Utrecht Overvecht

bVision Photography

Over ons tochtje naar Utrecht-Overvecht valt niet veel te vertellen. Ik heb mijn vrouw A. daar ergens afgezet en moest er enige tijd doorbrengen zodat A haar zaken kon afhandelen. Maar gatverpieleke wat een saaie buurt is dat, en het was er nog koud ook. Blokkendozen staan daar, twee hoog, drie hoog, vier hoog en heel hoog. Ik zou er voor geen goud willen wonen. Alles lijkt er op elkaar. Het enige wat daar het aankijken waard is, is de Watertoren met het erbij behorende parkje. De watertoren is in 1935 gebouwd in opdracht van de gemeente Maartensdijk en ligt nu binnen de grenzen van Utrecht Overvecht. De architect, J.L. Pateer, bedrijfleider bij de DNWU* maakte een ontwerp in de stijl van de Amsterdamse school. De kosten voor de arbeiders werden betaald uit een werkvoorzieningsproject in de crisisjaren. De achtzijdige watertoren heeft een hoogte van 48,6 meter en twee waterreservoirs van 250 m3. Het geheel is gebouwd op basis van steunberen waartussen de ramen en het binnen-gebouw zijn gemetseld. Het is een beschermd rijksmonument en zal er tus nog wel staan als ze binnenkort de blokkendozen gaan afbreken. Als ik deze blokkendozen zie weet ik warom wij de eieren van scharrelkippen eten. Waarmee ik niet wil zeggen dat dat hetzelfde is. Mijn vriendelijke goedendag tegen iedereen werd gelukkig wel beantwoord. Er zit dus nog leven in de brouwerij daar.

bVision Photography

* DNWU = Drinkwaterleiding Noord-West Utrecht

20 Comments

 1. Nee mij zal je ook niet zien verhuizen naar zo’n ‘hoge’ stad. Hier in Belgie heb ik dat benauwd gevoel in Brussel .

 2. Ik heb er van juli 1971 t/m september 1976 in een van de experimentele flats met veel plezier gewoond en heb daar nog steeds geode herinneringen aan.http://www.portaal.nl/experimenteleflatsutrecht.aspx

 3. Is eigenlijk net zo’n juweeltje als onze watertoren in Schimmert.

 4. Bij ons heb je ook zo’n saaie buurten Sjoerd !

 5. ja, het fraaie limburg vergelijken met een stinkstad als utrecht gaat geen succes worden…

 6. Erg mooi, zo`n oud gebouwtje!
  Dat geeft de buurt wat meerwaarde.
  Alshier is de watertoren afgebroken. Jammer.

 7. Ik ken Utrecht Overvecht niet, maar aan jouw beschrijving te horen, mis ik daar ook niets aan.
  Die watertoren is het aanzien zeker waard, maar om daarvoor nu die kant op te gaan … Nee, toch maar niet.

 8. Nou ja, gelukkig ben je er toch met twee leuke foto’s vandaan gekomen 🙂
  Ik zou ook niet in een stad willen wonen.
  Fijn weekend alvast.

 9. Had dan 25 km door gereden,
  dan was je in amersfoort, genoeg mooie plekjes te zien.
  😉

 10. Ik vind het mooi als dit soort torens een herbestemming krijgen en daardoor mooi onderhouden worden, Breda is daar ook een voorbeeld van.

 11. Hai Mario,

  nou… dat is dus geen aanbeveling.
  Ik ga er niet naar toe.
  variatie op Redstar: ik zou er mijn hond niet eens willen begraven.

  Gelukkig woon je mooi in een inspirerende omgeving!
  Wees er maar dankbaar voor…

  Prettig weekeinde!
  Marlou

  .

 12. Ik zal er dan ook maar niet naar toe gaan, heb er niets te zoeken. De toren mag er inderdaad zijn.

 13. Ik ken die wijk eigenlijk alleen uit het nieuws. En dan niet van het positieve nieuws…

 14. Deze toren heeft wel iets weg van die van Pisa, hij staat namelijk ook scheef. Of heb je je camera een beetje schuin gehouden voor het effect? 😉
   

 15. troosteloze buurt zo te horen.
  dan liever mijn eigen buurt
  geen reuze schoendozen hier.

 16. Ik sta er altijd weer van te kijken als ik in zo’n gebied kom, dat er daadwerkelijk mensen wonen. Ik zou er niet eens dood gevonden willen worden.

 17. En geen maartse bui gehad..?
  Hier gisteren wel.
  En nu een fijne vrijdag en op naar een goed weekend.

 18. Utrecht Overvecht is inderdaad niet de meest gezellige wijk hahah.

 19. Ik ken daar nog een hele leuke dame in de buurt…. 😉

  Love As Always
  Di Mario

Geef een reactie