Reclame ergernissen – door Frank
Reclame ergernissen – door Frank

Reclame ergernissen – door Frank

We schrijven hier best wel vaak over reclame. Over reclame op auto’s, televisie, radio en websites, etc. Reclame wat men op televisie tegenwoordig aanduid als de commercials of the Break. Onlangs liet ik me tegenover iemand ontvallen dat ik dat flauwekul vind want we hebben immers een goed Nederlands woord: reclame. Hetgeen ook van buitenlandse origine is, alleen ouder (Frans denk ik). Dus zouden we het weer over aanbiedingen of koopjes moeten gaan hebben. Woorden welke ik in mijn vroegere jaren als Bruin- en witgoedverkoper nog wel eens hoorde van mensen. Bruin en witgoed is radio, televisie en wasautomaten, koelkasten etc. Mensen kwamen toen voor de televisie van de aanbieding. Maar dit even terzijde. Er zijn leuke reclames, goede reclames, en om sommige kun je ook nog lachen. Sommige zijn zelfs zo hilarisch dat je achteraf niet eens weet waarvoor ze nou reclame maakten. Maar de reclameblokken komen steeds vaker lijkt het en ze duren steeds langer, nou kun je die tegenwoordig wel even verderspoelen als je een programma vooraf hebt opgenomen. Of je benut de tijd voor een toiletgang of zo, maar als je begint te denken nu alweer dan begint men een emmer voller te druppelen. Zo ook met reclamebanners op websites. Ik heb ze tot nu altijd voor lief genomen, maar de laatste tijd bleven websites hangen omdat sommige banners er erg lang over deden om te laden. En dan begin ik me er aan te ergeren en ga ik er iets aan doen. Dus heb ik op internet gezocht naar lijsten van reclamesites en ik heb die samengevoegd. Ik heb nu een lijst van bijna 12000 sites die reclamebanners op een website zetten, of rare popups en zo. Compleet is mijn lijst zeker niet maar de websites laden weer een stuk sneller bij mij en ik heb vrijwel geen reclame meer. Hoe kan dat? En nou wordt het een beetje technisch. Op internet heeft iedere website een uniek adres, een zogenaamd IP adres. Bijvoorbeeld nu.nl is 62.69.166.254 en bvision.nl is 87.238.162.149 en je eigen PC is altijd 127.0.0.1. Die nummers kunnen wij niet of moeilijk onthouden. Daarom heeft men op internet zogenaamde DNS servers staan die niets anders doen dan de www..’s die wij intypen vertalen naar die IP-nummers. Met als aardigheid dat als je zo’n nummer zelf op je PC in een bestandje zet het zogenaamde “hosts bestand” dat je PC daar eerst gaat kijken en dan pas op een DNS server. Ik heb nu al die reclame sites in dat Hosts bestand zitten en stuur ze allemaal naar 127.0.0.1, de eigen PC. Daar staat geen reclame op dus weg reclame banners.

De hosts file staat normaliter op je PC op de volgende lokatie “c:\windows\system32\drivers\etc\hosts” (let op zonder .txt of iets er achter). In Linux of op MAC’s staat dit overigens op een andere plek, maar ook daar is het principe hetzelfde. Het kan wel zijn dat je virusscanner dit bestand beveiligd, want kwaadwillenden zouden er anders misbruik van kunnen maken .

Een stukje host file ziet er dan zo uit:
127.0.0.1  localhost (eigen PC)
127.0.0.1  .2mdn.net
127.0.0.1  .2o7.net
127.0.0.1  006.free-counter.co.uk
127.0.0.1  006.freecounters.co.uk
127.0.0.1  0101011.com
127.0.0.1  05tz2e9.com
127.0.0.1  06272002-dbase.hitcountz.net
127.0.0.1  09killspyware.com
127.0.0.1  0catch.com
127.0.0.1  0d79ed.r.axf8.net
127.0.0.1  0ivwbox.de
127.0.0.1  0pn.ru
127.0.0.1  0stats.com
127.0.0.1  1.adbrite.com

Als iemand het complete hosts bestand van me wil hebben dan kan hij hem hier downloaden. Je moet wel enige kennis van je PC hebben anders kun je er beter niet aan beginnen.

24 Comments

  1. In WIndows 8 kun je je Hosts file gewoon aanpassen hoor Sjoerd. Alleen de ARM versie kan problemen geven, maar je kunt ook daar je hosts file aanpassen door ownership te nemen en wat beveiligingsinstellingen tijdelijk aan te passen.

 1. Hele goeie!
  Ik denk, dat ik dit lesje ook maar eens ga bewaren en iets beter tot me door laten dringen.
  Ik erger me ook.
  Maar ja… ik heb al een half jaar gratis Spotify.
  Dus daar mag zo nu en dan wel een reclame tegenaan…

  Bedankt!
  Groet van Marlou

  .

 2. Han

  Haai Frank, ik draai de programma’s Zemana AntiLogger en Malwarebytes Malware en die houden veel voor me tegen.
  Maar beschermd ben ik alleen als ik de stekker van internet er uithaal. 😉

 3. Ik heb een kortere lijst, maar dan vooral met hosts waar je in NL mee te maken krijgt. Dwz ik heb ook ooit een enorm uitgebreide gehad van een soort preventieprogramma, maar die is veel meer voor de Amerikaanse markt.

  Ik zag wel dat ik er nog een setje heb die er bij jouw niet tussen staan:
  *.254a.com
  *.33across.com
  admanager.telegraaf.nl
  *.adrcdn.com
  ads.rtvnh.nl
  *.adstudio.nl
  *.cloudfront.net
  *.copacet.com
  *.creative-serving.com
  *.demdex.net
  *.falkag.com
  *.falkag.de
  *.gravity.com
  *.hdci.nl
  *.ibtracjing.com
  *.justpremium.nl
  *.motigo.com
  *.msads.net
  *.online-banners.nl
  *.p161.net
  *.static-webregio.nl
  *.videostrip.com
  *.xgraph.net
  js2.wlxrs.com

  Die laatste voorkomt advertenties in het hotmail/live-programma.
  Ik draai ook de 2 hoofddomeinen van facebook de nek om, maar veel mensen zullen dat niet leuk vinden.

 4. Er is een veel uitgebreidere lijst bescikbaar. Je moet je hosts file regelmatig vernieuwen om buiten schot te blijven. Ook cibercriminelen weten namelijk oudere aangepaste hosts file te omzeilen. http://hosts-file.net/?s=Download
  Verder is het raadzaam naast je aangepaste hosts file, je browseropties zo in te stellen dat cookies en browser geschiedenis worden verwijderd, en dat versleutelde pagina’s niet worden opgeslagen op de harde schijf.

   1. Je kunt hem nakijken en eventueel wat zaken aanpassen. Ik heb gelukkig geen last van grote vertraging. Niet echt merkbaar iig.
    Ik heb het er wel voor over trouwens, want mijn ergernis betreffen allerlei zaken op internet zijn groter dan een vertraging.
    Maar iedereen is anders. Ik zou er als ik jou was mee spelen, en kijken of je er wat prestatie mee kunt terug krijgen.

Reageren mag, maar hou het netjes...

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.