We scharrelen een eind weg

bVision Photography

Deze week ben ik diverse keren het woord diervriendelijk vlees tegen gekomen en heb ook een aantal keren een discussie aangehoord wat men daarmee bedoeld. Diervriendelijk vlees is, als ik mijn eigen definitie mag hanteren, vlees van dieren die in vrijheid alle faciliteiten hebben gehad om lekker rond te lopen, te dartelen in de wei en daarna op een diervriendelijke manier worden geslacht. Alleen diervriendelijk slachten voor de consumptie bestaat natuurlijk niet. De enige manier om diervriendelijk te zijn is natuurlijk geen vlees eten. Maar dat is momenteel nog een utopie. Ik lust best een stukje vlees, en wil ook nog wel wat meer betalen voor vlees van dieren die een dierwaardig leven hebben gehad, mits dat goed geregeld is en gecontroleerd wordt. Natuurlijk, er is een EKO keurmerk, en een scharrelvlees keurmerk, een milieukeur, een beter leven keurmerk en ga zo maar door. Het zou m.i. toch veel makkelijker zijn om boeren te verplichten om op een bepaalde wijze diervriendelijk met hun dierstapel om te gaan, in plaats van verwarring te zaaien en al die verschillende producten in de handel te brengen. Het vlees eten is voorlopig toch niet te stoppen. Dan stoppen we hier de discussie en gaan een lekkere frikandel speciaal eten… Daar begint het namelijk mee, vlees wat niet in de winkel ligt en waar je dus geen keuze hebt…

bVision Photography

17 Comments

 1. Helemaal mee eens.

 2. Het is jammer dat er zoveel slecht vlees wordt verkocht maar dat weerhoudt mij er niet van om biologisch te kopen. Of plantaardig. bij jezelf beginnen is toch de manier om de wereld te verbeteren.

 3. Zit er nou een eerlijk hout keurmerk tussen. Is dat voordegene met een bos hout voor de deur?

  Love As Always
  Di Mario

 4. Het beste is om alles wat niet diervriendelijk is te verbieden!
  Gewoon een norm hanteren en wat er niet aan voldoet, afstraffen en opdoeken.

 5. Nou je hebt ook nog genoeg keuze in frikadellen in de winkel:-)

 6. Verder ben ik ook nog eens ontzettend plantaardig. 🙂

 7. Het scharrelen heb ik al jaren geleden achter mij gelaten, maar ik deed het wel zo vrouwvriendelijk als in mijn vermogen lag.

 8. Ik denk dat je een goed punt hebt Sjoerd..
  Waarom niet alle boeren verplichten een goed bedrijf te voeren waar de dieren een goed leven hebben, dan hebben we al die keurmerken niet meer nodig!

 9. Het is inderdaad een kwestie van de bomen en het bos met al die keurmerken en logo’s. Wij eten hier maar weinig vlees meer, het vlees dat we eten is biologisch verantwoord (hopen we).

 10. Er zullen altijd voor-en tegenstanders blijven van vlees, de bio-industrie en alles erom heen, en die zullen elkaar NOOIT begrijpen of vooral WILLEN begrijpen

 11. Zo beschreven is de jacht nog het meest diervriendelijke en biologische wat er is. Toch vinden juist de meeste mensen dat het meest afschuwelijke. Meer betalen voor vlees is een optie waar toch wel enkele kanttekeningen bij te maken zijn: voor een aantal mensen wordt vlees dan te duur. Wat voor garanties bieden keurmerken. Bovendien als ik in de supermarkt kijk naar bijvoorbeeld de eieren, dan ligt iedere variant gewoon naast elkaar in het schap. En een scharrelkip zit nog steeds in een legbatterij maar heeft een paar vierkante centimeter meer ruimte dan zijn legbatterij soortgenoten. Een keurmerk is m.i. dan ook alleen maar iets om ons geweten te sussen terwijl we de misstanden gewoon laten voortbestaan.

 12. Je hebt gelijk, ik eet bijna geen vlees meer wat ik koop in de supermarkt. En als ik dan wat koop dan ben ik wel bereid om wat meer te betalen. Maar in de snackbar wil ik toch wel graag een frikandel speciaal en volgens mij is dat het slechtst behandelde vlees van allemaal. Of wanneer ik in een restaurant ga eten, geen idee waar zij hun vlees halen.

  Of zelfs bij broodbeleg. Als ik een broodje ham-kaas koop, dan heb ik geen idee waar die lunchroom zijn ham haalt.

  Maar ja van de andere kant heb ik ook geen idee of biologisch vlees echt zo goed behandeld wordt.

 13. al die mensen die de mond vol hebben van diervriendelijk zouden beter zelf “diervriendelijk geslacht” worden. Echte hypocrieten vind ik ze.
  Dat vlees van dieren die gezond gekweekt werden lekkerder smaakt, daarvoor doen ze het “natuurlijk niet”.

 14. Diervriendelijk is net zo’n woord als vredesmissie

 15. Een keurmerk zegt tegenwoordig ook al niets mer heb ik begrepen. Hier eten we alleen maar bio-vlees. Het prijsverschil valt overigens best mee.

 16. En plots is iedereen bio , ik geloof der geen klote van !

 17. Van al die keurmerken wordt je niet veel wijzer.
  Een duidelijke en goed herkenbare zou veel beter zijn.
  Eentje die echt verdiend wordt om het te mogen dragen.

  Fijne vrijdag en op naar een stralend weekend….!!!

Geef een reactie