Schierwaldenrath – alsof de tijd even stilstond
Schierwaldenrath – alsof de tijd even stilstond

Schierwaldenrath – alsof de tijd even stilstond

bVision Photography

Selfkantland

Vir wuehne an et Eng dr Welt.
De Dörper legge en et Feld.
Dr Hiemmel eß onendlich jruet.
An stelle Wäege wäßt et Bruet.

De Müehle stont sue ganz alleen.
De Kerke schiene spielzeugkleen.
De Grenz, dett eß dr Hiemelsrand.
Min Heemat eß et Selfkantland.

( Peter Staas 1894 – 1964)

bVision Photography

Schierwaldenrath is de bakermat van de Selfkantbahn, een spoorwegverbinding naar Geilenkirchen en heel lang de enige verbinding tussen de Selfkant en de rest van Duitsland. Gescheiden door een Nederlandse weg van Schinveld naar Koningsbosch. Een restant uit het oude oorlogsverleden. Inmiddels is dat natuurlijk achterhaald en zijn de grenzen hier echt aan het vervagen. De foto’s zijn van de historische Selfkantbahn waar we gisteren toevallig langskwamen. Wat niet vervaagt zijn gewoontes en gebruiken. Ga maar eens winkelen in Duitsland. Naast andere producten een wereld van verschil. Een prima bediening door meestal de wat oudere werknemer. Wordt je hier omver gelopen door al dat jonge grut die geen boodschap heeft aan de klant, daar is het andersom en is het aantal vroeg bejaarden in de bediening vrij groot. Ook werken er meer mensen om de klant te bedienen. Ofwel, de klant is nog koning. Waar ze het van betalen weet ik ook niet, maar het is wel zo prettig. En het maakt niet uit of het een supermarkt is of een meubelzaak, ik kom er graag. PS het maakt natuurlijk wel wat uit, de benzine is er veel goedkoper, en een kratje erdinger scheelt tien Euro. Zo schrik je eens positief van een rekening.

bVision Photography

22 reacties

 1. Wat jij over Duitsland schrijft geldt ook voor Spanje. De bediening waar dan ook is vriendelijk en de klant is koning. De cassière van een grote supermarktketen, Mercadona, helpt je gewoon met het inpakken van de boodschappen. Moet je in Nederland om komen.

  Ik kan alleen maar zeggen, met hoofdletters, een SCHITTERENDE log. Als we nog eens in Zuid Limburg zijn, het zal deze zomer niet zo snel het geval zijn (andere provincies willen we ook nog bezoeken en voordat je het weet is het al weer begin september en vliegen we weer de goede kant weer op), gaan we zeker eens een rit maken. Als stoomtreinliefhebber is dit gewoon een must zo dichtbij Nederland.

  Saludos de Albert

 2. In mijn afgelopen fietsvakantie heb ik dit lijntje op een haar na gemist. Ik werd wat in de war gebracht door een wegwijzer zonder afstand.

  Wat de winkels betreft merk ik het verschil niet zo. Ik heb veel in Duitsland gefietst en gewinkeld. Als ik daar een Aldi of een van die andere uitgeklede supermarkten bezoek, dan acteert het onderbetaalde personeel er niet veel anders als hier. Veel zin straalt er niet van af. Als ik een maffe opmerking plaats, dan schrikken ze wakker en vallen ze best mee. Het ergste zijn de winkels waar drank gescheiden is en in een ander gebouwtje/kale hal verkocht moet worden. Daar hangt dan de hele dag een figuur rond die maar af en toe klanten krijgt. Dat bevordert het humeur niet.

  Hier in de vernieuwde Jumbo kom ik om in het personeel. Mijn indruk is dat het met 50% minder kan. Moeiteloos tel ik er per bezoek een stuk of 20.

  Een hele leuke bedienster trof ik een paar dagen terug in een cafetaria te Wormerveer. Een moeder met 5-jarig kind wilde er wat ijsjes kopen en dat jonge jochie had enorm veel nootjes op zijn zang. Hij wilde alles en het liefst nog wat meer. De bedienster schatte de situatie goed in. Gaf de indruk aan dat jongetje dat ie van alles kreeg, terwijl de moeder financieel geen poot werd uitgedraaid. En dat alles door een jonge bedienster van een jaar of 20 die er zelf ook zichtbaar plezier in had.

 3. oma

  Ha Sjoerd,

  Het blijft mooi, stoom, stoom.
  De Duitser is vaak wel beleefder, hier bij de buurtsuup doe de kassière niet eens haar mond open.
  Dan ga ik juist heel vriendelijk doen, nou de stoom komt uit haar oren. oma

 4. Grappig die oude baan! Leuk gezicht. 🙂 Heerlijk dat men het in stand houdt.

  Waar men het van betaald? Nou van de winst van de baas.. Die zijn niet zo geldzuchtig als in Nederland!
  Of de belastingen liggen er natuurlijk anders…

 5. Ge weet dat ik gek ben van alles met stoom ; de assen , cilinders , de stookketel enorm knap gemaakt ! John Fogerty is daar ook gek van en heeft verschillende liedjes erover gemaakt ! “proud Mary” , Midnight train !

 6. Ik ga er binnenkort eens rond kijken en door dit positieve verhaal verheug ik me er nog meer op! Leuk treintje. Lekker op zo’n hard bankje zitten en genieten van de omgeving en de stoomfluit. Doe je net zo lang met een krat bier als met een tank benzine? Dat zou wel handig zijn, hé? 🙂

 7. geweldig die ouder treinen en ook de sfeer op het station… je waant je inderdaad terug in de tijd.. en over Duitsland… ja… dat heb ik onlan gs ook weer ontdekt… het is er schoon, de mensen zijn vriendelijk, de bediening is goed.. en inderdaad heel veel dingen zijn veel goedkoper dan hier… vanuit Drenthe is het ook niet zo ver naar Duitsland…dat gaan we dus ook maar weer eens wat vaker doen….Agnès

 8. Leuk he, die nostalgiesche spoorlijntjes, van tjden dat het zijn gangetje ging, en snel snel genoeg was.
  Shoppen in DL is zeker interessant, niet alleen de benzine is goedkoop en het bier 😉 maar ook zakken goeie kattenbakvulling.

Reageren mag, maar hou het netjes...

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.