Frozen Shoulders – door Frank

Een frozen shoulder, ofwel bevroren schouder zal menigeen onder ons wel kennen, tenminste ikzelf heb het ooit gehad, mijn vrouw heeft het eerst links gehad en heeft het nu rechts. Bevroren wil niet zeggen dat er ijs op zit, maar de beweeglijkheid van de schouder is veel minder dan normaal. En het doet vaak ook nog eens flink pijn, een verkeerde beweging is immers zo gemaakt. Volgens Wiki is een Frozen shoulder: (letterlijk: bevroren schouder, ook capsulitis adhaesiva, adhesieve capsulitis, of periarthritis humeroscapularis) is een aandoening waarbij de bewegingsmogelijkheid van het schoudergewricht (glenohumeraal gewricht) sterk is verminderd door verminderde elasticiteit van het gewrichtskapsel. Voor de diagnose frozen shoulder is een bewegingsbeperking van meer dan 50% gedurende langer dan drie maanden vereist. Je krijgt het onder andere van bijvoorbeeld vallen, of van een lange tijd van immobilisatie (bijvoorbeeld na botbreuken) en repeterende belasting zoals eenzijdig bovenhands werk of ook sport.

Zelf heb ik dus ook ooit eens een frozen shoulder gehad na schilderwerk. Ik moest in mijn huis alle kozijnen geschilderd hebben, en ook nog wat deuren. Ik ging dat zelf doen tijdens een vakantie, want een ander was daarvoor in mijn ogen niet secuur genoeg en een schildersbedrijf was toen te duur voor mij. Dagen heb ik geschuurd gegrond en geschilderd. Overigens schuurde ik op een gegeven moment ook een stukje van een ruit mee, waarna daar sindsdien een doffe plek op glas zit (over secuur gesproken). In ieder geval kreeg ik daarna flink last van mijn rechterschouder, en zat hij na een paar dagen dan ook helemaal vast. De fysiotherapeut heeft meer dan een jaar nodig gehad om alles weer los te krijgen. Ik heb het ziekenfonds nog ooit voor willen stellen, om voortaan aan mij het schildersbedrijf te vergoeden in plaats van de fysiotherapeut. Dat moet voor hen toch een stuk goedkoper geweest zijn, dan al die behandelingen bij de therapeut denk ik zo.

15 Comments

 1. dat was dus een pijnlijke ervaring voor jou Frank. In mijn werkzame leven in de gezondheidszorg heb ik daar gelukkig nooit last van gehad. Zorgverzekeraars zijn soms net banken.
  Groetjes Mara

 2. Ik zal ze dat voorstel even gelijk aan ze doen. Bedankt voor de tip.

 3. erg pijnlijk die schouder, wens haar beterschap.
  ik heb artrose op die plek, pijnlijk maar kan er oud mee worden.
  tja en de ziekenfondsen daar heb ik het maar niet over, drama gewoon.

 4. ja, maar aan de andere kant verdienen ze wel he, dus er moeten ook mensen zijn die de vergoedingen gebruiken anders is het einde verhaal.

  Ik heb gelukkig nog geen last gehad, hopelijk blijft dat zo.

 5. Ha Frank,

  Zo zijn er veel ongemakken in ons leven, soms zo snel opgelopen, maar zo lang duurt het voor het weer over is. oma

 6. Ik heb het een jaar of drie geleden gehad maar denk lichte mate want was er met een maandje vanaf gelukkig.

 7. Zo te horen zijn er nog veel kwaaltjes die ik nog kan krijgen als ik ga werken. ;o)

 8. Ik weet er alles van, veel oefenen en pijn lijden…

 9. Een pijnlijke schouder is niet fijn, net als alle pijn, haha, maar wat Jan K. zegt, zolang het nog over gaat…

 10. Vervelend, maar ach, zo lang het van voorbijgaande aard is, valt er mee te leven.

 11. ik ken het van naam, gelukkig niet uit ervaring… heb genoeg andere ongemakken to say the least 😉

 12. Zo zie je maar dat lichamelijke inspanning niet zonder risico is! Mijn vrouw heeft ook een frozen shoulder, waarschijnlijk veroorzaakt door haar werk (muis?), dat is erg lastig en pijnlijk!

 13. Zo kunnen een hoop dingen uit het ziekenfonds zoals je het mooi ouderwets noemt, dat waren nog eens tijden, als ze maar de bedrijven gingen betalen. En dat zou ook nog beter zijn voor de economie.

  Love As Always
  Di Mario

 14. Ai, dat is een pijnlijke, vervelende situatie.
  Op naar een goed herstel voor haar.

Geef een reactie