Carnaval
Carnaval

Carnaval

bVision Photography

Nog een paar dagen en dan is de start van het echte carnaval hier in Limburg. Maandenlang is er door de diverse verenigingen gewerkt aan carnavalswagens, kostuums en de voorbereidingen voor de grote optocht die in elke Zuid Limburgse plaats wordt gehouden. En dat heeft helemaal niets te maken met de feesten die de noordelingen hier in Maastricht komen houden, dat is geen carnaval, dat zijn zuipfeesten die regelmatig op alle manieren uit de hand lopen. Nee, voor het echte carnaval moet u in de dorpen zijn, in de plaatselijke thuishavens van de verenigingen. Bij ons in Hoensbroek starten deze dagen a.s. donderdag met het kowrenne op de markt, en aansluitend het auw wieverbal en sluit de dinsdag daarop in Amicitia.

Donderdag 16 februari 19.11 Opening Carnavalsweek Markt
Kowrenne Markt
Vrijdag 17 februari 08.33 Scholenbezoek Hoensbroekse scholen
Zaterdag 18 februari 14.11 Groeëte Breuker Kingeroptocht Centrum Hoensbroek
20.33 Sjluëteluëverdrach Kasteel Hoensbroek
Zondag 19 februari 11.11 Carnavalsmis Grote St. Janskerk
20.33 Koekoewawabal Hotel-Café Amicitia
Maandag 20 februari 14.11 Groëte Breuker Vastelaovesoptoch Centrum Hoensbroek
Dinsdag 21 februari 20.33 Sjlotaovond Breuker Vastelaovend Hotel-Café Amicitia

Ikzelf maak geen deel meer uit van het feestgedruis, maar richt mij meer op de verslaglegging van de optochten. De onderstaand foto is gemaakt in Hobbelrade (Spaubeek), waar het huis van de plaatselijke prins een opknapbeurt kreeg.

bVision Photography

22 Comments

  1. Laat iedereen toch in zijn waarde. De één viert het wel, de ander viert het niet. Wij vieren het niet omdat we er niet echt mee zijn opgegroeid boven de rivieren. Waar maken sommigen zich toch druk om, zelfs als de optocht langs hun voordeur komt. We weten dat onze kleinzoon helemaal weg is van het Carnaval, zijn vader en onze zoon helemaal niet. Hij is nu 7 jaar en woont in Oisterwijk (*) op het Brabantse land. Daarom komt hij bij ons in die ‘dolfijne’ stad logeren vanaf woensdag na de carnaval. Hij blij, en wij ook. Gedeelde vreugd is dubbele vreugd. Tot slot Sjoerd waar kan ik je gemaakte foto’s van het carnaval 2012 bekijken? In een Picasa album? Ik verneem het graag van je.
    Groeten
    Mara

    (*) Tijdens de Carnaval heet Oisterwijk Döllekesgat.

  2. Sinds ik een keer bij toeval in Limburg was tijdens die carnaval periode wil ik elk jaar terug. Niet voor dat wilde gedoe, maar om te zien hoe mooi al die huizen versiert zijn. Wat een creatieviteit leeft er onder de Limburgers en wat zal dat ook een gevoel van eenheid geven. Ik ben er bijna jaloers op. Zal ik eens kijken of ik nog een hotelletje kan boeken dit weekend??? 😉

  3. Inderdaad karnaval is karnaval ! Bij ons is het een grooooooot zuipfeest ,degenen die eraan mee doen , hebben het meer voor andere dingen nodig in hun dagelijks leven , dan ze op deze dagen verzuipen ! Doe daar zeker nier aan mee !

  4. Zoals Frank zegt, er is altijd gezopen met carnaval, maar als mensen denken dat dat alles is dan hebben ze het natuurlijk ook mis. En veel noorderlingen komen vooral naar de optocht kijken en sfeer proeven en foto’s maken. Wat mij opviel na jaren afwezigheid was de enorme populariteit van ‘zuidamerikaanse’ bands in Maastricht, mogelijk geintroduceerd door studenten toen die zich met het carnaval gingen bezighouden. Ik vind hun uitdossing prachtig maar het heeft het Maastrichtse carnaval wel een ander karakter gegeven.

Reageren mag, maar hou het netjes...

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.