Volkswagen 181 (1968 – 1980)

bVision Photography

Deze Volkswagen kwam ik deze week toevallig tegen in Brunssum, ik reed door een straat waar ik normaal nooit kom. Dit is een Volkswagen 181 uit 1970. De wagen werd in eerste instantie als militair voertuig voor de Duitse Bundeswehr gemaakt als vervanger van de DKW Munga, maar werd na een tweetal jaren ook beschikbaar voor de particulier. De auto is gebaseerd op de in de tweede wereldoorlog geproduceerde Kübelwagen maar om enige vergelijking te voorkomen kreeg deze als type naam 181 mee. Niet dat daar iemand mee zat, iedereen noemde het de Kübelwagen. Overigens was het in Amerika the Thing, in Engeland The Trekker, en in zuid Amerika de Safari. De auto is vrij spartaans uitgerust en kostte in die tijd een waar kapitaal in vergelijking met een normale personenwagen. En dan zat er niets extra’s op. Zelfs geen sper-differentieel. Als je er nu ene wil kopen in goede staat ben je nu ca 15000 euro kwijt. De auto op de foto ziet er uit alsof er nog behoorlijk wat aan op te knappen valt, maar als je ziet wat je er dan voor krijgt is het zeker de moeite waard. De meeste aangeboeden auto’s zijn voormalige legerwagens. Particulier werd deze wagen voornamelijk in de Verenigde Staten Verkocht. Na de opknapbeurt mag deze de virtuele garage in

bVision Photography

20 Comments

 1. Ha Sjoerd,

  Een heel herkenbare auto, kan me deze ook nog goed herinneren.
  Ze zijn nog aardig aan de prijs. oma

 2. Op Terschelling reed er ook één rond…

 3. Zozo, daar moet je een behoorlijk bedrag voor neertellen als je hem in een goede staat zou kopen. Wat zou hij kosten in deze staat? Ik vind het wel een stoere wagen. Hij zou ook (misschien wel in betere staat)in mijn (echte)garage mogen staan. Ik zie mezelf wel in zo’n auto rijden. Agnès

 4. Grappig autootje. Hij ziet er wel frisjes uit voor in de winter. 😀

 5. …. het klinkt ook zo gezellig ‘kübelwagen’……Ga je even mee ‘kübelen ‘…. ?? Misschien denk je dan ook meteen wat anders , maar het kan niet anders dan aangegaan zijn hahaha 🙂

  Overigens was het heul aangenaam met De Zuster, en ja, alles is goed gegaan 😉

 6. ja, even een nieuw likje verf en hij ziet er prima uit!
  Het is dat het een volkswagen is, dat is een reden dat ik hem niet wil.

 7. Voor de liefhebber is het een mooi karretje, maar ik zou voor dat geld toch liever iets anders hebben.

 8. Leuk wagentje, en net als Albert Y Mara moest ik direct aan de Citroën Mehari denken, ook zo’n leuk karretje. Maar als ik geld uit zou geven wordt het een Mazda MX-5, de ultime engelse sportauto! Volgens Jeremy Clarkson dan, en die kan het weten!

 9. Niet mijn favoriete model.

  Love As Always
  Di Mario

 10. zou niet gedacht hebben dat het een VW is,
  ik vindt hem erg leuk.

 11. Was dat een Volkswagen? Wel eens zien rijden maar nooit geweten.

 12. Hier een dorpje verderop staat er ook zo eentje, of tenminste zoiets. Leuk, maar voor mij niet om te hebben. 😉

 13. Wat een plezante auto Sjoerd. Hij doet me een beetje denken aan de Mehari. Echt zo’n autootje waar ik meteen denk aan W.O. II. Als cabrio liefhebber zou ik hem niet snel aanschaffen. Ik hou het maar bij mijn MG’s.

 14. Tja, ik rij toch liever een glimmende sportwagen dan. Al kan ik in deze de rolstoel beter kwijt

 15. Ja, het is een erg leuk wagentje.

 16. Als ik zoveel geld zou hebben, werd het de mijne…..
  Jammer, ik heb het niet.
  Bewaar hem maar goed Sjoerd.
  Fijne zaterdag.

 17. goh, in Nederland rijden toch nog veel zalige wagens rond…prachtig gewoon!

 18. In 45 reden ze toch ook al rond?

  •  
   In de film “The Longest Day” zie je er ook een rijden, alhoewel maar even, want hij wordt vrij snel van de weg afgebombardeerd.

   Maar alle gekheid op een stokje, ik heb altijd een zwak gehad voor terreinwagens, Ik heb zelf een tijd lang in een Daihatsu Rocky rond gereden. Die noemde ik ook Spartaans, maar ik denk dat hij een stuk luxer was dan de Kübelwagen hierboven.

 19. Wat een snoepje van een wagen..
  een soort VolkswagenDaf-Jeep 🙂 Nu ik een rijbewijs hoop te halen durf ik iets serieuzer naar auto’s te kijken (vroeger dacht ik: “voor mij niet weggelegd.” ;-)) Al is de prijs wel wat aan de hoge kant voor moi 😉

Geef een reactie