De Commer van Van Gend en Loos
De Commer van Van Gend en Loos

De Commer van Van Gend en Loos

bVision Photography

Vandaag gaan we in deze virtuele wereld op wielen mee met de vrachtwagens van van Gend en Loos. Een bedrijf dat eigenlijk ten onder is gegaan aan de privatisering van de post. Een bedrijf wat oorspronkelijk werd opgericht in 1809 door Jan-Baptist van Gend, echtgenoot van Maria Loos. Toen de zwager, J.P. Loos overleed werd diens diligence
bedrijf overgenomen en ontstond van Gend en Loos. Nu, meer dan twee eeuwen later, kijken veel ouderen met weemoed terug naar de tijd dat deze onderneming het straatbeeld min of meer bepaalde.

bVision Photography

Buiten de dikke DAF’s waar het bedrijf mee rond reed waren er zeker ook de Commer’s zoals op de bijgaande foto’s. Om de geschiedenis van dit belangrijke vervoersbedrijf voor het nageslacht levend te houden, is in 2007 in het Nederlands Openluchtmuseum te Arnhem de voormalige goederenloods uit Tiel herbouwd. Daar staat ook de auto van vandaag, naast een volledig treinstel met als loc een mooie SIK. Een Commer van van Gend en Loos. Vroeger was je geen chauffeur, nee, je werkte bij van Gend en Loos. Voorlopig is dit ook het laatste artikel uit een toch wel heel plezierig uitje. We gaan eigenlijk te weinig naar musea die de Nederlandse geschiedenis weergeven. Ik hoop op deze wijze een beetje bij te dragen in de erkenning van deze Nederlandse Musea.

bVision Photography

19 Comments

 1. Ja dat zijn nog eens mooie auto. Willen jullie er nog meer zien? Kijk dan eens op de Diashow op de website.(www.commerclub.nl) We hebben binnen Nederland zo’n 100 leden, die hun Commer vnl. hebben omgebouwd naar een functionele ‘goedkope’ Camper. Heeft u na het zien van de fotos ook interesse in zo’n Oldtimer. Ze staan regelmatig voor een relatief lage prijs te koop.
  Groeten Roel

 2. Naast de overslagloods staat een Commer WalkThru (XV-82-70) van een ex-lid van de Commer Club Nederland, de Heer Jacob Schaap. De CCN heeft hierin bemiddeld om deze Commer op het Openluchtmuseum te krijgen.
  Prachtige foto’s Sjoerd, ik verlang al een klein beetje naar 17 oktober a.s. wanneer ik met Mara het museum ga bezoeken, maar eerst nog even twee weken genieten hier in Andalucia.
  Het wordt zondag bij jou in Zuid Limburg net zo warm als bij mij hier *wink, big smile*
  Saludos Albert

 3. frank-103

  Ja, in Zaandam was bij de opening in 1983 van de spoortunnel (Hemtunnel) naar Amsterdam nog een grote Van Gend en Loos loods gebouwd. Volgens mij is die nooit gebruikt en is Van Gend en Loos en het vervoer van stukgoederen per spoor toen vrij snel geheel verdwenen.

 4. Laurent

  Ik zag laatst op de brievenbus dat TNT Post ook alweer geen TNT Post meer is maar Post NL. Kunnen ze dan stante pede die afgrijselijke oranje brievenbussen weer rood overschilderen?

Reageren mag, maar hou het netjes...

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.