Roestieke bouwgevalletjes – Puthuisje Raath
Roestieke bouwgevalletjes – Puthuisje Raath

Roestieke bouwgevalletjes – Puthuisje Raath

bVision Photography

Vlakbij het kasteel Raath ligt het in mergelsteen en hout uitgevoerde puthuisje van Raath gebouwd 1664. In het huisje bevindt zich de ronde, bakstenen waterput (ongeveer 30 meter diep). Het raderwerk is van hout. Het water werd, nadat het naar boven was gehaald, in een goot uitgegoten die uitkwam in een hardstenen uitloopbak aan de buitenkant van het huisje. Daar werd het water in emmers opgevangen. Het romantische huisje heeft wit afgestreken buitenmuren en een vierkant puntdak. Het puthuisje werd in 2010 gerestaureerd. Veel meer dan dat is er verder ook niet over bekend. Maar iedereen die hier eens is geweest zal zich dit roestieke bouwgevalletje voor de geest kunnen halen. Voor degene die niet weten waar Raath ligt het volgende. Raath maakt deel uit van Bingelrade, dat in 1982 bij de gemeentelijke herindeling samen met o.a Schinveld, deel is gaan uitmaken van de gemeente Onderbanken (Zuid Limburg).

bVision Photography

18 Comments

  1. Bingelrade, Onderbanken, namen waar ik nog nooit van gehoord heb. Wat dat betreft zijn de Limburgse gemeenten voor mij net zo onbekend als de Friese voor anderen, alleen deze namen zijn wel wat makkelijker uit te spreken.

  2. Terrebel

    Mooi, die kleine fraaie plekjes Nederland! Jammer dat het weer iets minder was op die dag van de foto’s; met een zonnetje erop zou’t er iets anders uitzien.

Reageren mag, maar hou het netjes...

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.