Het nieuwe werken
Het nieuwe werken

Het nieuwe werken

De termen vliegen over tafel, het nieuwe werken, bring your own device (BYOD), een thuiswerkplek, Office Communicator inmiddels Lync. Wie weet wat je er allemaal mee kunt doen mag het zeggen of eigenlijk wat ik liever zie is wat je er niet mee kunt doen. Ik zie de mensen met een vuilniswagen dat nog niet doen vanuit thuis, en hun eigen vuilniswagen, never… Ik zie ook de verpleegster in de zorg niet vanuit de luie stoel een patient verzorgen. De vakken vullen bij Appie doe je ook niet met een mobieltje, maar met je handen, en die piloot die u vanaf zijn luie stoel met een Android Appje even naar uw vakantieadres in Singapore brengt zie ik ook niet zitten. Om eerlijk te zijn, zijn die nieuwe kreten volgens mij maar voor een beperkt publiek, de managers die interessant willen doen. De rest van Nederland moet gewoon werken voor zijn geld. (dat geldt uiteraard niet voor de ZZP-er die thuis zijn eigen zaak heeft). Ik daag u uit om zoveel mogelijk punten op te noemen waarom het niet verstandig is om thuis op je PC’tje te werken als het ook bij de baas kan. Of werkt u al verplicht thuis om de baas te laten besparen op kantoorruimte, omdat hij anders niet kan voldoen aan zijn verplichtingen voor een correct ingerichte werkplek. Ook de ARBO wet doet hier een duit in het zakje voor de baas, thuis hoeft het allemaal niet zo streng, zodoende kunnen we straks ook bij een Big Mac ons werk doen… Want zeg nu zelf, met een iPad liggend op de bank werken is toch echt niet ARBO…

bVision.nl

29 Comments

 1. Het grootste bezwaar van flexibel werken is dat de scheiding tussen werk en privé steeds minder strikt wordt. Het gevolg daarvan is dat mesne de hele tijd het gevoel hebben geen vrije tijd te hebben. Zelfs met een ARBO-fähige werkplek zal je daar als je geen ‘zelfdiscipline’ hebt niet aan ontkomen.

 2. P heeft zich vandaag opgesloten in een hok in de kelder van het bedrijf waar hij werkt, om even ongestoord een klus af te kunnen maken. Vooral de baasjes lopen hem voortdurend te storen. Af en toe werkt hij thuis want dat schiet veel beter op maar dat mag hij niet al te vaak doen.

 3. Voor alle duidelijkheid mijn werk als avondhoofd kan je beslist niet thuis doen!!!
  Ik geef meteen toe dat ik t.a.v. het betoog van Ximaar (voorheen Xiwel) niet veel hoef toe te voegen. De deeltijdbanen zijn ook in mijn werk (de gezondheidszorg) het grote probleem. Ik weet er alles van om terug te mogen komen voor een werkoverleg op mijn vrije dag. Het hoort er helaas bij. Als enige douceur, dat uur wordt uitbetaald, maar niet mijn reiskosten en reistijd. Gelukkig woon ik 5 minuten van mijn werk af.
  En t.a.v. Albert die heeft over dit onderwerp geen mening meer. Hij is met pré-pensioen.
  Ik ga je groeten, straks om 15.00 uur mijn eerste late dienst na mijn vakantie, dat zal niet meevallen, bovendien als ik vanavond om 23.30 uur thuiskom is er geen Snuit meer die op me wacht. Denk je even aan me Sjoerd? Heel graag.
  Groetjes
  Mara

 4. Ik heb veel (illegaal) thuis gewerkt, omdat ik op het kantoor teveel werd gestoord. Alles hangt van het soort werk af, maar ook van je thuissituatie. Zo heb ik thuis geen kinderen en woon ik in een zeer rustige buurt. Voor veel mensen gaat dat niet op.

  Ik vind ook niet dat mensen 100% thuis moeten werken, maar bijvoorbeeld 2 dagen thuis en 2 dagen op het kantoor. Zoiets lost flink de files op. Want ook dat was bij mij een reden. Thuiswerken scheelde mij 2 uur reistijd per dag.

  Ik programmeerde en ontwierp en deed dat rond 1988 dus al grotendeels thuis met een goeie laptop van 5,9kg. Ook handleidingen maken ging me thuis veel beter af. Mocht niet, maar ik wist dat met mijn baas wel te compenseren.

  Er zijn echter andere ontwikkelingen die er tegenaan hangen en mee te maken hebben. Mensen werken steeds vaker in deeltijd. Prima, maar doe dat niet 6 dagen van 4 uur + 6 dagen 2 uur reistijd, maar doe het 3 dagen van 8 uur met dus maar 3 dagen 2 uur reistijd.

  Maar nee, het deeltijdwerken word gekoppeld aan het kinderen naar school brengen. Dus pas na 10 uur op het werk, want eerder lukt niet. Allemaal begrijpelijk als je ziet dat er per auto maar 1 kind naar school wordt gebracht. Kind meenemen van de buren mag schijnbaar niet en kinderen zelf op de fiets laten gaan schijnt voor sommige auto-ouders al helemaal een schrikbeeld te zijn.

