Marokko, de foto’s – door Frank van (IkFotograag.nl)
Marokko, de foto’s – door Frank van (IkFotograag.nl)

Marokko, de foto’s – door Frank van (IkFotograag.nl)

En daarmee is de volgende klus ook af, een deel van mijn foto’s van de rondreis door Marokko staan online. Als je hieronder op de collage klikt, wordt je door gelinkt naar een directory op mijn “SkyDrive” waar je ze kunt bekijken als je wil. De volgende klus is er een album van maken. Nou ja klus, ik vind ook dat wel leuk om te doen. Sommige foto’s zijn vanuit een rijdende bus genomen, waardoor je soms wat reflecties in de ruit ziet.

Marokko is voor ons inmiddels een hele mooie herinnering. We hebben een mooi land gezien, met hele afwisselende landschappen. Veel mensen denken dat het één hele grote zandbak is, maar het is juist heel afwisselend. Veel groen zelfs. Weilanden, graanvelden, citrus en olijfboomgaarden, bergen met sneeuw en uiteraard was de woestijn… gewoon woestijn. De mensen in Marokko gaan over het algemeen niet graag op de foto, of het moet in een massa zijn zoals in straatbeelden, dan is het meestal geen probleem. Wel heb ik iedere keer toestemming gevraagd, vaak was het nee soms ja. Soms voor een fooitje soms gewoon zomaar. De mensen waar we contact mee hebben gehad waren allemaal heel vriendelijk en behulpzaam. We zijn natuurlijk niet overal geweest, maar ik heb me nog nooit in een land zo veilig gevoeld als daar. En we zijn op eigen houtje (zonder gids of reisleider) vaker de stad in geweest. Ook op plaatsen waar weinig toeristen komen. Wat me verder opviel, was dat in de open winkeltjes, slagerijen en viskramen, we geen vliegen zagen. Hoe dat komt, geen idee. Alleen in een kraampje met hééééle zoete koekjes zat het vol met bijen. Die kwamen daar hun honing terug halen denk ik.

Het indrukwekkendste om te zien waren de leerlooierijen in Fez. Wat is dat een smerig en zwaar werk, de mensen daar stonden soms tot aan hun billen in de de bakken met vloeistoffen, waarvan ik aanneem dat het verf was. En dan kost leer ook nog vrijwel niks daar.

Marokko foto's

19 Comments

  1. Erg mooi. Ik ben heel vaak in Marokko geweest en deze reportage roept veel herkenning op, ik kan er zo de geuren en de geluiden bij denken, heerlijk. Ik had wel een probleempje bij enkele foto’s (die blijven zwart, eindigend op 3320, 3323 en >), die wilde ik juist graag zien want wat staat er nu op 3320, kon het niet thuisbrengen.

    1. 3320 is een onderkant van een tafel waar ze het blad helemaal met stukjes, met de hand precies op maat gemaakt, tegel een mozaik maken. De foto eindigend op 3323 is een landschapsfoto ergens in de bergen, genomen vanuit de rijdende bus. Misschien de cache van de browser een keer leeg maken, want de foto’s zijn er wel allemaal.

  2. Ik heb alvast even heel snel door je foto’s gebladerd, en dat ziet er goed uit. Je hebt echt mooie dingen vastgelegd en ze daarbij ook nog goed in beeld gebracht. Binnenkort neem ik nog eens wat meer tijd om door je foto’s te bladeren.

    Groetjes,

    Gerry

Reageren mag, maar hou het netjes...

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.