Roestieke bouwgevalletjes – De burcht
Roestieke bouwgevalletjes – De burcht

Roestieke bouwgevalletjes – De burcht

bVision Photography

Voor de afwisseling niet een bouwgevalletje uit mijn eigen omgeving, maar een bouwgevalletje uit Leiden. Eigenlijk het meest nutteloze bouwwerk uit Leiden. Maar o zo mooi en als je het niet weet te liggen loop je er zo langs. Normaliter bouw je een burcht om iets te beschermen, maar er was niets om te beschermen, er heeft namelijk nooit iemand gewoond. De stad is er gewoon later omheen gebouwd. De burcht is waarschijnlijk gebouwd op een door mensenhanden opgehoogde heuvel. Die heuvel werd opgehoogd om te vluchten tegen het hoge water in de Rijn.

bVision Photography

Om dat het verder toch geen functie had heeft de gemeente het rond 1650 gekocht en daarna is het gewoon een onderdeel van het stadspark geworden. Verschillende delen zij gerestaureerd en niet altijd even kundig. Je ziet gewoon wat de oude en de nieuwe(re) delen zijn. Als je boven over de toren loopt heb je een uitzicht over heel Leiden, het ligt echter zo verscholen achter bomen en gebouwen dat het zelf geheel opgaat in de omgeving. Het leuke aan de burcht zijn de tekstplaatjes op de kantelen. Daar staat precies op waar je op dat moment naar kijkt, met een getekend plaatje erbij.

bVision Photography

19 Comments

 1. En zo is er overal of het nu dichtbij is of wat verder weg weer iets dat de moeite waard is op in beeld te brengen. Fijn ook die uitleg erbij.

  En tussen haakjes gezegd, ik was er eventjes niet, was even ver weg ….

 2. Wat leuk jullie zijn donderdag dus toch nog naar de burcht gegaan.
  De restauratie is onlangs pas afgerond daarvoor is de Burcht bijna een jaar lang afgesloten geweest.
  Vandaar dat je ook het grote verschil in de stenen nog duidelijk ziet, eigenlijk hetzelfde als bij de muurrestanten bij het Praethuys die ik je liet zien.
  Het uitzicht is echt geweldig daar he.

 3. In Leiden ben ik nog nooit geweest. Maar misschien gaat dat binnenkort veranderen en heb ik de tijd om deze mooie bouwvalletjes met mijn eigen ogen te aanschouwen. Voorlopig doe ik het wel met jouw foto’s, die ook absoluut niet mis zijn, hoor! Prachtig!

Reageren mag, maar hou het netjes...

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.