Hulde en respect

Hulde en respect

bVision Photography

Hulde en diep respect voor de ca 60 technici die eigenlijk ten dode zijn opgeschreven en die achtergebleven zijn in een gebied waar iedereen met de noorderzon vertrokken is. De mensen geven hun leven om dat van tienduizenden andere te redden. Ik weet, het is hun werk, maar toch. Die mensen moeten toch ook hun angsten hebben met de regelmatige ontploffingen en branden rondom hun heen. Terwijl ik gisteren na het uitgraven van een grote stronk in de tuin de “piep oet houw” en ik in het voorjaarszonnetje daarna een wandeling heb gemaakt stonden deze mensen te vechten om daar te redden wat er te redden viel. Maar ik vrees dat er straks niet veel meer over is van deze reactoren daar. De straling wordt uiteindelijk hun dood. Als er mensen zijn die een lintje verdienen, zij zijn het. Voor mij mogen ze in ieder land een standbeeld oprichten voor wat daar gebeurd. (het zelfde overigens ook voor de mensen die in Tsjernobyl zijn gebleven)

bVision Photography

Het AP zal wel geen problemen ermee hebben dat ik even een afbeelding heb gebruikt voor deze blog.

20 Comments

 1. Respect voor deze mensen, inderdaad ! Jammer dat de verantwoordelijken niet eerder hun verantwoordelijkheid opnamen en de gewone burgers nu het slachtoffer zijn. Ik denk dat we nog niet de helft van de gevolgen kunnen inschatten… Hulde aan deze mensen, maar of ze er nog veel gaan aan hebben …

 2. Gisteren belde een medewerker uit een centrale naar zijn dochter om afscheid te nemen, met de woorden ‘ik heb de doodstraf gekregen ‘

  Hij geeft zijn leven voor zijn landgenoten ten koste van alles wat hem dierbaar is.
  Dat vergt bovennatuurlijke moed.
  Kan geen lintje tegenop.

 3. Ze dragen vast beschermende pakken en zijn houden de straling goed in de gaten.
  Maar levensgevaarlijk is het wel.
  Maar dat is kernenergie sowieso al.

  Wie er nu nog voorstander van is, niet te vatten.

 4. Zij geven hun leven om dat van anderen te redden. Dat zijn echte helden inderdaad. Zulke mensen heb je nodig. Maar beter was het geweest dit te voorkomen. Die centrale stond daar niet veilig.

 5. Hai Sjoerd,

  ik vind het allemaal niet te bevatten, dit is zo immens groot…
  Als ik erover lees, denk ik, dat er nog iets heel ergs gaat gebeuren en dat deze technici niet de enige doden zijn.
  Vreselijk, maar onnoemlijk dapper om te proberen te redden wat er te redden valt.
  Valt er nog wat te redden?

  Ik stuur maar wat schietgebedjes die kant op…

  groet van Marlou

  .

 6. Het is zeker bewonderenswaardig dat ze daar blijven werken en niet vluchten. Ik zou niet weten wat ik zou doen in hun positie. Sowieso vind ik hoe er mee omgegaan wordt in Japan erg bewonderenswaardig, de kalmte wordt gezien de problemen toch goed bewaard.

 7. Laat de verantwoordelijken maar verplicht mee in de centrales proberen de boel te redden. Ze lopen dan ook het zelfde risico als die 60 heldhaftige technici die het nu vrijwillig doen. Maar die verantwoordelijken blijven weer buiten schot, zoals het meestal gaat. Op het moment dat ik dit schrijf gaat waarschijnlijk de revolutie in Libië zijn laatste dag in en de veiligheidsraad vergaderd nog steeds….. Die organisatie is toch ook failliet of niet soms?
   

 8. Ik deel je mening. En de verantwoordelijken zouden terecht moeten staan voor het Internationaal Strafhof van Den Haag op beschuldiging van genocide. Want ze verzwegen heel veel. Reken er maar op dat de reactie van de brandstofstaven niet meer te stoppen is, zelfs met vijtig man niet meer.

Reageren mag, stay safe!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: