Tussen kunst en kitsch

Tussen kunst en kitsch slaat op de onderstaande foto. Veel van dit soort kunst vind je terug in derde wereld winkels etc. Goedkoop speelgoed gemaakt in Afrika met behulp van de materialen die daar voorhanden zijn op de vuilnisbelten van de toeristen en rijkere Afrikanen. Van bierblik tot olieblik en alles daartussen wordt gebruikt om speelgoed te maken en zo in hun levensbehoeften te voorzien. Ze krijgen er maar centen voor, want ook hier is er eigenlijk geen vraag naar. Regelmatig sponsoren wij zo’n derde wereldwinkel en kopen er iets. Vergeet niet, alles daar is handgemaakt en eigenlijk uniek.
Niet dat onderstaande auto in mijn bezit is, nee, deze komt uit het Afrika museum in Cadier en Keer. Helaas heeft dit museum tijdelijk de poorten moeten sluiten omdat ze moeten verhuizen naar een andere locatie. Maar zoals zo vaak, gelukkig heb ik de foto’s nog na mijn bezoek begin vorig jaar.

bVision Photography

bVision.nl een Parkstad Limburg blog

18 Comments

 1. Ik blijf die sluiting van dat Afrika Museum een raar en onduidelijk verhaal vinden. Nog vreemder is het dat het een nieuwe en kleinere behuizing in Steyl krijgt.

 2. Echt heel mooi hoe ze vaak van niets iets kunnen maken. En inderdaad het zijn wel unieke stukken.

 3. Ha Sjoerd,

  Zo was het eerste speelgoed uit Japan ook, de afbeeldingen op de blikken zat aan de binnenkant.
  Ze maken wel heel mooi speelgoed fietsjes in Afrika. oma

 4. Er zijn ook van die mooie camerakoffers van cola blikjes te koop. Ik wil er wel een kopen maar kan hem nergens vinden.

 5. Annette Barendregt

  Het maakt me altijd een beetje beschaamd als ik zie hoe zulke creatieve en mooie dingen ze kunnen maken met bijna niks. Terwijl wij voor elk kadootje naar de bekende speelgoedwinkels draven.

 6. Ik vind ze wel iets hebben. Ik noem het toch maar geen kitch. Ik doe het ze niet na! Trouwens het ding in het water was gewoon een waterrad om het water in beweging te houden. Verder doet het niets met stroomopwekken volgens mij. Dat ga ik de volgende keer voor je proberen te onderzoeken. En… het filmpje staat er ondertussen weer bij de log.

  Love As Always
  Di Mario

 7. Dit is zeker geen kitch Sjoerd , maken met wat ge hebt ! Prachtig ! Wij maakten als kind ook wagens van houten blokjes ! Het was alles wat we hadden !

 8. zo zie je maar dat van afval toch nog iets moois gemaakt kan worden

 9. Prachtig gemaakt deze auto…daar kunnen wij nog iets van leren..ik ga ook regelmatig naar een Derde Wereld winkel, gewoon omdat er heel mooie dingen te vinden zijn en je steunt daarmee ook een goed doel…een heel leuk blog en de foto is prachtig-Agnès

 10. Ik vind zulke gerecycelde dingen er ook altijd heel mooi uit zien.

 11. Dit is gewoon bijna een stukje kunst. Ook wij komen af en toe in een Wereldwinkel
  en kopen er iets. Groetjes Mara

 12. Dat is een knap staaltje blikwerk.
  Kinderen gaan daar vaak ook erg creatief om met herbruikbare materialen.

 13. Dat is nog een recycelen, en knap wat ze daar nog allemaal kunnen maken.
  Sommige zijn volgens de huidige normen echte vaklui.

 14. Ik vind het een schitterend ding!
  Eens was ik in de Filipijnen en daar heb ik twee vrachtwagentjes van blik meegenomen.
  Eén voor Henry en één voor mezelf.
  Ik ben er nog steeds heel blij mee!!

  Groet van Marlou

  .

 15. Wonderbaarlijk eigenlijk wat ze er van kunnen maken. IOk zag een keer een docu op Canvas. Ze zijn echt creatief.

 16. ik heb onlangs ook dergelijke kunst mogen aanschouwen.
  soms zie je niet eens meer waarvan het gemaakt is.
  echte kunst als het ware.

 17. Mooi, van niets toch iets maken..!!

 18. ja, toch schitterend wat ze kunnen maken!
  We doen hier echt iets flink verkeerd, en zo werkt deze maatschappij en economie ook.

Geef een reactie