De krant – door Frank (van IkFotograag.nl)

bVision Photography

Jaren lang lag de krant “De Limburger” bij ons keurig, zo rond  zes uur ’s ochtends in de brievenbus. Tijdens vakantieperiodes ging het wel eens mis en was hij later als er tijdelijk een andere bezorger was. Dat de krant dan later in de bus lag, nou ja dat is dan niet anders. Ik sta ’s ochtends veel eerder op, om op mijn gemak de krant bij mijn ontbijt te kunnen lezen, dat is héél relaxed om zo aan je dag te beginnen. Aangezien ik ook vroeg de deur uitga, om te gaan werken, zie ik de krant daarom niet meer als hij na halfzeven bezorgd wordt. Afgelopen jaar hebben we een nieuwe bezorger gekregen, en soms kom ik hem op weg naar mijn werk nog wel eens tegen. U raadt het vast al, ik heb géén krantje meer bij mijn boterham. Op zich doet de bezorger ook nog niets verkeerd, want de krant moet voor zeven uur in de bus liggen en dat redt hij wel. Maar  als ik ’s avonds thuis kom dan hoef ik hem niet meer, want dan is het nieuws immers oud nieuws. Digitaal dan? “De Limburger” zet pas om zeven uur zijn digitale krant online. Daarom begon ik vorig jaar maar eens te testen met proefabonnementen op andere kranten. Eerst de Volkskrant, laat het nou zo zijn dat die zelfde bezorger die krant ook bij ons bezorgt. Daarom per 1 januari een proefabonnement op “De Telegraaf” genomen. Verdorie weer dezelfde bezorger, dat schiet niet op zo. Alleen is de digitale krant van “de Telegraaf” om 05:30 uur al beschikbaar. Het beeld aan de ontbijttafel is nu dat mijn vrouw op haar Ipad naar de krant zit te kijken en ik op mijn Android tablet. Voordeel is wel dat we nu niet meer hoeven te vechten om de voorpagina en de tafel ligt niet vol krant. Maar ik mis het wel dat geritsel van het papier. En het was altijd een goede bodem voor onder in de kattenbak. Ik ben bang dat dit bij ons toch het einde is van een gedrukte krant. Met je tijd meegaan heet dat. Waarmee  krantenbezorger m.i. hierdoor een uitstervend beroep is. Het zal dringen worden om de vakken te mogen vullen in de super.

19 Comments

 1. Ik lees in Spanje 2 kranten op de iPad. Abonnement op AD en De Volkskrant en wekelijks de Elsevier. Beide kranten en de Elsevier leest Albert ook op zijn MacBook Pro.
  Voor straks goedemorgen Frank en een fijn weekend toegewenst.
  Groetjes Mara

 2. ja, sinds afgelopen zaterdag leef ik zonder krant, en ik mis het nog niet in de ochtend!

 3. Ik lees ze gewoon nog op papier. Dat is gewoon lekker bij de koffie en boordjes, zo rond 11 uur.

 4. Hier ook geen krant, maar nu.nl en op het station een spits of een metro. Maar soms mis ik wel het lokale nieuws!

 5. Een tweede nadeel is dat je geen krant meer hebt voor in de kattenbak te leggen. Wij hebben ons leven lang al geen krant en ik heb hem nooit gemist.

 6. Ik had ook altijd een krant, maar nu ook maar digitaal, is niet zo heel leuk, maar ja je moet toch wat.

 7. Vroegah.. Las ik in NL altijd de telegraaf..
  Tegenwoordig neem ik me er de tijd niet voor en check het inderdaad wel op mijn telefoon…
  Niet zo leuk, maar wel zo makkelijk!

 8. Ik leeas wel een paar kranten (gratis versies ) op mijn tablet maar de echte krant vind ik toch fet fijnste.

 9. Sinds de Leeuwarder Courant eind vorig jaar een prachtige nieuwe iPad-editie heeft gelanceerd ben ik daarop geabonneerd. Ik hoef nooit meer terug naar de papieren uitgave, want ik ben er dik tevreden over.

 10. Met een tablet is het in elk geval veel praktischer om de krant op het toilet te lezen. Op den duur is het vast ook minder slecht voor het milieu. Maar een tablet in de kattenbak is daarentegen weer minder handig…

 11. Al jaren geen krant meer, mijn nieuwsupdates komen van NU.nl of Google news.

 12. Goed stukje, Frank.
  Je zou zo in de krant kunnen schrijven.
  Maar ja… net wat je zegt: hoe lang bestaat die nog??
  Ik hoop wel heel lang, want ik zou het missen!

  Kom je in het Haarlems Dagblad schrijven?

  groet van Marlou

  .

 13. Onze avondkrant wordt per 1 april een ochtendkrant en per dan hebben we hem opgezegd. Dan gaan ook wij een krantenloos tijdperk in.

 14. Ik lees de regionale papieren krant voor het regionieuws. Aan landelijke dagbladen heb ik dus niets en dat spul komt toch wel op teletekst of in nieuwsuur.

  Maar ik heb totaal geen haast en lees meestal 4 regiokranten achter elkaar in de bieb en na een dag of 4 herhaal ik dat. Lekker de ruimte, goede verlichting en ik hoef er niet voor om te lopen tussen mijn huis en de supermarkt. Het scheelt ook een berg oudpapier dat ik niet weg hoef te slepen.

  Die regiokrant heeft overigens ook een website, maar die stelt voor de regionale berichten erg weinig voor. Met geluk een klein uittrekseltje zo ingekort dat er iets heel anders staat dan in de krant zelf.

 15. Bij ons komt er al jaren geen krant meer. Zelfs het journaal sla ik vaak over omdat ik het nieuws toch al online heb gelezen. Bovendien vind het journaal steeds oppervlakkiger, vol flauwekul’nieuws’.

 16. Hier ook nog steeds een papieren Zeeuwse krant, daar staan toch weer andere dingen in dan de landelijke kranten, maar die is natuurlijk ook digitaal te bekijken. Mijn man is er nog niet aan toe 😉

 17. Van een jaar abonnements prijs kun je een mooie tablet kopen.
  Hier is de krant ook de deur uit.

 18. Ik heb een SUPER bezorger, NRC om 5 uur stipt op de mat… elke dag weer. Respect!!

 19. Vroeger had je voor elke krant wel een andere bezorger, maar tegenwoordig lezen steeds hoe minder kranten dus er word natuurlijk samengevoegd. Jammer…

  Love As Always
  Di Mario

Geef een reactie