Exoten – door Frank (van Ikfotograag.nl)
Exoten – door Frank (van Ikfotograag.nl)

Exoten – door Frank (van Ikfotograag.nl)

Ik ben iemand die van de warmte houd, van de lente, de zomer en het vroege najaar. Ik heb daarbij het geluk gehad om een paar keer in echte tropische oorden te kunnen verblijven en dat gevoel wil ik graag vast houden denk ik. Daarom heb ik mijn tuin altijd zo groenblijvend mogelijk ingericht. En als dat groen dan zo tropisch of exotisch mogelijk uit ziet, dan vind ik dat prachtig. Zo kan ik dan ook ’s winters van mijn tuin genieten. Alleen op een of andere manier wil het niet zo lukken met de planten. Ik had hele mooie bamboe, in verschillende hoogtes. Prachtig om te zien maar niet in toom te houden. Het is al meer dan acht jaar geleden uit mijn tuin uit gehaald, maar ik kom het nog steeds tegen. Het is wat dat betreft erg hardnekkig onkruid. Ook had ik een paar grote bakken met Yucca’s er in. Die konden zeker 15 graden onder nul hebben. En dat klopte ook, maar één vochtige zomer en de bladstengels rotten je van de stam af. Dat waren dan mijn Yucca’s. Ze waren loei duur, en zijn uiteindelijk half weggerot de groenbak in gegaan. Achter in mijn tuin had ik een hele mooie palmboom. Die kon ook makkelijk 15 graden onder nul hebben, en vocht was ook niet zo’n probleem. Alleen dat ding groeide me in tijd van een paar jaar tegen het dak van onze kattenkooi. Voor de palmboom heb ik gelukkig een goed baasje gevonden, een paar weken geleden is hij met een hele grote kluit er om heen uitgegraven en verhuisd. Met 5 man moesten we hem achter op de pick-up leggen. Resultaat is nu lege kale bakken en een kale plek zonder palmboom. Een ding weet ik nu zeker, géén exoten meer in mijn tuin. Veel geld kwijt en ook nog niet zeker weten dat ze de winter of een natte zomer overleven, dat doe ik niet meer.

Dus ben ik nu op zoek naar winterharde, vochtbestendige, bloeiende, groenblijvende en liefst een beetje exotisch uitziende planten die het met een jaarlijks kwakje mest goed doen, en aan een jaarlijkse snoeibeurt voldoende hebben. Ze moeten tenslotte niet weer tegen het dak groeien. Skimmia’s, Robinia’s, Buxus, Druif, Clematis en Laurier heb ik al. Alle tips zijn welkom, en nee, liever geen plastic. Alhoewel ik daar ook al aan heb zitten denken; bij mij op kantoor staat een bamboe van plastic, ik deel de ruimte met nog zeven collega’s. Een van hen is zeker vijf jaar lang dagelijks langs deze bamboe gelopen, zonder in de gaten te hebben dat hij nep is. Nou moet ik er wel bij vertellen, dat ik hem soms water gaf. Niet voor de gein, maar in de hoop dat het water zou verdampen, voor het verbeteren van de luchtvochtigheid en het klimaat op kantoor.

 

16 Comments

 1. oma

  Ha Frank,

  Bamboe is tricky in de tuin, dat kun je beter in bakken planten, woekert de hele tuin door.
  Je hebt er een leuke hobby bij, je kunt je flink verdiepen in winter harde planten, ze zijn er wel. oma

 2. Ik heb een hekel aan nepperts, dan liever nog planten die wel in dit klimaat passen.

  Mijn opa had vroeger overigens altijd bakjes water aan de verwarming hadden, toen wij thuis nog gaskachels hadden.

 3. Ik denk dat het probleem bij de bakken ligt. Ik de volle grond bevriezen bomen zelden en hebben ook geen probleem met water. De drainage van de bakken laat wel eens te wensen over en dan heb je een probleem met en verrotting, en bevriezing. Wat het heel goed doet in dit soort bakken is de vlinderstruik, of een kronkelhazelaar. Die zijn makkelijk in de hand te houden in een bak, verliezen uiteraard wel de bladeren in de winter. De Photinia is ook nog een oplossing, die blijft ook in de winter groen.

Reageren mag, maar hou het netjes...

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.