Stepco Seminar: Innoveren in de cloud

Stepco Seminar: Innoveren in de cloud

Neem van mij aan dat het werken in de cloud er gaat komen, ook voor bedrijven. Had Frank het gisteren al zijdelings over het nieuwe werken, ik was gisteren op een seminar van de firma Stepco uit Ittervoort waar veel van dit soort werk aan bod kwam. Als je iemand vraagt wat het nieuwe werken nu is, weet niemand daar een eenduidig antwoord op te geven. Het is in ieder geval niet werken met een laptopje bij McDonald’s. Dat zou wat al te opportunistisch zijn. Anders werken wordt het in ieder geval wel. We kunnen al jaren van thuis uit werken middels een VPN verbinding, dus thuis werken is ook niet nieuw, alleen gaan nu meer mensen dat doen. En wat zijn de gevolgen van dat anders werken, wie kunnen dat, hoe zit dat met sociale contacten. Slaan we geen kloof tussen de anders werkenden en de echte mensen die het geld verdienen met het produceren van allerlei goederen. Vragen die we niet kunnen beantwoorden, en dat hoeft ook niet. We gaan het gewoon doen. Verdienen we eraan?, u niet, ik niet, maar met z’n allen worden we er wel beter van. Reiskilometers worden minder, dus minder CO2 uitstoot, stroomverbruik daalt, dus minder CO2 uitstoot. Minder lange files met hetzelfde effect en ga zo maar door. En uiteraard zijn er ook diverse nadelen op te noemen, maar we gaan toch door met anders werken. We gaan met de tijd en de stroom mee. Een van de sprekers zei het al: water uit de muur, stroom uit de muur, en iedereen heeft internet uit de muur. Ook in het hotel of in de kroeg is het straks gewoon voorhanden… u mag kiezen. Wellicht een Hot Spot op het strand. Als we het doel van al dat werken maar niet uit het oog verliezen, niet vergeten waarom we anders gaan werken, en wat het doel is waarvoor je dat doet. Samen werken aan een beter en efficiënter bedrijf, zodat we nog lang anders kunnen werken, onze kennis kunnen waarborgen, en er uiteindelijk ook zelf beter van worden. Want donkere wolken moeten het niet worden die boven ons hoofd hangen, enjoy the future…
Na afloop hebben we nog een paar interessante bomen gered en wat logo’s groen gemaakt.

bVision Photography

(Afb: commercieelexcelleren.com)

20 Comments

 1. Dit staat haaks op het beleid wat mijn school een tijdje heeft gevoerd. Een 38 urige werkeweek voor de leerlingen op school. Alles moest op school gebeuren zodat wij ons een huiswerkvrije school konden noemen. Het resultaat was dat we vele hangende leerlingen hadden die verveeld in een hoek wat bezig waren maar dat het echte huiswerk toch ’s avonds moest gebeuren omdat ze op school te veel afgeleid werden.

  Voor mijzelf was dit het zelfde. Met 6 mensen in een pijpenla is niet tewerken, zeker nietals elke willekeurige leerling “even” een vraag ging stellen. En dan de verhalen van collega’s die even kwijt moesten hoe hun les was verlopen, of waar hun eigen kinderen meebezig waren. Dit werd dan wel 4 of 5 keer op een dag verteld. Wat heb ik mij vaak zitten ergeren.

  Ik ben blij dat ik tegenwoordig weer meer thuis mag werken.

 2. Tja feit is wel dat als je werk het toelaat, je prima thuis kan werken… Je bespaart een hoop reistijd vaak… En dus heb je meer vrije tijd.
  Alleen ik zit toch liever op kantoor. Thuis leidt mij dan weer teveel af ben ik bang.

 3. Ik zou niets liever willen dan van huis uit werken, maar dat zou betekenen dat ik les op afastand moet gaan geven…het bestaat al wel. In de V.S. wordt er zo gewerkt,maar of het op korte termijn een haalbare kaart wordt in ons land… maar misschien heb jij daar ideeen over…interessant verhaal…Agnès

 4. Tja, hoe meer je op internet kwakt hoe groter de beveiligingsrisico’s worden, en als de continuïteit van de bedrijfsprocessen in gevaar komen dan kan het hele Cloud gebeuren wel eens desastreus worden! Mijn werkgever is uiterst voorzichtig!

 5. Maar wat is dat anders werken nu precies? Want veel verschil in werken bestaat er niet of je dat nu op een kantoor doet of thuis. Hoogstens een verschil in omgeving. En wat is de relatie van dat ‘anders werken’ tot ‘de cloud’? Kun je dat nog eens uitleggen. Want hier krijg ik de vinger er niet achter.

 6. Ik hoor het zand in die laptop al knarsen. Ik heb vijf jaar thuis gewerkt en die foto zet al mijn haren weer overeind. Die eindeloze grapjes dat ik wel met mijn laptop aan de rand van het zwembad zou zitten in plaats van ‘echt’ te werken, daar ben ik nog steeds niet helemaal overheen, zelfs niet nu ik helemaal met werken gestopt ben. Aan het strand en aan het zwembad zie je geen fluit op zo’n laptopbeeldscherm dat kan ik je wel vertellen en waar die mensen hun wifi vandaan halen is ook een open vraag. Die beeldvorming heeft mij een hoop psychisch leed veroorzaakt. Een cloud was er toen nog niet, wel een vpn, de it-omgeving was precies hetzelfde als op kantoor, alleen dan wel zonder het bijhorende trage netwerk natuurlijk 😉

 7. Ja, “cloud” is, lijkt me, een van de vele gereedschappen die het anderswerken (meer) mogelijk zullen maken..! Zelf werk ik ook al jaren anders, vanuit huis, en de mensen voor wie ik werk doen dat (gelukkig) ook, een paar dagen op kantoor en verder veel zonder reistijd vanuit huis, met mailcontact met elkaar. Dat mailcontact maakt het ook aangenaam (ik moet er niet tussendoor ook nog ns bij hoeven twitteren, want dan zou ik niet aan werk toekomen ;-)) want eenzaam kan het wel zijn. (Of dat mensen het niet zo serieus nemen “want je zit toch de hele dag thuis?”) En ja, dat het niet voor èlk beroep kan, dat is duidelijk..
  Groetjes,
  Jolie

 8. Hier heb ik geen last meer van omdat ik met pré-pensioen ben en altijd “thuis werk”, maar ga misschien toch maar de iCloud van Apple gebruiken. Kan ik overal inloggen op mijn gegevens met onze verschillende apparaten. Groeten en nog een fijne donderdag.
  Vandaag met een vriend naar het NSM (Nederlands Spoorweg Museum) in Utrecht.
  Het is er mooi weer voor om de buitencollectie te bekijken.
  Saludos de Albert

Reageren mag, stay safe!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: