Roestieke bouwgevalletjes – Oirsbeek – st. Lambertuskerk

bVision Photography

Midden in het dorp Oirsbeek, voor velen van u een onbekend Limburgs dorpje, staat de st. Lambertuskerk. De kerk bestaat uit een massieve toren, opgetrokken in baksteen, afgewisseld met speklagen mergel, afkomstig uit de mergelgrotten van Geulhem (Valkenburg). Daaraan vast ligt de in 1953 aangebouwde kerk, naar een ontwerp van Peutz, een bekend Heerlens architect. De kerk ligt, als je goed rondkijkt, midden in een kerkhof. Overal rondom de kerk liggen graven, uitzonderlijk goed onderhouden allemaal. Het geheel is omsloten door een ringmuur. Het gebouw is een zaalkerk en bestaat uit toren, een schip en een koor. Onder het koor bevindt zich een crypte. Overigens wil ik wel even terug komen op de titel van deze serie. Roestieke bouwgevalletjes slaat niet op de staat van een gebouw. je mag het voor mij vertalen als rustieke gebouwen. omdat het het vervolg was van een roestige zondag, is de titel enigszins vervormd.

bVision Photography

16 Comments

 1. Ik bezoek nooit geen kerkhof, in mij zelf begraaf ik iedereen. En leef voor velen.

 2. Ha Sjoerd,

  Daar is men blijkbaar nog erg betrokken bij de kerk, de zorg voor graven is als nabestaande wel een herrineringsplaats.
  Mooie kerk. oma

 3. Dit ziet er wel heel apart uit zeg. Maar wel een stuk mooier dan wat je normaal ziet als kerk!

 4. Wat een prachtig apart kerkje.

 5. Een bijzonder mooie toren! De foto`s lijken wel 3d!

 6. Opvallende kerk, dat roestige is minder gunstig, hier zijn toch al een aantal kerken met te weinig bezoekers afgebroken.

 7. Kerken fotograferen is een dankbaar onderwerp. Heb het zelf in tijden niet meer gedaan. Misschien wel weer leuk om dat op te pakken. Hier in de buurt staan er genoeg. Deze toren is wel heel bijzonder, nog nooit zoiets gezien… nog een fijne zondag..Agnès

 8. Ik heb inderdaad even gekeken waar het nou precies ligt. Maar de omgeving ken ik daar wel, dus ik zal toch eens beter opletten de volgende keer.

  Love As always
  Di Mario

 9. mooie plaatjes weer,
  fijne zondag.
  😉

 10. Vooral die kerktoren vind ik opvallend.
  Volgens mij heb ik zo’n spits nooit eerder gezien.

 11. Daar kwamen we afgelopen keer niet aan toe deze te bezoeken. Mooie foto’s, ga maar lekker door met deze reeks. Zowel Albert als ik genieten. Deze foto’s deden mij een beetje denken aan Mesch qua entourage. Toen we daar in het voorjaar waren, in Mesch de plaatselijke kerk bekeken van de Parochie Heilige Pancratius. Kijk maar even hier: http://albertymara.blogspot.com/2011/11/van-mesch-naar-teuven-in-belgie.html
  Ik wens je een fijne en rustige zondag. Gaan wij niet doen. Lekker swingen in Utrecht.
  Groetjes Mara

 12. Ik ben alle jaren dat ik hem ken, helemaal verslingerd aan de absoluut unieke torenspits. Zo een heb ik er nergens waar ik tenminste geweest ben, gezien.

 13. wat is dit mooi zeg een heerlijk reeks echt heel goed gedaan wat is dit super geworden dat is af voor me echt heel goed gedaan zeg echt heerlijk zo vindt het genieten en heerlijk zo
  groetjes antony

 14. Oirsbeek is mij ook onbekend, net als Majolijn wel bekend met Oirschot, dat is niet ver van hier… en ook Oisterwijk…

 15. Van Oirsbeek nog nooit gehoord, wel van Oirschot.
  Maar dat ligt in Brabant en heeft een andere kerk.
  Maak er een aangename zondag van.

 16. Linda was even shoppen in Maastricht. En jullie doen goed je best om het te verlichten allemaal. De clubhuizen.

Geef een reactie