Marokko, de foto’s – door Frank van (IkFotograag.nl)

En daarmee is de volgende klus ook af, een deel van mijn foto’s van de rondreis door Marokko staan online. Als je hieronder op de collage klikt, wordt je door gelinkt naar een directory op mijn “SkyDrive” waar je ze kunt bekijken als je wil. De volgende klus is er een album van maken. Nou ja klus, ik vind ook dat wel leuk om te doen. Sommige foto’s zijn vanuit een rijdende bus genomen, waardoor je soms wat reflecties in de ruit ziet.

Marokko is voor ons inmiddels een hele mooie herinnering. We hebben een mooi land gezien, met hele afwisselende landschappen. Veel mensen denken dat het één hele grote zandbak is, maar het is juist heel afwisselend. Veel groen zelfs. Weilanden, graanvelden, citrus en olijfboomgaarden, bergen met sneeuw en uiteraard was de woestijn… gewoon woestijn. De mensen in Marokko gaan over het algemeen niet graag op de foto, of het moet in een massa zijn zoals in straatbeelden, dan is het meestal geen probleem. Wel heb ik iedere keer toestemming gevraagd, vaak was het nee soms ja. Soms voor een fooitje soms gewoon zomaar. De mensen waar we contact mee hebben gehad waren allemaal heel vriendelijk en behulpzaam. We zijn natuurlijk niet overal geweest, maar ik heb me nog nooit in een land zo veilig gevoeld als daar. En we zijn op eigen houtje (zonder gids of reisleider) vaker de stad in geweest. Ook op plaatsen waar weinig toeristen komen. Wat me verder opviel, was dat in de open winkeltjes, slagerijen en viskramen, we geen vliegen zagen. Hoe dat komt, geen idee. Alleen in een kraampje met hééééle zoete koekjes zat het vol met bijen. Die kwamen daar hun honing terug halen denk ik.

Het indrukwekkendste om te zien waren de leerlooierijen in Fez. Wat is dat een smerig en zwaar werk, de mensen daar stonden soms tot aan hun billen in de de bakken met vloeistoffen, waarvan ik aanneem dat het verf was. En dan kost leer ook nog vrijwel niks daar.

Marokko foto's

19 Comments

 1. Een prachtige reportage Frank, die wij volgende week in alle rust gaan bekijken wanneer we weer in Andalucia vertoeven. We laten de serie vast en zeker zien aan onze Marokaanse vriend Omar. Groetjes Mara

 2. Erg mooi. Ik ben heel vaak in Marokko geweest en deze reportage roept veel herkenning op, ik kan er zo de geuren en de geluiden bij denken, heerlijk. Ik had wel een probleempje bij enkele foto’s (die blijven zwart, eindigend op 3320, 3323 en >), die wilde ik juist graag zien want wat staat er nu op 3320, kon het niet thuisbrengen.

  • 3320 is een onderkant van een tafel waar ze het blad helemaal met stukjes, met de hand precies op maat gemaakt, tegel een mozaik maken. De foto eindigend op 3323 is een landschapsfoto ergens in de bergen, genomen vanuit de rijdende bus. Misschien de cache van de browser een keer leeg maken, want de foto’s zijn er wel allemaal.

 3. Dat was een heel mooie reis , te zien Frank !

 4. Iets te heet, iets te veel zand. Maar verder prachtig.

 5. ziet er goed uit, maar 245 foto’s is me wel iets te veel…

 6. Ziet er kleurrijk uit. Grappig dat het opvalt als er geen vliegen zijn, die mis je toch zo gauw niet.

 7. Iedereen die op vakantie gaat maakt foto`s.

 8. Het standaard is daar dus heel anders dan hier, zoals op elke plek op aarde van alles weer heel anders is.

 9. Leuke vrolijke serie!
  Ik vind die van de duinen in de woestijn wel echt geweldig. Wat een mooie lichtval!

 10. De collage geeft een mooie impressie

 11. Prachtige foto’s van deze heel andere wereld.

 12. Prachtig Frank. Wat een mooie kleuren allemaal, ziet eruit als een heel mooi land om te bezoeken als fotograaf zijnde (ik wil zelf ook wel hoor, met mijn kekke compactcameraatje)

 13. zo veel mooie foto’s, daar moet ik nog eens rustig de tijd voornemen , inderdaad is Marokko veel meer dan alleen maar een zandbak

 14. Je hebt er een mooie collage van gemaakt.
  Ik hoop dat je album net zo’n succes word.

 15. Ik heb alvast even heel snel door je foto’s gebladerd, en dat ziet er goed uit. Je hebt echt mooie dingen vastgelegd en ze daarbij ook nog goed in beeld gebracht. Binnenkort neem ik nog eens wat meer tijd om door je foto’s te bladeren.

  Groetjes,

  Gerry

 16. Zo’n cabriobootje lijkt me wel leuk…

 17. Mooie serie foto’s. Zo mooi om die woestijnen te zien. Ik vond de woestijn echt een hele aparte ervaring om mee te mogen maken.

  Love As always
  Di Mario

 18. Schitterend Frank, dat is zeker een mooie reis geweest.
  Heel vel moois te zien..!!

Geef een reactie