Frozen Shoulders – door Frank
Frozen Shoulders – door Frank

Frozen Shoulders – door Frank

Een frozen shoulder, ofwel bevroren schouder zal menigeen onder ons wel kennen, tenminste ikzelf heb het ooit gehad, mijn vrouw heeft het eerst links gehad en heeft het nu rechts. Bevroren wil niet zeggen dat er ijs op zit, maar de beweeglijkheid van de schouder is veel minder dan normaal. En het doet vaak ook nog eens flink pijn, een verkeerde beweging is immers zo gemaakt. Volgens Wiki is een Frozen shoulder: (letterlijk: bevroren schouder, ook capsulitis adhaesiva, adhesieve capsulitis, of periarthritis humeroscapularis) is een aandoening waarbij de bewegingsmogelijkheid van het schoudergewricht (glenohumeraal gewricht) sterk is verminderd door verminderde elasticiteit van het gewrichtskapsel. Voor de diagnose frozen shoulder is een bewegingsbeperking van meer dan 50% gedurende langer dan drie maanden vereist. Je krijgt het onder andere van bijvoorbeeld vallen, of van een lange tijd van immobilisatie (bijvoorbeeld na botbreuken) en repeterende belasting zoals eenzijdig bovenhands werk of ook sport.

Zelf heb ik dus ook ooit eens een frozen shoulder gehad na schilderwerk. Ik moest in mijn huis alle kozijnen geschilderd hebben, en ook nog wat deuren. Ik ging dat zelf doen tijdens een vakantie, want een ander was daarvoor in mijn ogen niet secuur genoeg en een schildersbedrijf was toen te duur voor mij. Dagen heb ik geschuurd gegrond en geschilderd. Overigens schuurde ik op een gegeven moment ook een stukje van een ruit mee, waarna daar sindsdien een doffe plek op glas zit (over secuur gesproken). In ieder geval kreeg ik daarna flink last van mijn rechterschouder, en zat hij na een paar dagen dan ook helemaal vast. De fysiotherapeut heeft meer dan een jaar nodig gehad om alles weer los te krijgen. Ik heb het ziekenfonds nog ooit voor willen stellen, om voortaan aan mij het schildersbedrijf te vergoeden in plaats van de fysiotherapeut. Dat moet voor hen toch een stuk goedkoper geweest zijn, dan al die behandelingen bij de therapeut denk ik zo.

15 Comments

  1. frank-103

    Zo zie je maar dat lichamelijke inspanning niet zonder risico is! Mijn vrouw heeft ook een frozen shoulder, waarschijnlijk veroorzaakt door haar werk (muis?), dat is erg lastig en pijnlijk!

Reageren mag, maar hou het netjes...

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.