Waar bezuinigingen toe leiden
Waar bezuinigingen toe leiden

Waar bezuinigingen toe leiden

Geschokt was ik toen ik vernam dat er in Noorwegen een gek tientallen mensen had doodgeschoten. In het uniform van een politieman nog wel. Nog meer geschokt was ik toen ik las dat de politie er meer dan een half uur over had gedaan om bij die plaats te komen. En dat de commissaris dit wijt aan de bezuinigingen in zijn land. Ze hebben in dat uitgestrekte gebied een helikopter voor noodgevallen, maar die was kapot. De reserve heli was wegbezuinigd. Ofwel er was niets… geen boot, geen helikopter, niets. Wat zullen de ouders van die vermoorde kinderen hier niet van denken, snel handelen had waarschijnlijk levens gespaard terwijl die gek nu gewoon zijn gang kon gaan. En daar gaan we dus in Nederland ook naar toe. Alles wordt geprivatiseerd met als resultaat dat alles “lean” en “mean” moet gaan. Jezelf weg concurreren. Alle overbodige zaken die naar luxe ruiken moeten weg. Nog even en de agenten gaan hier ook massaal op de fiets, terwijl de boeven met een GTI’tje er vandoor gaan. Maar trek het u niet aan, dit zijn gewoon wat filosofische beschouwingen die ik even kwijt moest na een dag vol tranen hier in Limburg. Zelfs de wolken gaan er van huilen.

bVision Photography

16 Comments

 1. Hier kom ik al minstens net zo vaak een politie te fiets tegen als een auto. Ik ben niet zo van het privatiseren, daarmee krijg je niet meer diversiteit en concurrentie maar alleen monopolie bedrijven.

  Maar ja het is achteraf misschien makkelijk te zeggen dat het anders was gelopen als ze er een half uur eerder waren geweest maar werkelijkheid is dat we dat niet en nooit zullen weten…

 2. Nou, noem dat maar filosofische beschouwingen. Zo vrijblijvend zijn die naderende bezuinigingen niet. Ik vrees dat dat er overal in gaat hakken. Dus zijn het wat mij betreft toch meer harde konstateringen.

 3. Het is een laffe daad, door in een politie-uniform en wapens naar een vrijwel onbewapend eiland te gaan. Die helicopter zal er weinig aan veranderd hebben. Beter was het geweest als de eilandgangers (net als de meeste Noren) niet zo naief waren. Met zo’n grote groep moet je zo’n eenling uit kunnen schakelen ook al heb je geen geweren bij je. Punt is dat niemand dit ooit had verwacht. Als ze wel iets hadden verwacht, dan had de organisatie voor bijvoorbeeld meer bewakers gezorgd.

  Toch denk ik dat die Noorse naiefheid beter is dan bijvoorbeeld de Amerikaanse paranoia. Uiteindelijk levert het meer slachtoffers op als de halve bevolking een ‘verdedigings’-wapen bij zich heeft. Maar ja, de Noren kregen deze keer wel een hele zware rekening gepresenteerd.

  Ik hoop trouwens dat de dader wordt uitgeleverd aan Nederland. Hier kan ie veel langer TBS krijgen. Kan ie mooi meemaken dat zijn actie een averechtse uitwerking zal hebben. In zo’n situatie worden mensen solidair met de slachtoffers, wat neerkomt op meer stemmen en sympathie voor hun arbeiderspartij. Dat zo’n dader zoiets vooraf niet snapt geeft aan dat ie flink het spoor bijster is.

 4. Je hebt zeker een punt, of het echter in ons land zo ver zal komen weet ik niet, we zijn kleinschaliger en dichter bevolkt, dus ik denk dat er wel eerder hulp zal en kan zijn… maar schande is dit zeker… vooral het afschuiven van de verantwoordelijkheden stoort me.

 5. Terrebel

  Gekken vinden helaas altijd wel een manier om hun waanzinnige plannen uit te voeren; geen beveiligingsmaatregel die daar tegen helpt. En bezuinigen op hulpdiensten is z├ęker geen oplossing. Onze regering bezuinigt op politie, brandweer en ziekenzorg. Dat is pas ├ęcht ziek.

 6. Zelfs de E van Politie werd er niet meer gebruikt. Nu blijkt dat ze slechts 10 minuten later aankwamen met een boot. Ach, hoeveel kan je er vermoorden in 10 minuten? Buiten dat alles nog om, dat je hem dan nog even moest zien te vinden.Het is wel allemaal achteraf praat, ten gunste van hun eigen voordeel. Het blijft goedpraten, van alles wat mis ging.

Reageren mag, maar hou het netjes...

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.