3 october feesten Leiden

bVision Photography

Op 3 october is het feest in Leiden. Daar regeert al 125 jaar de drie october vereniging. Want op 3 october 1574 werd Leiden door de Geuzen bevrijd. Om dat feit te vieren bracht Willy Vandersteen een speciale uitgave van Suske en Wiske uit. 20.000 stuks, en voor zover ik weet zijn er van deze uitgave geen meer in omloop. De rest zal het met de normale uitgave moeten doen. Door een gelukkig toeval ben ik in het bezit van een van deze speciale uitgaves. Hierin komen de helden terecht in het Leiden van 1574. Waarin de stad belegerd wordt door de Spaanse troepen van Valdez. Hij wil de stad uithongeren en zo tot overgave dwingen. Burgemeester van der Werf hoefde niet zijn eigen lichaam op te offeren aan de hongerige burgers. Op het werkelijk allerlaatste moment werd het door de geuzen bevrijd. Het ontzet van Leiden leverde de belangrijkste bijdrage aan het ontstaan van het huidige Nederland. Ik stel dan ook voor om koninginnendag in het vervolg op 3 october te vieren. Koningendag wordt toch niets.

bVision Photography

17 Comments

 1. Ja maar hoe zit het dan met Bommen Berend?

 2. Uit pure armoede (zoute haring is alleen te krijgen uit de diepvries) vanmiddag een potje zure haring van Ouwehand gekocht bij de Spar Holandes. Gaan we morgen tijdens de lunch thuis soldaat maken. Een dag te laat dus. En aan hutspot wil ik nog niet denken met dit mooie nazomerweer, dat hier nog even voortduurt.
  Voor straks welterusten Sjoerd.
  Saludos
  Mara

 3. Ha Sjoerd,

  Het is weer feest in Leiden, Leides Glibber is er maar druk mee. oma

  Ot. Je verzoekje staat genoteerd voor de volgende show.
  De shows staan allemaal op: http://www.wir-3.com/

 4. Leidens ontzet, daat hoort hutspot bij, maar het was nog geen stamppot weer.

 5. De Belgen lezen hat al niet meer. Ik moet zeggen, na het zien van de eerste film, hoef ik de boeken ook niet meer te lezen. Ik heb alle blauwdrukken nog in de kluis liggen van de opslag met de vuurtoren. Waar ik zo na toe kan met de pratende klepper.

 6. Zo, ben jij opeens monarchist geworden na een dagje Leiden?

 7. wat leuk dat jij die boeken hebt,moet je zuinig op zijn.

 8. het daadwerkelijke onstaan was aan het begin van de 80jarige oorlog.
  Maar vandaag een feestdag vind ik wel prima, de duitsers hebben dat ook, vanwege de eenheid, dus dan past dat mooi.

 9. Ik heb altijd meer gehad met Asterix & Obelix dan met Suske en Wiske.
  Wat die nationale feestdag betreft: ik ben er nog altijd een warm voorstander van om Bevrijdingsdag tot de nationale feestdag voor iedereen te verheffen.

 10. Leuk dat een strip een waargebeurd event zo kan neertekenen

 11. Ik gun iedere stad z’n feestje, wij hebben Bommen Berend en het zuiden heeft carnaval, maar laat het alsjeblieft plaatselijk blijven. Wat er met koninginnedag gebeurt als Alex aantreedt benieuwt mij wel. Een nationale feestdag van solidariteit en tolerantie lijkt me wel wat, en dan in de zomer graag.

 12. Ik heb geen van deze 2 uitgaven. Niet erg ook, want Suske en Wiske vind ik niet zo leuk.

 13. ik blijf bij de oude exemplaren, maar mss moet ik toch eens een recente lezen.

 14. Ollie heeft een ervan in zijn bezit ! Een mooie herinnering aan dit moment ! En Sus en Wis zijn de laatste episodes VEEEEL verbeterd !

 15. Ha, dat is weer een mooie aanwinst voor je verzameling.
  Fijne maandag.

 16. Hoi Sjoerd,
  Omdat je kort geleden in Leiden bent geweest en een weblogontmoeting had (wij hadden er j.l. zaterdag weer één in Spanje) met de grootste fan van Leiden!!!, heb je deze log vast geplaatst met een grote knipoog naar Leidse Glibber. Daar zal je beloond voor worden met een haring en wittebrood. Mmmmm heerlijk, zowel Albert als ik hebben er nu best zin in.
  Groetjes
  Mara

 17. Hmm deze ontbreken beide in mijn stapel van Suske en Wiske’s… enne maakt mij niet uit wat we doen, als het maar gewoon een Nationale feestdag wordt voor iedereen, want dat is het nu niet… en datum maakt mij ook niet uit…

Geef een reactie