Workshop portretfotografie (1)

bVision Photography

Afgelopen zaterdag ben ik naar een workshop portretfotografie geweest in Baesweiler, dat ligt net over de grens met Duitsland. Deze workshop was georganiseerd door Gary Busch. In een workshop is het de bedoeling dat je al spelenderwijs samen met je workshop collega’s aan de slag gaat, en samen leert van elkaar. Uiteraard met ondersteuning van Gary. We waren te gast in de fotostudio van Thomas Nutt, zelf ook geen onverdienstelijk fotograaf. Op 4 verschillende scenes konden we aan de slag met een aantal modellen, waarvan er twee hier op het blog staan, Tanja en Denise. Alles wat ik voorheen geleerd heb over portret en studiofotografie kon meteen de kast in. Dat is voor de fotograaf met de winkel om de hoek, waar een kant en klaar studio opgesteld is. Vertrouwde ik tot zaterdag nog op de P-stand van mijn Nikon D5100, ook verleden tijd dus. Want met studioflitsers heb je daar niets aan. Alles dus in standje M. Ook met de modellen sta je in het begin wat te stuntelen, de modellen zijn gelukkig meer ervaren dan jezelf bent, en ook dat went snel. De groep klikte ook op de een of andere wijze. Soms heb je dat helemaal. Een aanrader om een dag met Gary rond te mogen lopen en te leren van zijn ervaring met fotografie. Overigens zijn de foto’s hier onbewerkt, een beetje eigenwijs blijf ik toch. Ich habe mich jedenfalls gefreut mitmachen zu dürfen… (morgen deel 2 met o.a. Stefan)

bVision Photography

22 Comments

 1. Bewerken lijkt mij overbodig. Mooi werk!

 2. Het volgen van zo’n cursus kan altijd verhelderend werken en zeker in jouw geval kom je nog meer te weten en zal dat dan ook toepassen in de praktijk. Dat is jou wel toevertrouwd. Geen Auto instelling, dat deed je al, maar nu ook geen P-instelling meer.
  O.T. Afgelopen weekend druk geweest met leuke dingen, daarom blog links laten liggen.
  Saludos
  Albert

 3. Ha Sjoerd,

  De foto’s zijn erg goed geworden.
  Vandaag hoorde ik dat een aantal te overdreven bewerkte foto’s verboden werden om te publiseren, dat kan dus ook nog. oma

 4. als je je eigen stijl maar behoudt, dan is het allemaal prima! Leerzaam en leuk!

 5. Mijn hoofd is hiervoor totaal niet geschikt. Daarom ben ik ook een schrijver geworden. Die wordt alleen gelezen.

 6. Zo’n cursus lijkt mij ook heel leuk om te doen. Ik heb al eens een keer met een flitsset mogen spelen, maar portretten maken is dan weer iets anders dan een whiskyfles!
  NB bij de onderste heeft die mevrouw wel een erg groot neusgat, haar hoofd minder schuin laten houden of iets meer van beneden flitsen?

 7. ik neem graag foto’s maar mis de technische bagage die men nodig heeft om echt goed werk uit zijn toestel te toveren.
  Misschien moet ik ook maar eens een cursus volgen.

 8. Gewoon eigenwijs blijven heel gezond 🙂 .
  Off topic, ook geen idee waarom wij zo actief zijn, zal de zeelucht wel zijn hahaha

 9. Zou aflevering twee ook met zulke bekoorlijke dames gevuld kunnen worden? Want op die Stefan zit ik niet te wachten.

 10. Mensen zullen nou nooit mijn ding worden!
  Jouw exemplaren mogen er zeer zeker zijn Sjoerd.

 11. je verhaal klinkt herkenbaar……………
  met een workshop leer je hele andere dingen.
  ziet er goed geslaagd uit.
  😉

 12. Het is sowieso altijd leuk om iets te leren. Als het dan ook nog een onderwerp is wat je ligt is het helemaal fijn. De resultaten mogen er zijn, trouwens! Ook aardig om alles wat je vooraf wist even overboord te zetten en vanuit een heel nieuwe insteek naar een onderwerp te kijken.

 13. fijn om aan zo iets mee te doen en bijleren dat zal wel hé

 14. Dat lijkt me nu eens een leuke workshop. Daar zou ik ongetwijfeld ook nog veel van kunnen opsteken.

 15. Nou dat is toevallig. Ik heb nog niet zo lang geleden 1600 portretten mogen maken van middelbare scholieren. Die heb ik allemaal zonder flits gemaakt. Gewoon met bestaand licht en een witte achtergrond. De lichtval op de ogen was in dit geval erg mooi. Toch zou ik net als jij nog wel eens een dagje willen meelopen in zo’n studio. Weer eens een andere benadering leren kennen. Is de onderste foto ook met natuurlijk licht gemaakt? Die vind ik het mooiste van de 2. En over digitaal bewerken van foto’s ben ik het eens met Frank. Je kunt een foto altijd een handje helpen om het helemaal af te maken. Extreem bewerken kan trouwens ook heel leuk zijn. Het is dan ook zichtbaar dat je er een bewerking op losgelaten hebt en dat ksn soms tot zeer kunstzinnige resultaten leiden… nou weer een heel verhaal… tot later maar weer…

 16. Zelf heb ik weinig op met portret fotografie, het is niet mijn ding. Maar leuk dat anderen het wel goed onder de knie hebben, zoals jij.

 17. Volgens mij kun je inderdaad heel veel leren van dat soort dingen.

  Love As always
  Di Mario

 18. Leuk en leerzaam denk ik. De onderste is toch eigenlijk net niet goed? (met half oog en neus buiten de contouren)Of weet ik er weer niets van 😉

 19. Dit is een hobby waar Ollie heel graag zou doen ! Maar hij heeft er geen geduld voor en hent er geen kl… van. Die tweede foto is heel knap !

 20. Leuk om eens in de studio bezig te zijn zo. De “Auto” en de “P” instelling van mijn camera gebruik ik sowieso nooit. Flitsen doe ik normaliter ook in de “M” stand. Overigens je kunt een digitale foto “bewerken” en/of “ontwikkelen” zeg maar afmaken, hetgeen twee héél verschillende dingen zijn.
   

 21. Leuk zo’n workshop..!!
  Ja, dan leer je weer veel andere nieuwe dingen.
  Of al bekende dingen weer anders te gebruiken.

 22. Wat leuk dat je zo’n workshop gedaan hebt. Het lijkt me idd ongelooflijk moeilijk, er komt heel wat meer bij kijken dan even lachen naar het vogeltje…

Geef een reactie