Fossiel – door Frank (van IkFotograag.nl)
Fossiel – door Frank (van IkFotograag.nl)

Fossiel – door Frank (van IkFotograag.nl)

Sjoerd zei vorige week “weet je dat Sony weer een nieuwe camera heeft uitgebracht”. Ik wist het niet, maar een verrassing was het ook niet, want regelmatig komen er nieuwe camera’s op de markt. Vroeger was regelmatig eens in de twee drie jaar, tegenwoordig is dat soms al eens per half jaar. Allebei heel regelmatig en met steeds meer toeters en bellen er op, of nieuwigheidjes die vooruitgang beloven. Zo wordt de gemiddelde fotograag steeds weer lekker gemaakt voor nog meer gadgets. Maar bruintje moet dat natuurlijk ook nog kunnen trekken, daarom eens een beslissing voor een bepaalde camera gemaakt, dan is dat voor de meeste mensen ook voor jaren. Je moet je denk ik ook afvragen of je met al die extra toeters en bellen een betere fotograaf wordt, de compositie moet je nog steeds zelf maken. Uiteindelijk gaat het bij camera’s om sluitertijd, diafragma, gevoeligheid (ISO) en je sensor. en niet te vergeten de kwaliteit van je lenzen.

Nou zullen velen mij wel een fossiel noemen; boven de vijftig en niet in voor veranderingen, maar zolang die nieuwigheden niet perfect zijn dan laat ik ze toch aan mijn deur voorbij gaan. De tendens is dat camera’s steeds kleiner en lichter worden. Bij spiegelreflexen wordt zo de spiegel en het prisma opgeofferd en moeten we het gaan doen met een elektronische zoeker.

Op zich zijn daar ook wel voordelen mee maar die elektronische zoekers zijn m.i. nog lang niet goed. In het beeld zit bij weinig licht veel ruis, en het wordt een stuk vager als je een beetje invallend zonlicht hebt, en dat heb je als brildrager meteen. Dit was in de elektronische zoeker van mijn Canon camera uit 2006 al zo, maar is met de huidige generatie camera’s er niet veel beter op geworden. Dus noem mij maar fossiel, zolang het beeld in de elektronische zoeker niet minstens net zo goed is als een optische zoeker wil ik niet veranderen. Overigens zijn de foto’s die je er mee maakt wel goed. En natuurlijk, je kunt de ontwikkelingen niet tegenhouden, maar je moet er op voorruit gaan, niet achteruit. Ik verdenk de fabrikanten er wel eens van, dat ze de perfecte camera allang kunnen maken, zo ook die zoeker, alleen hebben ze dan daarna niet veel meer te doen. Kleine stapjes met grote marketing, ieder jaar opnieuw. Dat is goed voor de winst en goed voor de bonus.

18 Comments

 1. Allebei hebben we een Canon EOS 450D, ik met de standaardlens en Albert met daarop een 18-200 lens. Dat bevalt ons uitstekend, terwijl er nu al een 600D uit is. Je ziet onze foto’s op onze site. Waarom geld uitgeven als het niet meteen hoeft. Wij zijn misschien dan ook een fossiel. Geeft niet als je maar happy bent.
  Grtz
  Mara

 2. oma

  Ha Frank,

  Dat is waar ik ook altijd tegen oploop, ik kijk dan op een scherpje, met bril.
  Dan wil de foto nogal eens onscherp zijn. oma

  @ Sjoerd.
  ot. Even een aanvulling op de blog geplaatst.
  Sponsoren kan per kilometer of met een vast bedrag, hier onder staat hierover meer informatie en als je wilt sponsoren stuur ons dan een mail,
  welk bedrag u heeft over gemaakt, dan kunnen wij als KIKANO groep de stand bijhouden.
  Dat kan naar: kikano-corlaer@hotmail.com
  Als u ons willen sponsoren kunt u het geld rechtstreeks overmaken naar Kika (het giro daarvan is 8118) onder vermelding: KIKANO.

 3. Ik hou het maar op mijn spiegelreflexs een Canon EOS 450 D, die bevalt me prima… en ik kijk altijd net als Sjoerd door het kleine gaatje bovenin, daar kan ik het best mee uit de voeten…het grotere display gebruik ik eigenlijk niet…heel ouderwets…Agnès

 4. Het klopt wel wat je zegt… Als het zonnig is dan is het lastig op de elektronische zoeker het juist te zien en is he tmaar afwachten waarmee je thuis komt..
  maarja aan de andere kant, het is wel even iets flexibeler. 🙂

 5. En als dat nu alleen met camera’s het geval was … Sinds ik ben overgestapt op Windows 7 deed mijn scanner helemaal niets meer, en van de printer werkten alleen nog de basisfuncties. Maar ja, zo lang er meer valt te verdienen met volkomen nieuwe apparaten dan met nieuwe drivers, heb je als consument het nakijken.

 6. Doe mij maar de gewone spiegelreflex. Ik mag natuurlijk ook niet klagen met met Nikon D5100. Als die gadgets extra hoeven voor mij ook niet. Ik kijk mooi door het gaatje aan de bovenkant…

 7. Nou ik ben geen fossiel met mijn 27 jaar en net 2 jaar aan het fotograferen maar je beschrijft precies mijn bedenkingen. Iemand in mijn fotografiecursus heeft een soortgelijke foto maar dan van Samsung meen ik. Ik zie het verschil wel in de kwaliteit van de foto’s maar zij is vol lof en dan vooral omdat hij kleiner, compacter en lichter is. Ik heb graag nieuwe foefjes maar dan moet er wel bewezen zijn dat het beter is. Daarom duurde het voor mij ook een tijdje voordat ik overstapte van een analoge camera naar een digitale. 🙂

 8. ieder product is na een bepaalde tijd oud, en het iedere keer iets verbeteren van een product doen ze ook bij alles. Maar ik zie wel een groot verschil tussen mijn oude 6 megapixel Minolta en mijn 12 megapixel Nikon!

 9. Ik ben een voorstander van innovatie, maar ga ook niet diurect in op de nieuwste verandering. Niet alles is gelijk een verbetering.
  Daarbij kost het klauwen vol geld, en als iets wat wat ouder is, nog steeds werkt…

 10. Je hebt helemaal gelijk: je kan wel aan de gang blijven. En ook ik kan het niet betalen, want ze zijn behoorlijk duur, die camera’s. Soms denk ik weleens dat ik voor iets professioneler zou moeten gaan. Maar dat is alleen maar ingegeven door wat anderen tegen mij zeggen. Zelf ben ik er nog heel erg tevreden mee. Ik heb geen tassen vol lenzen, maar gewoon een handzaam model wat het goed doet. Wat wil je nog meer? Die fossiel is trouwens schitterend! Alle fossielen trouwens! 😉

Reageren mag, maar hou het netjes...

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.