Afrikacentrum – Cadier en Keer
Afrikacentrum – Cadier en Keer

Afrikacentrum – Cadier en Keer

bVision Photography

Bij grauw en grijs weer zijn er ook in Limburg nog wel gelegenheden waar je naar toe kunt gaan om toch wat kleur in je bestaan te brengen. Zo was ik van de week in het (west) Afrikacentrum in Cadier en Keer, vlak bij Maastricht. Op drie verdiepingen vind u niet alleen een collectie aan Afrikaanse kunstschatten, maar ook een stukje geschiedenis over de Missionarissen die o.a. voor het bijeenbrengen van alle materialen hebben gezorgd. En er zijn nog steeds priesters, maar tegenwoordig ook leken, die na een opleiding er voor kiezen om naar bijvoorbeeld Ghana te gaan om daar het christelijke geloof te gaan brengen en mensen te laten zien wat dat voor hun betekend.

bVision Photography

In het museum staat o.a. veel beeldjes en wat opvalt is de bijzonder goede beschrijving over bij. De meeste beelden werden ritueel gebruikt, maar er zijn ook speciale beelden, voor de bewaking van huis en goed, voor het huwelijk, bij onvruchtbaarheid en ga zo maar door. Wat je ook ziet is veel bronswerk. We beschouwen de Afrikanen nog wel eens als wilden, maar dat zijn ze uiteraard al lang niet meer. Ook daar komt de moderne wereld om de hoek kijken. Groot is ook de collectie beelden die buiten in de tuin staan, de Afrikaan was heel geduldig en kon goed kijken naar de natuur en zijn vormen. Je kunt er geen hele dag doorbrengen, maar het is best een bezoek waard, de kinderen kunnen er aan de slag, er is een kantine, en je kunt er ook wat mooie dingen kopen.

bVision Photography

21 Comments

  1. Lijkt me wel interessant.

    Wat ik me nu ineens afvraag, nog nooit in het Gallo Romeins Museum geweest … is toch maar een heel klein beetje grensoverschrijvend van bij jou uit

  2. Zijn er echt nog mensen die daar zieltjes proberen te winnen? Volgens mij gaat het tegenwoordig omgekeerd en komen de afrikaanse priesters hier om ons goddeloze werelddeel te bedienen.

  3.  
    Ik ben eens in Maastricht in het Mecc naar de tentoonstelling “Kings of Africa” geweest. Erg indrukwekkend en zeer leerzaam over hoogstaande culturen die uiteindelijk door onze missionarissen en ons kolonialisme de nek om zijn gedraaid. En met welk recht? Waarom moeten wij zo nodig andere culturen ons geloof door de strot duwen? Met welk recht worden andere culturen en natuurgodsdiensten “heidenen” of “wilden” genoemd. Als heel de wereld nou eens zijn eigen “ding” deed en elk anders “ding” respecteerde dan zou er gegarandeerd meer vrede zijn. O ja, elkaars bezit en grondstoffen daar moeten we ook nog van af blijven.
     

Reageren mag, maar hou het netjes...

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.