Versgeperst – door Frank (van IkFotograag.nl)
Versgeperst – door Frank (van IkFotograag.nl)

Versgeperst – door Frank (van IkFotograag.nl)

Veel te mooi weer om RAW-foto’s af te werken. Dus gaat het nog even langer duren voor ik iets van mijn Marokkofotoos kan laten zien. Maar “wat in het vat zit verzuurt niet” zeiden de oude Nederlanders, wie weet misschien de Batavieren al. Wel al een verhaaltje over Marokko, aanleiding Sjoerd schreef afgelopen maandag over het glas sinaasappelsap van de bananenboxer in Roermond. In Marokko had je overal stalletjes op straat, waar je voor tussen de zes en tien Dirham (ongeveer 55 tot 90 eurocent), een glas versgeperst sinaasappelsap kreeg, of naar keuze ook andere citrusvruchten geperst kon krijgen, en eventueel ook nog eens gemengd naar keuze. Het waren vaak (niet altijd) ook nog eens in koelboxen gekoelde sinaasappels. En dat was heel erg lekker, zeker als het zoals in Marrakech buiten 40 graden is. Ik heb dan ook vaker zo’n glas vers geperst sap gekocht langs de weg. De lekkerste mix vond ik volgend recept: een stuk of wat sinaasappelen, een halve pompelmoes en een kwart citroen. In Marokko groeien de sinaasappels gewoon aan de bomen, zelfs gewoon in de stad langs de straat staan citrusbomen, zoals hier in Nederland de eikeltjes en beukennootjes. Hoe je kon zien of die sinaasappelen eetbaar waren? Er zijn namelijk verschillende sinaasappelsoorten. Kenners zien dat aan de bloemen en bladeren, maar wij konden dat zien, door als alle onderste sinaasappels er nog hingen, dan waren ze bitter en alleen geschikt om jam van te maken. De lekkere sinaasappels; die bomen waren onder altijd al leeg geplukt.

Versgeperst

16 Comments

    1. Nee hoor, en verder niemand van ons reisgezelschap. Toeval, geen idee. Uiteraard letten we wel op wat en waar we eten. Maar dat doe ik thuis ook. Kijk maar eens een keer op TV naar de “Smaakpolitie” over onze Nederlandse restaurants. Daar gruw je soms van.

Reageren mag, maar hou het netjes...

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.