Niet voor Leidse watjes
Niet voor Leidse watjes

Niet voor Leidse watjes

bVision Photography

Was ik gisteren nog in een filosofische bui, dan is dat nu wel over. Of wellicht is het hier begonnen. Indrukwekkend, was het, Museum Boerhaave, gevestigd in het voormalige Caeciliagasthuis, en dat willen ze nog sluiten ook. Daar waar de natuurkunde en geneeskunde elkaar tegenkomen, de echte geschiedenis is geschreven. Van kwakzalver tot dokter van nu. Waar je als examen en aderlating moest doen en je dan dokter mocht noemen… Daar waar Herman Boerhaave zijn kunsten leerde en doceerde aan het bed van de zieken aldaar.

bVision Photography

Veel is er te leren over het ontstaan van de geneeskunde en hoe de natuurkunde daar een handje bij hielp. De instrumentmaker, de microscoop, de sterrenkijker, de koude techniek, de gereedschappen, verdovingen en uiteraard de ontdekking van de moleculen en elementen werkten samen met die ontwikkeling. Je ziet er uiteraard ook dingen waar je even niet aan wil denken. Voorwerpen op sterk water die wat minder smakelijk zijn om hier op het internet te dumpen. Maar wel een Museum met een hoofdletter, waar je geweest moet zijn als je Leiden verlaat. (u ziet, u bent mij nog niet kwijt daar in Leiden)

 • foto 1: Van microscoop tot sterrenkijker
 • foto 2: kunstogen, de techniek om te repareren was nog niet zover…
 • foto 3: de geneesmiddelen uit die tijd
 • bVision Photography

  21 Comments

  1. Hee wat vreemd, ik had een reactie getiept, vlak onder Aargh… Dat ik het ook een flink verlies zou vinden.. Inderdaad ook voor schoolklassen, zoals Aargh zei..
   Zou ik nu alleen maar op de voorbeeld-knop geklikt hebben? wat suf van me.. :-/

  2. Het is een prachtig museum, we waren er dit voorjaar nog. Hebben toen een tijdje achter een schoolklas aangelopen want er was een medewerker bij die erg leuk kon vertellen en de kinderen op een fantastische manier wist te betrekken bij al die wonderlijke zaken. Het zou een schande zijn als dit moest sluiten, daar had ik nog niets over gehoord en ik ben er behoorlijk geschokt over.

  3. Ik hop even mee via een aantal andere bekenden, zag je reactie staan bij Albert y Mara, en zie hier gelijk een aantal anderen… dat wij elkaar nog niet eerder gezien heb, nou ja ik jouw blog in ieder geval nog niet…

   Heb even snel een kijkje genomen, zie vele mooie foto’s, zie dat je ook lid bent van een fotoclub… dus kom zeker nog een paar keer terug…

   Bovenstaand stukje erg leuk,erg jammer dat ze dit nu ook al weer willen gaan sluiten, want dit is toch een stukje geschiedenis, wat belangrijk is lijkt mij…

  4. Die geneesmiddelen zijn gaaf! Ik zou er graag eens mee experimenteren. In mijn jeugd wilde ik apothekers-assistente worden en dat gaat er nooit helemaal uit, vrees ik. Hahahaha. Die ogen verkopen ze in Engeland veel bij “Bargain Hunt”. Ze zijn prachtig nagemaakt, inclusief adertjes enzo. Maar er gaat niks boven een paar liefdevolle ogen, die je stralend aankijken, hé?

  Reageren mag, maar hou het netjes...

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.