Waanzin al de frietchinezen
Waanzin al de frietchinezen

Waanzin al de frietchinezen

Ik heb het er als eens eerder over gehad, en in het ziekenhuis kwam ik een oude frituurbaas tegen die die er fel op tegen was. De frietchinezen nemen alles over. Maar niet alleen hier. Ook op de Belgische markt springen de chinezen er bovenuit. Als een frituriste van de streek in ene keer Ming Chen heet. moet je je toch achter de oren gaan krabben als Belg. Hier in Nederland hebben de Chinezen ruim 80 procent van de markt overgenomen, in België pas 20 procent, maar die zijn aan een inhaalslag bezig. Straks claimen ze nog de uitvinders te zijn van de frietjes. Toch zijn er gelukkig ook nog chinezen die een gewoon chinees restaurant runnen. Wan hsin toch, daar is geen boterham meer in te verdienen…
De reden is overigens heel legitiem. Voor het bedrijven van een chinees heb je minimaal vijf mensen nodig, dus ook voor vijf mensen salaris en sociale lasten, voor een friture maar twee. Ofwel die chinezen nemen met hetzelfde personeel twee a drie fritures over. En net zoals alle Nederlanders weten ze hoe ze daarvan maar een klein bedrag opgeven aan de belasting en met de rest zwart draaien. Met een flesje cola van de Appie, en een paar frikandellen van de Mora elsewhere maken ze winst die niet in de boeken staat.

bVision Photography

bVision.nl een Parkstad Limburg blog

23 reacties

 1. Ik wist niet dat het zo ging. Ergens kan ik me niet voorstellen dat onze friet-chinees zo te werk gaat. Het is zo’n aardige man die samen met zijn vrouw de boel runt. Hij houdt een oogje in het zeil voor de wijk en neemt onze pakketjes aan.

  Maar ergens zou het me ook weer niet verbazen als ik zo de verhalen hoor over Chinese maffia.

 2. Het valt hier erg mee. Voor een Chinese snackbar moet ik naar Castricum en voor een Vietnamese naar Obdam. Leveren overigens prima producten. In de stad wel enkele Turken met een Nederlandse sncakbar en de overige 10 hebben duidelijk kaaskoppenkenmerken. Wel is er een minsten zo grote Turkse snackwereld bijgekomen met Kebap en Kapsalons.

  In Duitsland is zo ongeveer elke kok van Turkse of Griekse afkomst en dat is een enorme vooruitgang. Meer verse groente op tafel, en meer gegrilled.

  In GB is zo ongeveer alles op Horeca gebied van Pakistani.

  We hebben hier in de stad een paar jaren een Chinese met een haringkar gehad. Deed ze bijzonder goed.

  En verder zijn het natuurlijk de Amerikanen McDonalds, Burgerking en KFC.

 3. Frietchinezen zijn geloof ik nog niet tot in Friesland doorgedrongen, maar als ze er wel zouden zijn zou ik er niet heengaan. Ik ga al binan nooit naar de frietkraam….Ik lees dat je vrouw nog steeds niet thuis is. Ik hoop voor jullie dat die dag toch spoedig aan mag breken.

 4. Het valt hier wel mee, hier zit er maar één. En eigenlijk moet ik dan nog bekennen dat die er al een jaar of 20 zit. Eerst de ouders, nu de kinderen. Dus eigenlijk kunnen we die niet meerekenen. Verder geen chinees hier te zien.

  Love As Always
  Di Mario

 5. hai Sjoerd,

  een frietchinees… nooit van gehoord.
  Ik eet zo zelden friet, misschien slechts eens in de twee jaar.
  En dan wil ik een goeie, een VLAAMSE friet!!!
  Mét mayo.

  Die frietchinees… Ja… Wanhsin. je hebt gelijk.

  groet van Marlou

  .

Reageren mag, maar hou het netjes...

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.