Een spannende zondag in Schipborg
Een spannende zondag in Schipborg

Een spannende zondag in Schipborg

De volgende foto´s uit mijn collectie komen van Agnès, van Studio56 waarvoor dank. Het transformatorhuisje staat in Schipborg aan de Borgweg 48a. Schipborg maakt deel uit van de gemeente AA en Hunze. Wilt u ook een huisje uit de buurt hier terug zien en op trafo.bvision.nl kijk dan even rechts in het tekstblok met het trafohuisje.

Trafohuisjes bVision.nl

Een omstreeks 1930 in een variant op de Amsterdamse Schoolstijl gebouwd transformatorhuis. Het nog geheel authentieke gebouwtje staat op een prominente, beeldbepalende plek aan het begin van het dorp omringd door de oude bomen langs de weg. De naam ‘Schipborg’ is in een natuurstenen gevelsteen aangebracht in de noordelijke gevel langs de weg. Het transformatorhuisje staat aan de zuidzijde van de Borgweg, op de driesprong met de Esweg is nog als zodanig in gebruik. Het transformatorhuis vormt een kenmerkend voorbeeld van de zorgvuldige architectonische vormgeving van openbare nutsvoorzieningen in Drenthe. (even klikken op een foto geeft de volledige grootte).

Trafohuisjes bVision.nl

Een uit 1 bouwlaag bestaand transformatorhuis op rechthoekige plattegrond dat is opgetrokken in rode baksteen op een trasraam onder rollaag van rood/bruine metselklinker. Het pand wordt gedekt door een zadeldak met overstek dat is belegd met een gesmoorde Tuiles du Nord; zinken mastgoot; op de hoeken een gebogen opengewerkte houten klos rustend op een uitkragend natuurstenen element. De noordelijke gevel wordt geleed door een stalen deur voorzien van smeedijzeren kruisgeheng; onder gemetselde hanenkam met natuurstenen aanzetstuk; bevestiging gehengen in natuurstenen neggenblok; aan weerszijden van de deur een smal staand blind venster met gemetselde lekdorpel onder decoratieve en deels uitkragende latei; boven de deur een natuurstenen gevelsteen met de naamsaanduiding. De oostelijke topgevel wordt geleed door een gekoppeld 2-delig blind venster met twee gemetselde lekdorpel onder 1 latei; uitkragend siermetselwerk; smeedijzeren sieranker; in de topgevel een venster met gemetselde lekdorpel onder doorlopende rollaag en voorzien van metalen ventilatierooster; uitkragende gevelbeëindiging. De zuidelijke gevel (achterzijde) is blind opgemetseld. In de westelijke topgevel een dubbele stalen deur onder hanenkam. Verder identiek aan de oostgevel.

Trafohuisjes bVision.nl

Coördinaten: 53.065622 en 6.674258 (Google Maps)

Trafohuisjes bVision.nl

Het grootste deel van de tekst is eigendom van de Provincie Drenthe

23 Comments

  1. Je kunt er zelfs in gaan wonen, want er staat al een brievenbus naast en…wat leuk om te lezen dat het bij iedereen toch iets teweeg brengt zelfs goede jeugdherinneringen..en Sjoerd wat een uitgebreide tekst..ongelooflijk..bij het grappige af…bedankt voor het plaatsen…Agnès

  2. Wat gaaf om een huisje uit het Noorden te zien. Er liggen heel wat voetstappen van mij daar. Mijn moeder komt uit Sappemeer en vroeger gingen we altijd in de zomer die kant op om vakantie te combineren met familiebezoek. Schipborg staat synoniem voor plezier in mijn geheugen. Mooi huisje!

  3. Dit is ook een fraaie. Jammer dat ze tegenwoordig alleen nog maar van die goedkope grijze kasten plaatsen. Inmiddels is me opgevallen dat het Hoogheemraadschap hier nog wel van die dure stenen gebouwtjes plaatst voor de aansturing van hun pompen.

Reageren mag, maar hou het netjes...

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.