3 october feesten Leiden
3 october feesten Leiden

3 october feesten Leiden

bVision Photography

Op 3 october is het feest in Leiden. Daar regeert al 125 jaar de drie october vereniging. Want op 3 october 1574 werd Leiden door de Geuzen bevrijd. Om dat feit te vieren bracht Willy Vandersteen een speciale uitgave van Suske en Wiske uit. 20.000 stuks, en voor zover ik weet zijn er van deze uitgave geen meer in omloop. De rest zal het met de normale uitgave moeten doen. Door een gelukkig toeval ben ik in het bezit van een van deze speciale uitgaves. Hierin komen de helden terecht in het Leiden van 1574. Waarin de stad belegerd wordt door de Spaanse troepen van Valdez. Hij wil de stad uithongeren en zo tot overgave dwingen. Burgemeester van der Werf hoefde niet zijn eigen lichaam op te offeren aan de hongerige burgers. Op het werkelijk allerlaatste moment werd het door de geuzen bevrijd. Het ontzet van Leiden leverde de belangrijkste bijdrage aan het ontstaan van het huidige Nederland. Ik stel dan ook voor om koninginnendag in het vervolg op 3 october te vieren. Koningendag wordt toch niets.

bVision Photography

17 Comments

 1. Uit pure armoede (zoute haring is alleen te krijgen uit de diepvries) vanmiddag een potje zure haring van Ouwehand gekocht bij de Spar Holandes. Gaan we morgen tijdens de lunch thuis soldaat maken. Een dag te laat dus. En aan hutspot wil ik nog niet denken met dit mooie nazomerweer, dat hier nog even voortduurt.
  Voor straks welterusten Sjoerd.
  Saludos
  Mara

 2. De Belgen lezen hat al niet meer. Ik moet zeggen, na het zien van de eerste film, hoef ik de boeken ook niet meer te lezen. Ik heb alle blauwdrukken nog in de kluis liggen van de opslag met de vuurtoren. Waar ik zo na toe kan met de pratende klepper.

 3. Ik gun iedere stad z’n feestje, wij hebben Bommen Berend en het zuiden heeft carnaval, maar laat het alsjeblieft plaatselijk blijven. Wat er met koninginnedag gebeurt als Alex aantreedt benieuwt mij wel. Een nationale feestdag van solidariteit en tolerantie lijkt me wel wat, en dan in de zomer graag.

 4. Hoi Sjoerd,
  Omdat je kort geleden in Leiden bent geweest en een weblogontmoeting had (wij hadden er j.l. zaterdag weer één in Spanje) met de grootste fan van Leiden!!!, heb je deze log vast geplaatst met een grote knipoog naar Leidse Glibber. Daar zal je beloond voor worden met een haring en wittebrood. Mmmmm heerlijk, zowel Albert als ik hebben er nu best zin in.
  Groetjes
  Mara

 5. Hmm deze ontbreken beide in mijn stapel van Suske en Wiske’s… enne maakt mij niet uit wat we doen, als het maar gewoon een Nationale feestdag wordt voor iedereen, want dat is het nu niet… en datum maakt mij ook niet uit…

Reageren mag, maar hou het netjes...

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.