Roestiek bouwgevalletjes (9)
Roestiek bouwgevalletjes (9)

Roestiek bouwgevalletjes (9)

De st. Jans Kluis in Geleen

bVision Photography

Dit bouwgevalletje is in 1699 als ziekenhuisje gesticht door Maria Dorothea von Dietriechstein-von Salm. Een hele mond vol en echt niet door mij verzonnen. Vanaf 1722 is het een tehuis voor kluizenaars afgewisseld door mensen met doodeerlijke beroepen zoals o.a. een kleermaker, een schoenaker en zelfs een herbergier. De laatste kluizenaar stierf in 1912. Time changes en daardoor ook de bestemming van het gebouw. Kluizenaars waren er niet meer dus kreeg het gebouw een andere bestemming. Bidkerk, noodkapel, verkennersruimte… In 1985 werd het geheel gerestaureerd en ingericht als bidkapel.

bVision Photography

15 Comments

 1. @aargh: ja, daar ben ik ook vaak langs gelopen toen ik nog op de St-Jozefschool zat. Toen was het inderdaad door de Verkenners n gebruik. Die bakkerij verkocht ook snoep ja. Ik herinner me ze als niet erg vriendelijk.

 2. Heerlijk dit soort bouwgevalletjes.
  Dat vind ik het mooie van jullie streek, maar ja zo heeft elke streek zijn eigen schoonheden.
  Off topic, wanneer kom je ongeveer deze kant op.
  Zou leuk zijn je eens te ontmoeten laat ik je Leiden zien, alleen ben bang dat ik dan net op vakantie ben.

 3. Ach, de kluis! Daar liep ik elke dag langs, van de Van Veldekelaan waar ik geboren ben naar de school in de Frans Halsstraat. Naast de kluis was de winkel van Hellebrekers die een snoepautomaat voor de deur had staan. Daar haalde ik mijn eerste mars uit, voor een kwartje.

 4. Zulke kapellekes hebben we hier niet in het Noorden… mooi dat je er aandacht aan besteed en het laat zien in beeld… zullke gebouwen stralen iets van rust uit…het doet me aan Frankrijk denken, daar heb je er ook nog heel wat tot aan cathedralen aan toe… als je er bent, dan stemt de sfeer altijd tot nadenken… noh een fijne zondagavond…Agnès

 5. kapelletjes, het een al mooier als het andere, ze zijn nog dik gezaaid bij ons.
  Ik ben eens gaan kijken bij wie sjoerd is, want weer iets van Nederlands Limburg.
  Vermits jij in zuid Limburg woont en ik in Belgisch Limburg niet zo ver van Maastricht zijn we dus bijna streekgenoten

 6. Daar ben ik wellicht honderden keren langs gereden, ik heb nooit geweten wat het was. Ik heb altijd aangenomen dat het een kerkje of een kapel was, zonder dieper er over na te denken. Maar als de oorspronkelijke bestemming kerk of kapel was geweest, dan had het gebouw vast geen meerdere verdiepingen gehad. Maar ja aannames ….. zo zie je maar weer.

  Zo leren we wel Limburg nog beter kennen.
   

Reageren mag, maar hou het netjes...

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.