Roestieke bouwgevalletjes (8)

Roestieke bouwgevalletjes (8)

Sittard – waterpompstation Bergerweg

bVision Photography

Het ontwerp van dit historische waterpompstation uit 1915 aan de Bergerweg in Sittard is van architect Joseph Wielders. In 1938 zijn een aantal reinwaterkelders aangebouwd naar een ontwerp van C. Cuijpers. Op een diepte van circa vijf en een halve meter zit de pompenkamer met daaronder op een diepte van circa 7 meter de bronkelder. Van hieruit werd het water opgepompt naar het reservoir op de Kollenberg. Na de aanbouw van de reinwaterkelders zijn op die hoogte ook een aantal pompen geïnstalleerd. Vanuit het reservoir op de Kollenberg werd het water gedistribueerd. In 1983 werd het pompstation gesloten en na een tijd van leegstand in 2001 gerestaureerd. Het pand staat overigens op de monumentenlijst. De foto’s zijn gemaakt in het vroege ochtendzonnetje, u ziet wel hoe laat.., op weg naar mijn werk.

bVision Photography

19 Comments

  1. In Blijmakersveen (Almere) gaan geheid alle karakteriestieke gebouwen tegen de vlakte voor nog nieuwere. Geschiedenis vinden ze er niet belangrijk. Ik vermoed om rede van het verdoezelen van de lelijkheid van die nieuwe stad. Het pompstation voor het drinkwater is aan het zicht onttrokken door bomen, gras en schapen. Buiten de bebouwde kom.

  2. In Alkmaar zit de oude watertoren ook aan de Bergerweg. Dwz de weg die naar Bergen-NH gaat. Ik dacht nog even dat de Sittardse Bergerweg naar Bergn-Lb ging, maar dat bleek niet zo te zijn. Is daar ten westen van Sittard ook ooit een soort Berg of Bergen als gehucht geweest?

    Oeps stop maar. Al gevonden. Er blijkt nog een Berg aan de Maas te liggen waar deze weg recht op af slingert. 🙂

Reageren mag, stay safe!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: