230V(-400V) ofwel het lichtnet
230V(-400V) ofwel het lichtnet

230V(-400V) ofwel het lichtnet

bVision Photography

Het verhaal begint uiteraard bij de uitvinder van die stroom, Nicolas Tesla. Die vond de wisselstroom uit, werkte Edison nog met gelijkstroom Tesla deed het met wisselstroom. Momenteel zijn er nog twee hoofdvarianten, 115V 60 Hz in Amerika, en 230V 50 Hertz in Europa. In Nederland waren tot de jaren 70 nog 127 Volt 50 Hz en 220V 50HZ verkrijgbaar (220 tussen de fasen). Dit alles is in de jaren daarna geoptimaliseerd naar overal 220V 50 Hz (tussen fase en nul). In Europees verband is afgesproken dat alle spanningen voor huishoudelijke apparatuur gestandaardiseerd zou worden naar 230V 50Hz. Dus moest de spanning op het lichtnet worden verhoogd van 220V naar 230V. Een fabeltje is dat iedereen 230 volt in zijn huis heeft. Dat varieert en is o.a. afhankelijk van yes, mijn trafo huisjes, Daar wordt de hoogspanning (meestal 10.000V) getransformeerd naar de 230 die is afgesproken. Alleen zit daar een marge op van ca +6% aan de bovenkant tot -10% aan de onderkant. ofwel: de 230V kan variëren van 207 tot 244 Volt. Een ruime marge die noodzakelijk is omdat alle trafo’s berekend zijn op een gemiddelde belasting. Als de belasting aan de zijde van de afnemers structureel toe- of afneemt, kan men op een trafo wikkelingen bij of afschakelen, dit is echter meestal handwerk op alle aanwezige trafo huisjes.

bVision Photography

21 Comments

 1. Zodra je het over stroom gaat, ga ik de vakman er bij halen. Ik ben als de dood voor stroom, electra en alles wat daar mee samenhangt. Er zit wel een prijskaartje aan, maar dat heb ik er voor over. Op mijn modelbaan rij ik met twee-rail gelijkstroom, maar die stroom is voor mij zonder gevaar.
  Saludos
  Albert

 2. Ik heb een klein jaar in Canada en de USA gewerkt en ze hadden daar destijds gemiddeld 118V (wat ze 120 noemden) en 236V tussen hun 2 fasen. Want dat gebruiken ze voor bijvoorbeeld wasmachines en elektrische ovens. Vrijwel elk huis krijgt daar 2 fasen in huis, die in het verlengde van elkaar liggen. Je kunt ze dus optellen en bent toch niet verder dan 120 volt van de aarde die in het midden ligt.

  Rond 1950 hadden ze 110 volt en dat is langzaam gestegen naar 120 volt nu (wat dus al 118 in de 90’er jaren opleverde). Zij vinden ons gek, want 120 volt is veel veiliger en 230 ten opzichte van aarde dus niet. Voor hun verlichting gebruiken ze 120 volt, waarbij vaak maar 1 draad door een metalen buis gaat. Die buis zelf is de 0 (aarde). En zoiets mafs vind je dan weer niet in Europa. Zo heeft elk land haar eigen ideëen over wat veilig is.

 3. oma

  Ha Sjoerd,

  Je verloochend niet je opleiding, maar je hebt gelijk, zolang de netspanning maar binnen de marge blijft is er niets aan de hand.
  Bij te hoge spanning is ja apparatuur eerder versleten.
  Leuke meter, heb ik ook :). oma

 4. Ik snap er geen reet van.
  Grappig, want jij snapt weer geen reet van mijn logje vandaag.
  Niet eens weten wie Giel Beelen is en dat Leerdam door heel iemand anders is geintervieuwd en hem dan een sukkel noemen…

 5. Het gaat ook om de verliezen in je lasdoppen. En natuurlijk of je gouden contacten gebruikt in je wandcontactdozen, dan nog het blind vermogen, cos pi, en vooral dat, hoe goed je meter is. Kortom, weet wat je meet.

 6. Ik weet dat in de afgelopen jaren ik uit moest kijken als ik een nieuw apparaat kocht. het moest nu 230 Volt zijn ipv 220. Blokker heeft heel apparaten van 220 volt voor een prikkie verkocht.

 7. Ja, door de wijziging van 220 naar 230 volt (gemiddeld?) gingen heel veel apparaten stuk omdat ze oa warmer werden dan normaal. Marklin heeft bijvoorbeeld haar klanten de oude transformatoren tegen een actietarief om laten ruilen tegen trafo’s die beter bestand zijn tegen de 230 volt, voor de veiligheid (smelten/vergaan van de isolatie in de transformatoren).

 8. Vroeger was het niet goed dicht bij de cabine te wonen en te ver vise versa! Als ik nog eens naar mijn cursussen elektronica kijk , wat ik nu heden niet of bijna niet meer nodig heb , begrijp ik er bijna geen jota meer van en vraag me soms af hoe ik dat geleerd heb ! 🙂

 9. Zulke technische apparaten herken ik nog wel uit de tijd dat mijn broer electromonteur was. Hij deed er hele spannende dingen mee, zeker voor ons leken. Dat inspireerde een ander broertje van me om stroomdraden door te knippen (ja, er stond stroom op) om te zien hoe stroom eruit zag! Over spanning gesproken!

 10. een paar jaar terug hadden we hier een periode dat het ene elektrische apparaat na het andere sneuvelde, de lampen konden we niet snel genoeg vervangen! ze zijn hier dan een soort opmetingsapparaat-met-printer komen plaatsen: de oorzaak was een vleesfabriek hier wat verderop, het had te maken met het aan- en afslaan van de frigo-motoren of zo. ze hebben daar dan een aparte cabine (een trafo-huisje?) geplaatst en het probleem was opgelost!

Reageren mag, maar hou het netjes...

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.