Een spannende zondag met een verhaal uit Harderwijk

Een spannende zondag met een verhaal uit Harderwijk

Trafohuisjes bVision.nl

Vandaag gaan we op bezoek in een sanatorium in Harderwijk. Lees de tekst maar en beschouw het verhaal en niet het huisje, dat is alleen maar van beton en staat toevallig wel daar.

Tekst: Di Mario
Sanatorium Sonnevanck te Harderwijk was een van de tbc-sanatoria van Nederland.
Sanatoria konden worden verdeeld over de toenmalige zuilen: Sonnevanck behoorde tot de gereformeerde zuil, zoals Zonnestraal (Hilversum) tot de socialistische zuil behoorde, Zonnegloren (Soest) tot de Nederlands-hervormde en Berg en Bosch (Bilthoven) tot de rooms-katholieke.
Het sanatorium beschikte over zes paviljoens en een groot hoofdgebouw. Op het terrein stonden ook een basisschool en een ULO-opleiding.
Sonnevanck werd in 1905 opgericht door de Vereniging tot Christelijk Hulpbetoon aan Tuberculoselijders. In het najaar van 1908 ging men van start met de paviljoens 1 en 2. Het hoofdgebouw met het bekende torentje dateert uit 1920. In 1927 startte men met paviljoen 3 en werd er een nieuw röntgengebouw aan het hoofdgebouw gebouwd.
Sonnevanck is tegenwoordig een streekverpleeghuis, dat nog steeds op dezelfde locatie in het Leuvenumse bos aan de N302 (provinciale weg Harderwijk) – Apeldoorn is gevestigd
Verpleeghuis Sonnevanck ligt in een rustige, bosrijke omgeving tussen Harderwijk en Ermelo.
Er zijn mogelijkheden voor somatische langdurige zorg, psychogeriatrische zorg/kleinschalig wonen en palliatieve zorg.

Trafohuisjes bVision.nl

De coördinaten zijn 52.321465 en 5.663039 (Google Maps)

Trafohuisjes bVision.nl

15 Comments

  1. oma

    Ha Sjoerd,

    Het Verhaal is wel interessant want mijn buurman, die al is overleden, zat na de oorlog in het sanatorium in Hilversum.
    Zo te zien is het laagspanningshuisje wel vervangen in de loop der jaren. oma

  2. Han

    Ja ik ken deze prefab-HS-huisjes wel, ze staan als het moet in een dag compleet met de hele hoogspanning en laagspanning installatie. Maar alles is dan ook in de fabriek opmaat gemaakt. Persoonlijk zie ik liever de oude HS huisjes soms bouwkundig aangepast aan de buurt of wijk. Zoals op het eiland Marken een HS huisje met een houten buitenkant gelijk de woonhuizen en in Amsterdam een paar in de Amsterdamse School (bouwstijl).

Reageren mag, stay safe!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: