Beringen – voormalige kolenmijn
Beringen – voormalige kolenmijn

Beringen – voormalige kolenmijn

bVision Photography

Afgelopen weekend waren we o.a. in Beringen waar een oude steenkolenmijn ligt die in 1989 werd verlaten en waar inmiddels het Vlaams Mijnmuseum is ingericht. Daarnaast wil men net als C-mine in winterslag, er een B-mine van maken met winkels, horeca, en woongelegenheid. Zodat de sfeer en ambiance van dit terrein (terril) niet verloren gaan. Echter niets voor mijn vrouw, zodat voor mij maar een vluchtig moment overbleef om wat kiekjes te schieten.

bVision Photography

Op de bovenste foto ziet u een dubbel schachtbok, vanwaaruit de grote liften werden bediend.
De tweede foto toont een van de luchtcompressoren, die niet alleen diende om perslucht voor de toestellen te maken, maar in geval van nood ook voor ademhalingslucht werd gebruikt.
De derde foto is de mooiste. U ziet hier een nog in redelijke staat verkerende stoomturbine met generator. Hiervan heb ik in mijn loopbaan ooit eens ene op het net mogen zetten die een ietsje groter was. Maar de staat waarin deze verkeerd doet me watertanden en dwingt me uiteindelijk terug te gaan om goede foto’s te maken. Licht is er niet of weinig, maar met een statief moet het te doen zijn. Dit is allemaal uit het handje gedaan. Maar geloof me, Beringen, ik kom terug.

bVision Photography

21 Comments

  1. Zuid Limburg heeft bijna al zijn culturele erfgoed t.a.v. de mijnen vernietigd. Hoe is dat toch in godsnaam mogelijk geweest. Weet jij daar een antwoord op te geven? Deze voormalige mijn in Beringen staat op ons verlanglijstje om te bezoeken, maar daar hangt een prijskaartje aan, want dicht bij onze deur is het niet. Voor jou is het ‘bijna’ een thuiswedstrijd. Eerst maar eens in Cordoba genieten van het Moorse culturele erfgoed.
    Groetjes
    Mara

  2. Ik vind dat de Belgen er tot nu toe wonderwel in geslaagd zijn om de voormalige mijnlocaties te bewaren, opnieuw in te richten en er ook een passende bestemming aan te geven. Kijk maar eens vlakbij Zuid – Limburg, net over de grens in Maasmechelen en Eisden. Dus heb ik er alle vertrouwen in dat dit project in Beringen net zo zal lukken.

Reageren mag, maar hou het netjes...

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.