens 1 keer naar Zuid-Limburg, ik hoop dit jaar ook weer.

 16. Zo te lezen moet je er wel wat voor over hebben om een paar foto’s te maken, maar ze zijn dan ook zeker de moeite waard. Ik ben er nog nooit geweest.

 17. Hai Sjoerd…

  daar kom ik net vandaan!!!
  Ik heb eergisteren een rondje Bemelen gewandeld.
  Bij café de baskuul kun je een gratis wandeling ophalen.
  Prachtig is het daar!
  Ik heb er volop van genoten.

  Woon jij daar in de buurt?

  groet van Marlou

  .

 18. Op de lagere school zijn we eens in de St-Pietersberg mergelgrotten geweest. Spannend hoor.

 19. Prachtig dit! Had nog geen plannen voor de zomervakantie maar dit is alvast een idee.

 20. Vroeger heb ik heel wat grotten bezocht, tot ijsgrotten in Oostenrijk aan toe, helaas is dat met een rolstoel niet meer mogelijk, jammer wel, want fotografisch is dat ook heel mooi

 21. Gaaf zeg. Ik ben persoonlijk niet zo avontuurlijk en ook een beetje angstig aangelegd, zeker voor grotten. Gelukkig maak jij de foto’s zodat ik er niet heen hoef. 😉

 22. Mooi die grotten. Ik ben er nog nooit geweest. Misschien moet ik toch maar eens doorrijden als we in limboland op visite gaan.

  Love As always
  Di Mario

 23. Het is daar zeer zeker mooi. Anders als hier. Daar was ik ooit eens.

 24. Mooi spannend tochtje..!!
  Fijne dag vandaag.

 25. Kan het hier zijn dat Johan en de alverman werd opgenomen , vanmiddag op Ollie’s blog meer

 26. Poepiedoe, maar das spannend.

 27. Mijn eerste vakantie ooit, met jeugdliefde, bracht ik door in Bemelen.. amper 18 jaar oud.
  Walking back through memory-lane……

 28. Erg leuk om te zien, zoiets.
  Dat heb je hier helemaal niet, wel een hunnebed.
  Erg mooi, die overblijfselen uit het verleden.

Geef een reactie