  Door al die verschillende deeltijdbaantjes was er bij het laatste (groot overheids)bedrijf waar ik maar een paar jaar heb gewerkt onmogelijk om vergaderingen te beleggen. Er waren immers altijd mensen die er niet waren vanwege hun rooster. Op dat moment kan je net zo goed thuiswerken, want dan zie je elkaar ook niet.

  Als je als bedrijf bedenkt dat thuiswerken een oplossing is. Richt dan je bedrijf ik in kleine onafhankelijke teams, die een paar dagen per week allemaal tegelijk op kantoor komen. KIjk ook goed naar de persoonlijke situatie en maak met elke werknemer passende afspraken. Daarbij hoort ook dat iemand van het werk af en toe bij je thuis komt om te zien of er zaken verbeterd kunnen worden.

 5. Ik zie vooral voordelen. Zeker als het straks weer gaat sneeuwen. 😉
  Maar inderdaad, niet alle beroepen zullen zo kunnen functioneren. De mijne ook niet voor het grootste deel, of ik moet mijn cliënten aan huis gaan ontvangen…

 6. oma

  Ha Sjoerd,

  Thuis werken is niet zo verstandig als men denkt, het blijkt dan men dan harder werkt en meer productie maakt.
  Men gaat buiten werktijden namelijk ook nog aan het werk.
  Het scheelt wel in de file’s zegt men. oma

 7. frank-103

  Thuis is er erg veel verleiding hoor (spoorbaan etc), en loopt het grut + vrouw lawaai te maken. Koffie zetten duurt langer dan naar de automaat lopen.
  Een dagje in de week thuis werken kan echter helemaal geen kwaad!

 8. Ik schrijf al jaren mijn columns naakt, ik kan toch niet voor een baas naakt gaan werken? Daarom werk ik ook niet. Reden genoeg om iedere dag thuis te zijn. En dat thuis kan ook op St. Maarten zijn. Of waardan ook. Waar mensen bij thuiswerken bang voor zijn is dat de ene op de zaak wel zweet en die thuis zit voetbal zit te kijken. zo als de waard is…

 9. Ik vind het grootste voordeel van niet op een kantoor werken dat je niet van die ellendige airconditioning hebt. Maar voor overleg kun je toch maar het beste wel even naar een kantoor komen, via internet vergaderen gaat verre van prettig, heb ik wel eens kunnen ervaren. is alleen vverstandig bij multinationale bedrijven.

 10. Jij als IT-er kunt natuurlijk heel goed thuis werken, of sterker nog jij kunt eigenlijk vanaf elke plek waar een WLAN is werken. Ik zou toch maar eens nadenken over een mooi optrekje (werkplekje) aan de middellandse zee. ’s Morgens om 8.00uur remote inloggen en ’s avonds rond 6.00uur remote uitloggen. Geweldig toch!

 11. Zeg, ik heb nog even een vraag. Ik zag dat veldje onderaan met ‘browse’ en ik dacht kom, dat is zeker voor het toevoegen van een fotootje in plaats van dat vage rode avatardingetje wat altijd bij mijn reacties staat, laat ik ook eens een leuk fotootje toevoegen, dus ik browse, klik en hup. Geen foto daar, maar ook niet ergens anders. Hangt er nu ergens een foto van mij op je server rond? En zo nee, waar is dat knopje dan eigenlijk voor?

 12. Na 5 1/2 jaar thuiswerken kan ik je wel vertellen dat het voor mijn soort werk thuis ideaal was, met een door mijzelf optimaal ingerichte werkplek. Je moet natuurlijk niet met een laptop aan de keukentafel gaan zitten met een paar zieke kinderen om je heen, dat is geen werken. En eens in de zoveel tijd een middagje naar kantoor (naar gelang van de eigen behoefte) om met de collega’s te kleppen. Nooit in de file, geen servers down, sneller internet dan op kantoor, niet om de drie minuten iemand die je komt storen.

 13. Ik werk niet (meer), maar het dat thuiswerken wel geprobeerd. Het was bijna niet te doen. De deurbel, de wasmachine, de telefoon: ik moest tot ’s avonds laat en in het weekend werken om mijn uren te maken. Bovendien is het saai, collega’s zijn veel gezelliger. Nee, dan liever in de file elke dag!

 14. Eerst maar eens een lijstje maken wat ik thuis zou kunnen doen en wat niet. Vervolgens een indeling maken wanneer ik thuis werk en wanneer ik op de zaak ben. Dat gecombineerd met alle vrije dagen in een jaar….. Volgens mij krijgen we zo veel collega’s die elke maand een salaris overgemaakt krijgen, waarvan niemand, behalve de afdeling HRM, verder het bestaan nog van weet. vooral als ze veel extra leeftijdsverlofdagen hebben. En tussendoor de levensloop ook nog opnemen voor een sabbatical. Hoe zou een afscheidsfeestje voor het pensioen er dan uit zien.
   

Reageren mag, maar hou het netjes...

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.