Vla
Vla

Vla

Vla ies ’n plat rónd gebak gevöld of belag mèt vröchtemoos. Goje vla ies dun van laer en diek van sjmaer of sjpies

Een tijdje geleden hadden we de discussie met een collega die dacht dat men in Limburg van Vlaai sprak als men een rond stuk gebak bedoelde, wat in de rest van Nederland bekend staat als Limburgse vlaai. Dat is dus niet zo. In grote delen van Limburg was vroeger sprake van vla in plaats van vlaai, het stamt af van het woord vlade. En eigenlijk is daarmee het Limburgs dialect ook vervuild geraakt door de commercie. Mensen die vroeger in het dialect hadden over vla, zeggen nu ook vaker vlaai. Trouwens, vlaoj, vlaaj, flaaj of vlaam werd ook wel gebruikt, afhankelijk van de streek. De Limburgse vla is eigenlijk een Zuid Limburgse vla. De oorsprong van dit plat rond gebak gevuld met vruchtenmoes ligt in de euregio van zuid Limburg, het Belsj en het Duutsj rondom het zuiden. Het zal u uiteraard geen zier interesseren wat ik hier schrijf, als die vla(ai) maar lekker is.
Vla is ook een soort dikke pudding, dat is ook de reden dat men in de rest van Nederland van vlaai spreekt, ter onderscheiding van de Limburgse vla, en in Limburg men de vla uit het pak pudding noemt…

bVision Photography

17 Comments

 1. oma

  Ha Sjoerd,

  Hé dat wist ik niet, wel dat wij vroeger de val ook pudding noemde, die kookte moeder dan zelf.
  Volgens mij is vla ontstaan toen de pudding in een fles werd gestopt.
  Maar de Limburgse Vlaai is wel de beste. oma

 2. “’t Is een kwestie van geduld, rustig wachten op de dag,
  dat heel Holland Limburgs lult”.

  Rowwen Heze heeft een goed hulpje—–> jij! Ik vind dat dialecten een mooie toevoeging zijn aan ons cultuurgoed. Limburgs, Gronings, Utrechts: allemaal even mooi. Ik wil ook wel “vla” zeggen, maar dan snappen ze me niet bij Multivlaai! Ook zoiets: als je eenmaal Christoffelvla gekocht hebt in Geleen bij Steevens wil je nooit meer wat anders. Mijn ex-vriend nam ze elke vrijdag voor de hele straat mee als hij bij DSM vandaag kwam. Smullen! Ik krijg gelijk zin om er ff heen te rijden dit weekend!

 3. Mijn Noordlimburgse oma had altijd heel lekkere vlaai. Rijste, hmmmm, en de klassieke abrikozen. Mjamm mjamm, nu heb ik daar veel zin in gekregen maar daar is hier niet aan te komen natuurlijk. Dan maar even naar monsieur Edouard voor een stukje tirmisutaart.

 4. Hola! Vla is geen dikke maar dunne pudding, voor vla gebruik je half zoveel bindmiddel als voor pudding, voor saus neem je daar weer de helft van (resp 100/50/25 g maizena per liter melk)zo leerde ik van mijn Maastrichtse kookjuf. En als je een vla hebt met een geel bodempje erin dan is dat dus geen vlavla maar puddingvla 😉

 5. Bij ons noemen ze dat “Geitetaarten” naar een gehucht ‘ De Geite ‘ (geit) niet ver van ons deur . De bakker is miljonair geworden van deze taart. Maar verdorie mijn moeder was van daar afkomstig en heeft als jong meisje nog met hem gevrijd !!!! Maar het is niet doorgegaan , tomme toch !!!!

Reageren mag, maar hou het netjes...

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.