Badjakkers
Badjakkers

Badjakkers

badjakker (schelm, schurk)
(uit: Etymologisch Woordenboek van het Nederlands)

Ontleend aan Javaans badjag en Maleis badjak (toenmalige spelling) ‘zeeroover’, met toevoeging van het achtervoegsel -er, dat veel voorkomt in persoonsaanduidingen.
Men verbindt dit woord ook wel met West-Vlaams patjakken, Oost-Vlaams patsakken ‘hinken’, een afleiding van een klankexpressief werkwoord tjakken ‘strompelen’ (NEW), waarbij ook Oost-Vlaams patsak ‘lamlendige kerel’, patsakkel, patjakker ‘klein mismaakt mens’ (Debrabandere 2005). Door WNT en Stoett wordt dit verband terecht afgekeurd, aangezien de genoemde Vlaamse woorden geografisch beperkt zijn en de betekenissen niet goed overeenkomen met die van het NN woord.

Dit naar aanleiding van mijn katten, die ik dus terecht Badjakkers noemde… schelmen zijn het, dieven, ze roven me de koude aardappels uit de pan, eten de bloemkool op, maken een bot schoner dan een hond, maar zijn voor de rest heel lief.

bVision Photography

bVision.nl een Parkstad Limburg blog

20 Comments

 1. oma

  Ha Sjoerd,

  Dat wist ik niet, een mooie bijnaam voor de katten. oma

  Ot. Een goed gevulde schoen met muziek staat voor je klaar in de nieuwe aflevering van Radio de BOM.
  Het programma kun je straks beluisteren op onze weblog en nu al op de website waar de programma’s staan: http://www.wir-3.com/ kies voor radio de BOM

 2. Annette Barendregt

  Ik dacht altijd dat het Padjakkers was. Weer wat geleerd dus. Misschien moet je die katten toch wat meer eten gaan geven! De mijne heeft nog nooit iets van eten gepikt. Als ik een biefstuk laat liggen op het aanrecht en ik ga 5 uur foto’s maken ligt hij er gewoon nog als ik thuis kom. Niet dat ik dat zelf nog op zou eten, maar als voorbeeld! Toch zou je ze nu al niet meer willen missen, hé?

 3. Als INDO (rocker) werd het woord ‘Patjakker of Padjakker’ regelmatig gebruikt om iemand aan te duiden die een boefje is in de goede zin van het woord en dat zijn jouw katjes. Plezant je uitleg. In mijn familie worden nog heel veel Maleise woorden gebruikt.
  Saludos Albert

 4. Het verschil tussen honden en katten zei mij ooit eens iemand: “Katten schooien niet”. Nou die van mij dus wel. Verder jatten ze alles wat ze te pakken kunnen krijgen, en schalen of borden met eten worden meteen geplunderd als je je even omdraait. Ze proberen zelfs van mijn bord mee te eten, wegduwen helpt niet, duw je rechts weg dan komen ze aan de linkerkant proberen en vice versa. Een tik op de kop als laatste redmiddel zijn ze ook niet echt van onder de indruk. De grootste Maincoon die ik heb vindt dat zelfs een leuk spelletje en wil best een robbertje met je sparren.

 5. Hahahaha die Sjoerd, wat een goed stukkie heb je geschreven.
  Geweldig, die katten van jou.
  Inderdaad… Het zijn badjakkers, vooral ook omdat ze met z’n tweeën zijn.
  Ze hitsen elkaar op met schelmenstreken.
  De één wil niet onder doen voor de ander.

  Ja… Je hebt het zwaaaaaar…..
  En zij hebben een TOPleven!

  Ondanks alles een fijn weekeinde en laat je niet op de kast jagen door die doerakken!

  Groet van Marlou

  .

Reageren mag, maar hou het netjes...

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.