wie schoan os limburg is – Bemelen
wie schoan os limburg is – Bemelen

wie schoan os limburg is – Bemelen

bVision Photography

Ik had het al aangekondigd, vandaag wat meer over mijn gebatter door het Limburgse land. Een tocht door het mooiste gebied van heel zuid Limburg, de streek rond Bemelen. Een plaatsje gelegen tussen Maastricht en Valkenburg en vooral bekend door de Bemelerberg. Dat was ook het doel van mijn tocht. Bemelen zelf zijn maar een paar huizen en een kerk, dus daar hoef je niet voor te gaan. Alhoewel, bovenop de berg, richting Sibbe ligt een mooie camping, voor de avonturiers onder u. Mijn doel waren de grotten die uitgehakt zijn in de mergelrotsen rondom het dorp. De meeste uiteraard ontoegankelijk, maar een enkele vergeten, daar kon ik zo, nou ja, tussen twee haakje, in. Niets eens een bordje verboden toegang gezien. Alleen bij de Mergellandschapen, maar die kunnen toch niet lezen en de afrastering daar was erg laag…

bVision Photography

Er lag op de paden door de aanhoudende regens van de afgelopen tijd alleen ontzettend veel drek, maar ook mijn schoenen zijn alweer schoon. Touw en een pikhouweel zijn overigens aan te raden als u net als mij, de gebaande paden wil verlaten. Ik heb even moeten schuilen voor een auto van de Stichting Het Limburgs Landschap, maar voor de rest ging alles goed. Gelukkig lagen er lucifers en kaarsen in de grot waarin ik me begeven heb. Anders had ik wellicht dit bericht niet meer kunnen schrijven. Vroeger werden dit soort grotten gebruikt om naast het winnen van mergel, ook te dienen als schuilplaats. De foto’s zijn uiteraard onderweg gemaakt. Ook de mooie foto’s die gisteren mijn log sierde in het kader van het naderende voorjaar zijn in de omgeving van Bemelen gemaakt.

bVision Photography

28 Comments

 1. Hallo Allesio,

  Helaas kan ik je daar niet bij helpen. De meeste grotten zijn in verband met het gevaar afgezet. De grot op de foto is maar klein, daar heb je weinig aan. Er zijn grotten waar rondleidingen en zo in gegeven zijn waar je wellicht in de stille uren buiten het seizoen gebruik van kunt maken. De meeste liggen in de buurt Valkenburg/Maastricht.

 2. allesio prevete

  Hallo,

  Wij moeten voor school een horror-film maken. Nu hadden wij het idee dat we dit gingen filmen in een grot, liefst in Z-Limburg. Nu is onze vraag, weten een van jullie een grot die vrij toegankelijk is en waar weinig mensen lopen(tegen verhindering van storingen tijdens de opname).
  Bij voorbaat dank!

  Gr. Allesio

 3. Als mensen dit soort plekken met respect bezoeken is daar niets mis mee. Helaas gaan mijn leeftijdsgenoten er niet zo goed mee om. Er zijn plekken in Z-Limburg bekend waar jongeren naartoe gaan om te ‘hangen’/’feesten’. Nou zal dat over het algemeen wel meevallen, maar toch zorgen die paar rotte appels ervoor dat normale bezoekers in een zwijnestal terechtkomen wanneer ze zo’n grot bezichtigen. En dat is jammer.

 4. Ha, leuk om die grotten weer eens te zien. Ik maakte daar ooit foto’s met mijn nieuwe allereerste camera, een pentax spiegelreflex die het wel vijfentwintig jaar heeft volgehouden. Ik woonde toen in de personeelsflat van Vijverdal, vandaar kon je leuk richting Bemelen wandelen. Zonnig landschap daar, lekker geel allemaal.

 5. Klopt. Inderdaad erg mooi daar. Neem trouwens ook eens de doorsteek van de Intratuin-vestiging in Berg en Terblijt en loop dan eens rechtdoor naar Bemelen. Schitterend, met name in het voorjaar. Trouwens, vergeet in de door jou terecht geroemde omgeving van Bemelen niet Antoniusbank, het gehucht dat zich vanuit de dorpskern uitstrekt in de richting van Cadier en Keer. Ook fraai en eenfijne wandelomgeving.

 6. Leuk dat je dit laat zien. Ik ben wel in Vilt, Sibbe en Berg en Terblijt geweest, maar net niet in Bemelen. Ik kende dit dus helemaal niet.
  We gaan eigenlijk elk jaar wel minstens 1 keer naar Zuid-Limburg, ik hoop dit jaar ook weer.

 7. Hai Sjoerd…

  daar kom ik net vandaan!!!
  Ik heb eergisteren een rondje Bemelen gewandeld.
  Bij cafƩ de baskuul kun je een gratis wandeling ophalen.
  Prachtig is het daar!
  Ik heb er volop van genoten.

  Woon jij daar in de buurt?

  groet van Marlou

  .

Reageren mag, maar hou het netjes...

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.