De ochtendkrant
De ochtendkrant

De ochtendkrant

Niets was vroeger zo fijn als de ochtend te beginnen met het verse nieuws. Verhalen uit de regio, Nederland, en ver daarbuiten. Regel voor regel lazen we de krant. In groot formaat uiteraard en in delen zodat iedereen een stuk kon lezen. En toen was daar televisie, eerst nog aarzelend in zwart/wit, maar allengs ook in kleur. Het nieuwsgehalte was lager, maar het gemak om op je eigen tempo de krant door te lezen bleef. daar werden de zaken echt uitgediept. Daarna kwam in de jaren tachtig het internet op, nieuws werd langzaam een achterhaald medium, maar de krant vocht terug. Een naar mijn idee zinloze strijd. Daar helpt ook geen tabloid formaat aan. Het nieuws is te vinden online. Maar de krant strijd voort. De krant-online wordt geïntroduceerd. En wat doet men, maakt een pdf-je van de tabloid…. Of we daar op zitten te wachten. Nieuws moet actueel zijn, en niet een dag later worden uitgegeven. NU.NL is een mooi voorbeeld van hoe het zou kunnen, maar niet diep genoeg georiënteerd, dat moet toch beter kunnen in deze tijd. Netjes gerangschikt op categorie, tabblad georiënteerd, en vooral actueel en regionaal, voor zover als mogelijk. Volgens mij ligt er nog een wereld open voor een krant die het aandurft. Weg met de papieren versie, alleen meer een op nieuws georiënteerde site voor de regio. Regionale redacties, en een bovenliggende landelijke redactie. Ik ben helaas niet in staat om dit te realiseren. maar zoals onderstaand fragment uit de volkskrant hoort het ook niet te zijn.

bVision Photography

22 Comments

 1. Lees ook nog liefst de papieren krant, als ik de tijd heb tenminste. Is een ontspanning (alhoewel ? met al dat negatieve tegenwoordig) De onlinekrant lees ik eerder bij tijdsgebrek.

 2. Daarom zijn wij sinds een maand of twee uitsluitend DIGITAAL geabonneerd op de Stentor en kunnen zo het streeknieuws West Veluwe inclusief onze ‘dolfijne’ stad lezen. Dus nu ook hier aan de Costa del Sol. Bovendien zijn wij ook geabonneerd op de NRC en lezen zowel de papieren als digitale krant. Nu we hier zijn neemt de verzorger van ons huis de papieren krant mee. We gaan je groeten.
  Adios Sjoerd. Saludos de Albert y Mara

 3. De krant moet een nieuwe positie zoeken, ongeacht het formaat. Nieuws brengen is irrelevant geworden, want niet snel genoeg. De krant behoort voor de diepgang te zorgen, voor de achtergronden, de verklaringen. Kijk maar eens hoe NRC Handelsblad dit sinds enkele maanden invult. Prima wat mij betreft.

 4. Ik denk dat kranten bestaan blijven zolang mensen het als gewoonte graag van papier lezen.
  Voor het nieuws hoeft het niet echt, voor de achtergronden wellicht.

  Ik computer pas na mijn werk, dus de ochtenkrant blader ik altijd wel even door.
  Maar toch vond ik de krant als middagkrant beter.

 5. Mel

  Ik hou persoonlijk toch meer van nieuws op internet lezen, lekker makkelijk vanuit je stoel, je handen heb je vrij, je kan redelijk actueel nieuws lezen, en je bespaart er een hoop bomen mee 😛

 6. Ik heb een tijdlang de digitale editie van de Leeuwarder Courant gelezen met als toetje de papieren zaterdageditie. Sinds ruim twee weken heeft de LC de eerste volledig op de iPad toegesneden editie met de hele dag vers regionaal, landelijk en wereldwijd nieuws. Daar kunnen nog een heleboel kranten iets van leren.

 7. Wij hebben al jaren geen papieren krant meer, gewoon omdat hij niet meer op tijd werd aangevoerd. Daar ben ik aan gewend en daardoor mis ik hem niet, ik lees de koppen in zeker tien online kranten, Nederlandse en Belgische, ook Franstalige, dus is abonneren geen optie want dat zou niet te betalen zijn.
  En dan heel af en toe brengt er iemand een dikke Nederlandse krant mee vol met echt interessante achtergrondartikelen en dan weet ik opeens weer dat ik hem eigenlijk heel erg mis. Maar ja, niets aan te doen.

 8. Hai Sjoerd,

  even snel wat nieuws zien is digitaal natuurlijk wel handig.
  Maar…

  vanmorgen hoorde ik de krant met een plof bij de voordeur binnenvallen.
  Ik rende mijn bed uit.
  Pakte de krant en nam onderweg weer terug een kopje koffie mee.
  En dook er weer in! Gordijnen open, de zon mag binnenkomen.
  En bladeren en lezen maar.
  Niets zo lekker als dat!
  Ik zou niets anders willen.
  Kost wel een hoop tijd, maar sinds ik niet meer werk héb ik die tijd en neem ik die tijd.

  Heerlijk!

  Groet van Marlou

  .

 9. Ik lees nog altijd het liefst de krant op papier. Heerlijk vind ik dat.
  En in de krant lees ik ook verdiepingen en achtergrond informatie, dat mis ik altijd bij de online nieuwsmedia. Daar ben ik wel snel op de hoogte, maar ik mis daar toch de verdiepende artikelen.

  Ik heb nu geen krant. Vooral omdat het voor mij nu te duur is maar ook omdat ik ’s ochtends niet beneden de krant ga halen. 😉 Maar zodra we een huis met brievenbus in de deur hebben wil ik toch weer een krant.

 10. ’s Morgens bij mijn ontbijt, dan lees ik er graag een kwartiertje de krant bij. Daar sta ik extra vroeg voor op. Gelukkig hebben we nu een krantenjongen die daar aan mee werkt. Het nieuws wat er in staat is vaak al letterlijk overgenomen van de zelfde nieuwsbron als nu.nl bijvoorbeeld. Maar het regionieuws is meestal nog nieuws. Online zou ik net zo goed nieuws kunnen lezen, maar dan wel echte artikelen. De gegenereerde PDF’s van onze krant, ‘de Limburger’ zelf vind ik anno 2011 een aanfluiting; dat moet echt veel beter. Zeker omdat sommige pagina’s niet eens fatsoenlijk op het scherm passen, heel zeker niet als je met een laptop werkt. Betalen voor een goed gepresenteerde krant wil ik best wel in plaats van de gedrukte, maar dan ook net als bijvoorbeeld nu.nl de hele dag actueel houden.
   

 11. Ik vind de PZC online redelijk, hoewel ook wat beperkingen. Daar heb je dan weer een deel wat je alleen kunt lezen als je de paierenkrant in de bus krijgt, Ik vind trouwens dat je voor nieuws nooit zou moeten betalen.

Reageren mag, maar hou het netjes...

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.