Versgeperst – door Frank (van IkFotograag.nl)

Veel te mooi weer om RAW-foto’s af te werken. Dus gaat het nog even langer duren voor ik iets van mijn Marokkofotoos kan laten zien. Maar “wat in het vat zit verzuurt niet” zeiden de oude Nederlanders, wie weet misschien de Batavieren al. Wel al een verhaaltje over Marokko, aanleiding Sjoerd schreef afgelopen maandag over het glas sinaasappelsap van de bananenboxer in Roermond. In Marokko had je overal stalletjes op straat, waar je voor tussen de zes en tien Dirham (ongeveer 55 tot 90 eurocent), een glas versgeperst sinaasappelsap kreeg, of naar keuze ook andere citrusvruchten geperst kon krijgen, en eventueel ook nog eens gemengd naar keuze. Het waren vaak (niet altijd) ook nog eens in koelboxen gekoelde sinaasappels. En dat was heel erg lekker, zeker als het zoals in Marrakech buiten 40 graden is. Ik heb dan ook vaker zo’n glas vers geperst sap gekocht langs de weg. De lekkerste mix vond ik volgend recept: een stuk of wat sinaasappelen, een halve pompelmoes en een kwart citroen. In Marokko groeien de sinaasappels gewoon aan de bomen, zelfs gewoon in de stad langs de straat staan citrusbomen, zoals hier in Nederland de eikeltjes en beukennootjes. Hoe je kon zien of die sinaasappelen eetbaar waren? Er zijn namelijk verschillende sinaasappelsoorten. Kenners zien dat aan de bloemen en bladeren, maar wij konden dat zien, door als alle onderste sinaasappels er nog hingen, dan waren ze bitter en alleen geschikt om jam van te maken. De lekkere sinaasappels; die bomen waren onder altijd al leeg geplukt.

Versgeperst

16 Comments

 1. Altijd lekker en gezond zo’n vers geperst glas vruchtensap.
  Fijne dag vandaag.

 2. Inderdaad niets dat meer lekker is dan dat ! Want ze zijn echt gerijpt aldaar die vruchten !

 3. Mooi he, dan zijn ze al weggeplukt. Wat is het leven toch heerlijk simpel daarin.

  Love As always
  Di Mario

 4. Een glas vitamientjes is nooit weg, zeker als het zo vers is.

 5. Geen maagklachten gekregen doordat de hygiëne daar toch anders is?

  • Nee hoor, en verder niemand van ons reisgezelschap. Toeval, geen idee. Uiteraard letten we wel op wat en waar we eten. Maar dat doe ik thuis ook. Kijk maar eens een keer op TV naar de “Smaakpolitie” over onze Nederlandse restaurants. Daar gruw je soms van.

 6. Ja RAW bewerken is meer een winterklus

 7. Dat klinkt dus echt super lekker!
  Ik kan me voorstellen dat je daar vaak van geprofiteerd hebt.

 8. heerlijk is dat, vers vruchtensap en wat een leuk stalletje….Agnès

 9. ja, een kenner weet dat, net als bijvoorbeeld met paddestoelen. Ik waag me er niet aan, iets uit de natuur te plukken.

 10. Mooi, die foto. Die kleuren spatten er van af.
  Je proeft de jus!

 11. Heerlijk lekker vers geperst sap, weet je tenminste wat je drinkt.

 12. Ha Frank,

  Verser kan het niet, en fris is wel fijn tijdens de warmte. oma

 13. Van dat plaatje beginnen spontaan mijn speekselklieren te werken!Gelukkig heb ik hier ook perssinaasappels in huis 🙂

 14. Heerlijk Frank zo’n vers geperst sapje met die temperaturen. Nog even en dan zitten wij weer in Andalucia en kunnen hetzelfde doen. Het Pinksterweekend leek wel een beetje op die Spaanse temperaturen
  Saludos de Mara

 15. Als het ijs was stond ik er ook…

Geef een reactie