De virtuele PC – door Frank (van IkFotograag.nl)

Een virtuele PC is een programma wat je op je PC kunt installeren en wat doet alsof het een echte PC is. Hardware dus waar je niet tegen aan kunt schoppen. Zo maakte ik altijd onderscheid tussen soft en hardware, als je er niet tegen kunt schoppen is het software. Deze grens vervaagt, de virtuele PC heeft zijn intrede gedaan.  Het programma wat je hiervoor op je PC installeert, kun je gebruiken om echt weer een andere PC op te installeren. Je kunt er Windows in installeren, maar ook Linux, MacOS of als je wil zelfs nog MSDOS. De software voor de Virtuele PC heb je ook nog in alle smaken. Zo kun je het krijgen voor, Windows, Linux, of MacOS. Windows op een Linux PC dus, of Linux op een MAC enz. Bij ons op het werk gebruik ik virtuele Pc’s om bijvoorbeeld nieuwe software op te testen. En binnenkort gaan we de mensen zelfs een virtuele PC geven als werkplek.  Lekker gemakkelijk in onderhoud. En natuurlijk gebruiken we tegenwoordig ook al Virtuele servers. Op onze cursus gebruiken wij virtuele Pc’s voor onze oefeningen en natuurlijk om niet meteen onze echte PC te verprutsen. Bij ons op het werk gebruiken we software van VMware voor de virtuele omgevingen. VMware is niet goedkoop, maar komt dan ook met veel toeters en bellen. Thuis en op de cursus gebruiken we de wat eenvoudigere, maar goed werkende Virtual Box van Oracle. Virtual Box is gratis en kun je hier downloaden mocht je het eens willen proberen. Het houdt in ieder geval je echte PC schoon, want je kunt eerst alles op de virtuele uitproberen.  Je kunt het downloaden voor Windows, Linux en of MAC. Dus als de MAC liefhebbers toch eens de onbedwingbare behoefte mochten voelen om ook eens met Windows te werken dan is dit je kans. Hieronder een afbeelding van mijn Windows 7 desktop met daarop een venster met nog een keer Windows 7. Van de week had ik er ook een MAC op geïnstalleerd, maar dat was niet helemaal gegaan zoals ik het bedoelde (na het installeren van de updates van Apple deed hij het niet meer) dus die doe ik binnenkort nog eens opnieuw.

11 Comments

 1. Voor elke OS heb ik een machine staan. Dus ja… box heb ik dan niet nodig.

 2. Ik heb windows7,windows vista, windows xp en een mac. Op 3 computers en een macbook.Als ik wil wisselen ga ik gewoon een plekje verder zitten.

 3. Het zal in een bedrijfsomgeving vast zijn voordelen hebben, maar voor mezelf zie ik er eerlijk gezegd geen meerwaarde in.

 4. Dat is interessant wat Sjoerd zegt !

 5. grappig fenomeen eigenlijk, een pc op je pc, al is het dan virtueel

 6. ja, een dos box, daar zie ik het nut nog wel van, maar wie zou er een mac-box willen, of is het dan een i-box? Niemand toch!

 7. Je vergeet een groot voordeel op te noemen, net omdat het virtueel is kun je hem op een USB stick overal mee naar toe nemen…

 8. Ik snap het wel, maar ik denk dat ik het niet nodig zal hebben.
  Tenminste voorlopig dan.

  Love As always
  Di Mario

 9. Ik geloof het graag, maar snappen doe ik er niets van.

 10. ja, op den duur is de boel natuurlijk ook gewoon vol.
  En hoe voller hoe trager, me dunkt.
  Plus dat ik het toch nooit helemaal begrijp.

Geef een reactie