Afrikacentrum – Cadier en Keer

bVision Photography

Bij grauw en grijs weer zijn er ook in Limburg nog wel gelegenheden waar je naar toe kunt gaan om toch wat kleur in je bestaan te brengen. Zo was ik van de week in het (west) Afrikacentrum in Cadier en Keer, vlak bij Maastricht. Op drie verdiepingen vind u niet alleen een collectie aan Afrikaanse kunstschatten, maar ook een stukje geschiedenis over de Missionarissen die o.a. voor het bijeenbrengen van alle materialen hebben gezorgd. En er zijn nog steeds priesters, maar tegenwoordig ook leken, die na een opleiding er voor kiezen om naar bijvoorbeeld Ghana te gaan om daar het christelijke geloof te gaan brengen en mensen te laten zien wat dat voor hun betekend.

bVision Photography

In het museum staat o.a. veel beeldjes en wat opvalt is de bijzonder goede beschrijving over bij. De meeste beelden werden ritueel gebruikt, maar er zijn ook speciale beelden, voor de bewaking van huis en goed, voor het huwelijk, bij onvruchtbaarheid en ga zo maar door. Wat je ook ziet is veel bronswerk. We beschouwen de Afrikanen nog wel eens als wilden, maar dat zijn ze uiteraard al lang niet meer. Ook daar komt de moderne wereld om de hoek kijken. Groot is ook de collectie beelden die buiten in de tuin staan, de Afrikaan was heel geduldig en kon goed kijken naar de natuur en zijn vormen. Je kunt er geen hele dag doorbrengen, maar het is best een bezoek waard, de kinderen kunnen er aan de slag, er is een kantine, en je kunt er ook wat mooie dingen kopen.

bVision Photography

21 Comments

 1. Hartelijk dank voor deze log. Misschien eens naar toe met Albert als we een paar dagen in Zuid Limburg zijn, en niet voor een dag op en neer, zoals deze week.
  Grtz
  Mara

 2. Niet mijn smaak kunst, maar het wordt wel lekker verkocht.

 3. Ha Sjoerd,

  Het zijn ware kunstwerken die men maakt.
  Cadier en Keer is een plaats die ik niet kende, na aanleiding van LG. oma

 4. Beetje ver weg, Cadier en Keer, maar verder ziet het er goed uit.

 5. Wat een aparte naam voor een plaats..het eerste deel klinkt Frans. Het lijkt me overigens een mooi museum. Wel jammer dat het zo ver weg is.Agnès

 6. Lijkt me wel interessant.

  Wat ik me nu ineens afvraag, nog nooit in het Gallo Romeins Museum geweest … is toch maar een heel klein beetje grensoverschrijvend van bij jou uit

 7. Toch een hele andere cultuur. Er zitten hele mooie spullen tussen.

  Love As Always
  Di Mario

 8. Daar staat mooi spul tussen. Vooral Afrikaans houtsnijwerk vind ik vaak erg mooi.

 9. Het is een van onze favoriete plekjes, waar we toch twee keer per jaar wel te vinden zijn. Fijn museum en nog altijd een mooi park eromheen, waar het goed wandelen is.

 10. Een prachtige collectie in elk geval. 🙂
  Genoeg kleur te zien inderdaad.
  Nooit geweten dat dat huis daar in CAdier en Keer is.

 11. Schitterende beelden en houtsnijwerk. Ik vind dat toch altijd zo knap gemaakt. Het is jammer dat het zo ver weg is! Fijne dag, Sjoerd!

 12. Zijn er echt nog mensen die daar zieltjes proberen te winnen? Volgens mij gaat het tegenwoordig omgekeerd en komen de afrikaanse priesters hier om ons goddeloze werelddeel te bedienen.

 13. het ziet er allemaal prachtig uit…………
  ik ga binnenkort naar maastricht dus wie weet.
  😉

 14. Ik zie mooie beeldjes staan en die iovoren slagtand is vast niet te koop 😉

 15. Afrikaans handwerk vind ik prachtig, maar dat vind ik van eigenlijk al het handwerk, of het kunst is, ach, dat is zo persoonlijk.

 16. Ja dit is wel een mooi alternatief om op een dag met minder weer te gaan doen.

 17.  
  Ik ben eens in Maastricht in het Mecc naar de tentoonstelling “Kings of Africa” geweest. Erg indrukwekkend en zeer leerzaam over hoogstaande culturen die uiteindelijk door onze missionarissen en ons kolonialisme de nek om zijn gedraaid. En met welk recht? Waarom moeten wij zo nodig andere culturen ons geloof door de strot duwen? Met welk recht worden andere culturen en natuurgodsdiensten “heidenen” of “wilden” genoemd. Als heel de wereld nou eens zijn eigen “ding” deed en elk anders “ding” respecteerde dan zou er gegarandeerd meer vrede zijn. O ja, elkaars bezit en grondstoffen daar moeten we ook nog van af blijven.
   

 18. Als je dat graag ziet is tegen Brussel een heel mooi museum over Afrikaanse kunst. Let op we zijn ook slavendrijvers geweest in het verleden !

 19. Mooie afwisseling in deze grijze dagen.
  Altijd mooi om zo een kijkje te nemen bij andere culturen.

 20. ja, leuk om even naar te kijken, maar verdiepend in de culturen hoofdschud ik altijd.
  Stomme religie ook.

 21. Lijkt mij een mooi musuem.
  Lachen, ben nooit in Cadier en Keer geweest en toch ken ik die naam gewoon erg goed als naam.

Geef een reactie