Fiat 500
Fiat 500

Fiat 500

bVision Photography

Soms moet je gewoon stoppen om een foto te maken als je een auto ziet staan de nog niet in mijn virtuele garage staat en die daar wel in thuis hoort. Dat geldt zeker voor deze Fiat500 Giardiniera. De eerst fiat 500 werd reeds in 1936 geproduceerd en had al gauw verschillende bijnamen, bolhoedje, rugzakje, maar veelal werd het toch cinquecento, dat klonk zo lekker. In 1957 werd de Fiat 500 nuova geïntroduceerd. Dit is het autootje wat de Fiat 500 legendarisch maakte. De populariteit was zelfs groter dan de duurdere en iets grotere Fiat 600. De rode Fiat van de foto trof ik afgelopen week op een ochtend aan in Munstergeleen. Het is een Fiat 500 Giardiniera uit 1970. De station uitvoering zullen we maar zeggen

bVision Photography

22 Comments

 1. Nico

  Hoi Harrie,

  Weet je dat de sierlijsten aan de zijkant van de G te laag zitten? Deze horen in het verlengde van de deurgrepen te zitten en eigenlijk ook alleen maar bij de eerste types (tot 1963). Dat waren t/m 1965 de Fiat Giardiniera’s, daarna heetten ze Autobianchi Giardiniera (zoals die van jou) die ze onder licentie van Fiat bouwden; deze hadden uitzetraampjes achter en de Fiats hadden schuifraampjes achter. We hebben er zelf ook een, een Fiat Giardiniera (1965).
  In het rood is hij overigens ook mooi! Have a nice ride!

  1. harrie

   Beste Amazony, het is mijn autootje (zag ik ook tot mijn verbazing). Ter info; alleen de klassieke fiat 500-jes worden bolletjes genoemd op basis van hun vorm, mijn fiat 500 giardiniera is qua vorm niet bol. En het dak is niet oprolbaar maar opklapbaar (of is het neerklapbaar?), zelfs in 2 delen. Indien je beide delen neerklapt zijn zowel de voor alsook de achterpassagiers verzekerd van volledig vrij zicht op een bij voorkeur strak blauwe hemel. Mvrgr, Harrie

  1. harrie

   Beste Adriaan, dat lijkt me stug, het is namelijk mijn autootje en zij is luchtgekoeld (zie vrij grote (zwarte) roosters tbv koeling aan achterzijde). Kokende motor kan dus niet, komt alleen voor bij waterkoeling). Mvrgr, Harrie.

 2. oma

  Ha Sjoerd,

  Wat een prachtige auto, daar ben je gelijk verliefd op. oma

  ot, ik woonde in Krommenie vlak bij Heemskerk, daar gingen wij in de jaren zestig veel op vakantie.
  De zeezenders hebben we daardoor vaak kunnen beluisteren.
  De Golden Earring bestaat dit jaar ook 50 jaar, prestatie hoor.

  1. harrie

   Beste Agnes, het is mijn autootje (zag ik ook tot mijn verbazing). Ter info; het betreft inderdaad een station-uitvoering, officiële naam Fiat 500 Giardiniera (letterlijke vertaling “”de tuinierster of tuin-vrouw””). Hier kunnen in ieder geval 2 aspecten uit worden afgeleid: 1. het geslacht (vrouw) en 2. de reden voor het creëren van extra ruimte; het mee kunnen nemen van harken, schoppen alsmede ander tuin gereedschap. Mvrgr, Harrie

   1. Ed

    Hallo Harrie,

    Ziet er mooi uit.
    Sinds september vorig jaar ben ik met een zelfde Giardiniera bezig van 1975.
    Ben naarstig op zoek naar detailfoto’s van de scharnieren en uitzetter van de uitzetramen aan de achterzijde.
    Zijn die bij jou aan wezig?

  1. harrie

   Beste Ria, het is mijn autootje (zag ik ook tot mijn verbazing). Ter info; vijf volwassen kerels is wellicht wat overdreven maar je kunt met 2 “kerels” ruim voorin zitten en dan is er achterin nog ruimte voor 3 ranke dames of kids. Volbeladen wordt deze dame met haar 18 PK wel een stukje trager, maar dat mag ook wel, zeker gezien haar leeftijd (42 jaar). Mvrgr, Harrie

Reageren mag, maar hou het netjes...

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.