Het Doel voor Doel

bVision Photography

Langs de oevers van de Schelde even boven Antwerpen ligt het plaatsje Doel. Doel moest plaats maken voor uitbreiding van de havengebieden van Antwerpen en de bouw van de Kerncentrale op niet al te grote afstand van de dorpskern. Alle plannen brachten een discussie op gang of Doel nog wel levensvatbaar en leefbaar was voor bewoning. In 1969 werd de eerste Unit van de Kerncentrale gebouwd en toen de plannen voor het plaatsen van een groot havengebied in 1999 op tafel kwamen, konden de bewoners vanaf 1999 hun woning vrijwillig verkopen aan de Maatschappij voor Grond- en Industrialisatiebeleid van het Linkerscheldeoevergebied.

bVision Photography

Onteigening heeft niet plaatsgevonden, zo slim was de regering wel. Inmiddels staat zo’n 90 procent van de woningen leeg en is de zaak behoorlijk verpauperd, in de avond is het een echt spookstadje. Het is een trekpleister voor fotografen en andere dagjesmensen geworden en het plaatselijke café wat nog open is trekt met busladingen mensen naar binnen. Eigenlijk is het triest dat het met Doel afgelopen moet zijn en dat vindt ook het comité Doel 2020. Doel moet behouden blijven, en een leermoment zijn voor de omgeving. Afgelopen vrijdag was ik een van de nieuwsgierigen die samen met mijn vrouw een korte tocht heeft gemaakt door het dorp. Ik sluit me aan bij het comite, Doel moet een ander Doel krijgen, en de planning van nog een havendok dwars door Doel mag niet doorgaan.

bVision Photography

20 Comments

 1. Ja pakt je wel wanneer je door Doel wandelt he… onvoorstelbaar wat ze met dat dorpje gedaan hebben en wat de plannen nu zijn. Voor Doel een ander Doel, evt als kunstdorp… om het even, maar mag niet opgeofferd worden aan de dokken of de kerncentrales.

 2. Doel zal dus voorlopig niet mijn doel worden. Ik houd absoluut niet van spookstadjes en die enge grijze “torens” boezemen mij angst in.

 3. Gezien de ontwikkeling van het debat over de kernenergie zouden er zomaar weer kansen voor Doel kunnen ontstaan.

 4. En even voorbij Doel liggen twee polders die aan het water terug gegeven worden. Of nederland dat nu wil of niet.

 5. Weet je zeker dat je stralings vrij terug gekomen bent?

 6. Goh, ja, dat het nog bestaat zeg!
  De mensen hadden niet weg moeten gaan, maar ja.

  Alhier wilden ze ook Ganzedijk slopen, maar door protesten is dat gelukkig niet doorgegaan.

 7. Ik hoop dat het lukt!
  Wel weer een leuke actie.. Ben benieuwd. 🙂

 8. Ondertussen heeft Doel toch wel bewezen dat het een doel heeft en moet blijven bestaan.

  Love As always
  DEi Mario

 9. Ik ben niet zo blij met de bestemming die het nu heeft gekregen. Maar ik vind het niet echt nodig dat het stadje zoals het nu is nog behouden moet worden. Sloop de kerncentrale en Doel zelf en zet er iets nieuws en moois neer zou ik zeggen.
  Een park voor wind- en zonne-energie bijvoorbeeld. En voor mijn part alle andere soorten groene energie.
  Voor de foto’s is het stadje erg interessant. Ik heb er al veel gezien en ze zijn allemaal bijzonder, zo ook deze van jou.

 10. Een paar maanden terug was ik ook in Doel geweest. Hoewel ik begrijp dat de inwoners zich niet willen laten verjagen snap ik aan de andere kant ook niet dat je er nog zou willen wonen. Met al die industrie in de omgeving, en een kerncentrale om de hoek lijkt Doel me niet mijn droombestemming.

  Mijn foto’s en blog over Doel zijn te vinden op:

  http://1ivision.blogspot.com/2011/04/doel-een-spookdorp-onder-de-rook-van.html

 11. Het is een bijzonder dorpje. Ik ben er een jaar of tien geleden eens geweest, sindsdien lijkt er nog niet zoveel te zijn veranderd. Hopelijk houdt Doel nog lang stand!

 12. Mij lijkt dat er niet veel meer aan te redden valt, dus waarom er dan niet wat nieuws mee gedaan. Maar ze weten het nog niet, las ik gisteren: http://www.standaard.be/artikel/detail.aspx?artikelid=DMF20110622_107

 13. Ik ken het eigenlijk niet. Lijkt me wel verschrikkelijk als je je dorp zo ziet verloederen, leeg lopen en plaats maken voor kapitalisme. Jammer, zonde, en ik snap helemaal dat ze het proces hier willen laten stoppen.

 14. Zelf nog nooit geweest, maar ik heb er al zoveel prachtige foto’s van gezien, wat je prachtig kunt noemen natuurlijk. Een ander doel, maar wat. Doel is niet meer te redden denk ik.

 15. raar dat een dorp zomaar ineens geen bestaansrecht meer heeft en weggevaagd wordt… alle historie weg

 16. Schandalig!, ZOALS DAT DAAR GEREGELD IS

 17. Zonde van zo’n mooi stadje

 18. Doel is een apart dorpje. Aparte uitstraling, en de manier waarop de mensen daar behandled zijn is een schande.

 19. Ja, dat is niet leuk, als een dorp zo leeg moet lopen.

 20. Een echte schande is er , wat er met Doel gebeurd was en is !

Geef een reactie