Ze snappen het niet
Ze snappen het niet

Ze snappen het niet

Nog even en ik ben 60 en ook een man van de oude stempel. Niet dat ik me oud voel, met iPhone, Nexus tablet, en een PC met windows 8, voel ik me beslist niet aan de kant gezet. Ook op het werk heb ik de verantwoording over het netwerk wat er draait en het beheer van verschillende bedrijfsapplicaties, en daarin voel ik me beslist niet oud. Maar toch nader ik een leeftijd waarop de jeugd ons afschrijft, dat ik een ouwe zak ben, maar er zelf geen flauw benul van heeft hoe alles werkt en is ontstaan. Ik heb het idee dat we in de opvoeding tekort zijn geschoten. De jeugd kent de geschiedenis niet en denkt dat zaken gewoon zo horen. Wij denken dat ook, maar hebben wel een verleden waarin dat niet zo was. Ergo, er niet eens computers of mobile phones waren. Mijn vrouw verklaarde mij destijds voor gek toen ik een Sinclair spectrum computer kocht met alleen maar basic erop, opslag media waren er niet, en als je klaar was met “spelen” kon je een dag later opnieuw beginnen. Achteraf lag daar de basis voor mijn IT carrière. Nu download je een app en hopsakee je kunt muziek luisteren, of de weg zoeken, of een document maken en ga zo maar door. Alleen zijn er maar weinigen meer die weten hoe het werkt en hoe het ontstaan is. Pak de jeugd hun speeltjes af en ze zijn doodongelukkig. En ik heb hem nog steeds, mijn allereerste computer, de Sinclair spectrum, en hij werkt ook nog steeds, na 33 jaar… Als ik over een jaar of zes gepensioneerd word ga ik eens kijken of ik dat ding in ere kan herstellen. Het programmeren zit gewoon in mijn bloed…

bVision Photography

bVision.nl een Parkstad Limburg blog

22 Comments

 1. Is idd zo… heb zo’n 30 jaar geleden Informatica gestudeerd, m’n diploma behaald met computers zo groot als m’n kleerkast… t ging steeds van kleiner naar kleiner… maar de essentie blijft,… M’n interesse is onderbouwd, van kleerkast tot laptop… 😉

 2. oma

  Ha Sjoerd,

  Zo heb ik nog steeds mijn eerste DOS 386 staan, werkend.
  Vandaag nog aan zoon een oud spel laten zien, oh ja zei hij dat was nog in DOS, hij is ook al boven de 20.
  Maar de meeste hebben geen interesse voor de technische geschiedenis. oma

  Nee dat is niet onze kat in het vogelhuisje, die vond ik op internet, was te leuk om niet te plaatsen.

 3. Als je nu al die plannen gaat maken, dan zal dat zwarte gat aan jou volledig voorbijgaan en wordt dat pensioen voor jou een feest en zal het nog lang duren voordat je jezelf een ouwe zak gaat voelen, ongeacht wat er om je heen geroepen wordt. Let maar op.

 4. Ik kan mij de eerste spelcomputers ook nog herinneren. Weet nog dat ik destijds dacht ik hoef niet zo nodig aan de PC ik zit mijn tijd wel uit alleen zag er steeds meer komen en ben nog steeds blij dat ik er toen gelijk ingedoken ben.

 5. Een geweldige log Sjoerd waar de nostalgie en het sentiment vanaf druipt. Ik heb genoten. Ook onze eerste computer was een ZX Spectrum. 33 jaar geleden waar blijft de tijd, onze oudste zoon was toen 7 en wat wilde hij graag spelletjes spelen op deze Spectrum. Spelletjes downloaden deed je toch via een cassettebandje dat maar bleef piepen.
  Inderdaad als de 60 in je leeftijd komt, vangt er een andere fase aan. Ik weet er alles van, maar oud ben je zoals je je voelt en soms heeft het ook voordelen met kortingen 😉
  MaGistrale en zonnige groeten vanaf de Costa del Sol
  Saludos de Albert

 6. ik herinner me nog de boekhoudmachine met ponskaarten.
  als je dat nu vergelijkt met wat we via de pc kunnen doen dan komen we van heel ver.
  Misschien moeten we eens een computermuseum beginnen.

 7. Ik kan me nog goed herinneren hoe de eerste IBM pc bij ons op het werk geïntroduceerd werd. Het duurde even voordat we er ook echt iets zinnigs mee konden doen, maar toen het eenmaal zo ver was, bleek het apparaat al snel veel te langzaam te zijn om fijn mee te kunnen werken. Maar het is mooi om die begintijd mee te hebben gemaakt.

 8. Mijn eerste PC was een commodore64, maar ik gebruikt hem meer als spelletjescomputer dan dat ik aardigheid had in programmeren. Hij ligt nog steeds op zolder. En eerlijk gezegd waren Lotus123 (met wysiwyg) en wp5.1 helemaal zo slecht nog niet!

 9. Annette Barendregt

  Ik vind het één van de leukste dingen in mijn leven. Dat ik het ontstaan van computers enzo heb meegemaakt. Hoe we er in het begin tegen aan keken en hoe gewoon het nu is. Hoe deden we dat allemaal, zonder mobiele telefoon? Onbegrijpelijk! Mijn eerste pc leerde ik op mijn werk kennen. IBM met groene letters. Leuke tijd was dat. Die jongeren van nu hebben ook zo hun voordelen. Ze kennen die apparaten door en door. Dus als mijn Blackberry kuren heeft weet ik wel waar ik heen moet: naar mijn buurjongetje van 14!

 10. hai Sjoerd,

  mooi dingetje! Nooit wegdoen!!
  Ik herinner me mijn eerste PC heel goed.
  En ook waar die stond.
  Nu heb ik een laptop, die ik gewoon op tafel zet.
  Of als ik op bed blijf
  Of in de tuin
  Of waar dan ook…

  groet van Marlou

  .

 11. Mijn vader en vriend hadden het er laatst over. Dat mijn vriend en ik van de generatie zijn waarbij dingen gewoon werken en dat we niet weten hoe ze werken. Terwijl mijn vader van de generatie is die uitgezocht heeft hoe dingen werken, er aan knutselde en zo mee gegaan is met de ontwikkelen.

  Het is ook zo, ik weet heel simplistisch hoe een computer in elkaar zit maar zou er totaal niks mee kunnen als ik losse onderdelen zou hebben. Maar ik kan er wel uitstekend mee werken en ben er handiger in gebruik mee dan mijn vader die wel wat zou kunnen met de losse onderdelen. 😀

 12. Han

  Dat was een mooie tijd Sjoerd, hier kon je nog iets aan solderen en bij knutselen. Ik had een VIC20 daar bouwde ik veel dingen voor. Nu heb ik een PC, die bouw ik nog wel zelf maar dat haalt het niet meer bij vroeger.

 13. ja, we zijn in een heel andere tijd gaan leven.
  Natuurlijk zijn sommige mensen erg dom, dat is van alle tijden, maar er zijn ook wel een hoop slimmerikken, gelukkig ook van alle tijden.

  Ik kan ook meer met computers en internet dan ik verwacht had ooit.

Reageren mag, maar hou het netjes...

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.