Vergeten auto’s: Mercedes 130h
Vergeten auto’s: Mercedes 130h

Vergeten auto’s: Mercedes 130h

bVision Photography

Naast de standaard modellen van Mercedes met de motor voorin en de aandrijving aan de achterzijde waren er ook twee vreemde eenden tussen alle modellen, waarvan deze 130H uit 1935 er een van was. Het heilige geloof dat aangaf dat voor kleine auto’s de motor achterin het beste was deed Mercedes ertoe te besluiten om dat ook eens te proberen. Men dacht namelijk het beter voor de stroomlijn was om de motor achterin te plaatsen, zodat de voorzijde dan naar wens mooi volgen de aerodynamica gemaakt kon worden. Neem als voorbeeld de Kever en de Porsche. Alleen was het nu geen Mercedes meer en de verkopen vielen dusdanig tegen dat deze Mercedes 130H snel weer uit de roulatie werd genomen. Twee productiejaren en maar 4300 modellen verder en het was over en uit. De H achter het model staat overigens voor Heck (achter). Wat Mercedes bij dit model vergeten was dat men dan ook wat aan de boorzijde moest doen, en niet hetzelfde model moest maken met alleen de motor achterin. Voor mij is het een mishandelde eend, en hij komt dan ook niet in mijn virtuele garage… Alhoewel, wellicht bedenk ik me nog. Maar dan komt het alleen door de two-tone.

Bouwjaar 1935
Land van herkomst Duitsaland
Totaal geproduceerd ca 4300
Top snelheid 80 km/h
Cilinder inhoud 1299 cc
Motor 4 cilinder water gekoelde motor aan de achterzijde
Vermogen 26 PK
Aandrijving Op de achterwielen
Aantal versnellingen 4 versnellingen met overdrive

18 reacties

  1. Mooie auto! Daar wil ik het liedje van Janis Joplin best voor zingen 🙂
    Al heeft Leibele gelijk, over die gouden tijden – en lijkt het wagentje ook wel op een kruising tussen een Traction Avant (al zit de motor dan achter) en de bolide van de heer Adolf 😉

Reageren mag, maar hou het netjes...

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.