Winkelcentrum het Loon staat op instorten…
Winkelcentrum het Loon staat op instorten…

Winkelcentrum het Loon staat op instorten…

Heel 045 is aan de buis gekluisterd deze dagen las ik ergens. Er zijn een aantal webcams gericht op het op instorten staande complex. Winkelcentrum ‘t Loon is geopend in 1965 en is daarmee een van de oudste overdekte winkelcentra van Nederland. In 1985 is ‘t Loon getroffen door een grote brand waarna het opnieuw werd opgebouwd en geopend. In een later stadium werd in 2004 het herontwikkelde winkelcentrum opnieuw geopend. en nu is het voorlopig weer voorbij, de zoveelste sluiting. Volgens mij kunnen ze het hele gebied beter ontruimen en vakkundig slopen. Alles dan, en niet alleen het getroffen compartiment. Angstvallig wordt ook gekeken naar de omliggende gebouwen, zoals de schouwburg, Het DSM hoofdkantoor, de hoge flats eromheen, want waarom zou nou net alleen dat kleine stuk grond instabiel zijn. Een gedeelte kan er natuurlijk aan liggen dat indertijd de mijnen met grote haast werden gesloten, de mijngangen aan hun lot werden overgelaten en niet werd uitgezocht wat de gevolgen zouden kunnen zijn. Maar goed, het is voorlopig even speculatief wat de oorzaak van de verzakkingen is.

bVision Photography

Hulde voor mij aan de burgemeester van Heerlen, Paul Depla, die de moed had om meteen maatregelen te treffen en niet achter zijn bureau blijft zitten maar zich bij nacht en ontij ontfermt over de getroffen bewoners en de winkeleigenaren. Ik ben getroffen door een foto van de parkeergarage eronder. Hier zie je goed dat de grond al ruim een halve meter is gezakt. En dat op een paar dagen tijd. Nu maar hopen dat het goed afloopt.

17 Comments

 1. Voor jou gelezen in De STENTOR

  Harderwijkse aannemer sloopt winkelcentrum Heerlen

  HARDERWIJK (ANP) – De aannemer Beelen uit Harderwijk gaat de sloop van winkelcentrum ’t Loon in Heerlen uitvoeren. De aannemer rijdt in de nacht van maandag op dinsdag met groot materieel naar Heerlen. Dinsdag wordt een werkplaats ingericht.

  De sloop duurt tot uiterlijk 23 december. Veel bewoners van de Homerusflat boven het winkelcentrum reageerden boos, teleurgesteld en ontredderd, aldus hun woordvoerder Theo Ploeg. Ze mogen een maand niet meer hun woning in. Dat is langer dan ze verwacht hadden. ‘De boodschap komt hard aan’, twitterde Ploeg.

  De 10 winkels die afgelopen dinsdag zijn gesloten worden inclusief inventaris gesloopt. Zij liggen boven of vlakbij de plek die verzakt. Gesloopt wordt ook een oplaadpunt van de SNS-bank. Ook een belangrijk deel van de parkeergarage wordt gesloopt.

  Het winkelcentrum bestaat uit vier compartimenten die bouwkundig los van elkaar staan. Drie compartimenten blijven gespaard. Het bouwwerk in het verzakkende compartiment helt langzaam maar zekert voorover, zei burgemeester Paul Depla. Snelle sloop is nodig.

  Op 23 december gaan de overige 40 winkels weer open en kunnen de bewoners terug naar hun appartement.

  De aannemer werkt 12 uur per dag, en als het moet 24 uur per dag om op tijd klaar te zijn voor de oplevering op 23 december.

  In andere delen van ’t Loon, een naastgelegen flat en in de Stadsschouwburg worden meetapparaten geplaatst die registreren of er trillingen en bewegingen zijn.

 2. Voor alle betrokkenen een erge situatie!
  Ik hoop dat het relatief goed mag aflopen en inderdaad de verschillende compartimenten hun werk doen!
  Ik hoop ook vooral dat de mensen die daar wonen genoeg tijd hebben gehad om hun dierbare spullen nog op te halen!

 3. Het zijn geen prettige berichten. Ik heb medelijden met de winkeliers die niet verzekerd zijn voor zoiets. Het lijkt me verschrikkelijk, zeker in deze economische tijden. Zomaar je huis uit moeten zonder de tijd om fatsoenlijk te verhuizen.
  En inderdaad, hopelijk wordt hetzelfde lot de omringende gebouwen bespaard.

Reageren mag, maar hou het netjes...

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.