Geen spanning meer in Den Helder

Trafohuisjes bVision.nl

De schitterende foto’s van deze week zijn ingezonden door Han Vogel en zijn oude niet meer bestaande PEN huisjes uit Den Helder. Ik hoop dat iemand me ooit nog de exacte coördinaten van deze huisjes kan doorgeven. Voor mij zijn het in ieder geval schitterende exemplaren met een unieke vormgeving. Jammer dat ze dit soort monumenten afbreken.

Trafohuisjes bVision.nl

Ook bij deze huisjes is duidelijk te zien dat het hoogspanningsgedeelte, meest 10 of 15 kV, was afgescheiden van het Laagspanningsgedeelte, Toen 380 en 220V. Voor de veiligheid van de monteurs. Vaak zaten er ook verschillende sloten op. Ook hier zijn in de gevel de gevelstenen te zien. De haan en de hond, maar daar zal ik eens een ander artikel aan besteden.

Trafohuisjes bVision.nl

20 Comments

 1. Het kerkraam op de achtergrond lijkt als twee druppels water op de ramen van de Ned. Hervormde kerk aan het Westplein. De hele buurt is door de bezetter in de oorlog met de grond gelijk gemaakt dus het huisje waarschijnlijk ooit. Deze locatie is nu het Helden der Zee-plein. Een foto waarom kerk en ramen goed te zien zijn (maar het huisje helaas niet, dat zal wel om de hoek gestaan hebben?) zie je hier: http://www.ontdekdenhelder.com/wordpress/wp-content/uploads/de-kerk-aan-de-weststraat.jpg

 2. Die andere zal waarschijnlijk in het Timorpark hebben gestaan. Dwz er is een Indische buurt waar ie in past. In de Sumatralaan zag ik nog een oude staan uit de 20’er jaren, met hond en haan tegels. Daar zal ie dus niet hebben gestaan.

 3. Het lijkt er op dat die bovenste bij de kerk vervangen is door een grotere. http://goo.gl/maps/7Zmfz

 4. Wat een oudje! Jammer dat ie niet meer bestaat. In Nederland is veel te veel erfgoed afgebroken. Groeten Mara

 5. Ha Sjoerd,

  Zijn idd heel mooie huisjes, de tweede heeft helemaal een mooi dak.
  En dan te weten dat ze vaak door een architekt werden ontworpen. oma

  ot, wat leuk dat je een Erres radio hebt gebouwd, ik kwam niet verder dan zendertjes.

 6. zulke gebouwen zouden ze idd niet mogen afbreken.

 7. Sjoerd, je hebt ze mooi gepresenteerd op je blog. Jammer dat deze huisjes zijn gesloopt. Maar er meer moois verloren gegaan door de privatisatie van de elektriciteit bedrijven.

 8. Zonde inderdaad dat hij afgebroken is, ik vond hem iets staties hebben.

 9. We waren van 0116 tot 0338 geheel spanningsloos. Dat was wel lastig.

 10. Wat een prachtige huisjes waren dat… die zijn afgebroken en de lelijke staan er nog steeds… mooi dat het op deze manier bewaard wordt…..Agnès

 11. mja, sommige worden rijksmonument, maar ja, helaas kan niet alles daar op.

 12. helemaal mee eens…………… schitterend.

 13. Dit zijn wel heel bijzondere exemplaren, bij de eerste valt vooral dat mooie hek op, en bij de laatste is het dak wel een heel fraaie aandachtstrekker. Jammer dat ze intussen afgebroken zijn.

 14. Pareltjes….. En daar is niets teveel mee gezegd.

 15. Je vraagt (ik vraag mij af) je af, is dat laatste huisje echt of gefotoshopt? Het lijkt een beetje hetzelfde maar met enig vergelijk kom ik toch tot de conclusie dat het niet hetzelfde huisje is. Of ben ik hier mis mee?

 16. owh bestaat die niet meer, dat is zonde. Ik vond het wel een mooi huisje.

  Love As Always
  Di Mario

 17. Ontspannen in Den Helder.

 18. Vooral die laatste met dat prachtige dak, heel mooi.

 19. beetje nostalgie in Sepia

 20. Jammer dat die mooie huisjes afgebroken worden.
  Fijne zondag.

Geef een reactie