Eureka

Ik rij niet vaak van het werk naar huis met het “Eureka” gevoel van Archimedes in mijn hoofd. Ik ben van nature een echte bèta-man, maar wat die gast in zijn tijd allemaal uitvogelde heb ik later allemaal moeten leren. Hij wordt toch wel gezien al de grootste natuurkundige aller tijden. Zo realiseer ik me net dat als ik nog in ons door een douche vervangen bad had kunnen liggen, de waterverplaatsing behoorlijk zou zijn toegenomen de afgelopen tijd. Maar ook dat ik de bodem van het bad niet meer zou raken door de toegenomen opwaartse kracht.

Wet van Archimedes: De opwaartse kracht die een lichaam in een vloeistof of gas ondervindt is even groot als het gewicht van de verplaatste vloeistof

Maar we waren gebleven bij Eureka, ofwel ik heb het gevonden. En wat ik gevonden heb is niet zo leuk, maar dat is wel vaker als je op zoek bent naar problemen die optreden. Dan kan de oplossing van dat probleem wel eens omgekeerd evenredig zijn aan de grote van het probleem zelf. Maar dat terzijde, we kunnen oorzaak en gevolg scheiden en ons richten op de oorzaak. Dan komen we bij de wet van Dalton. Het maakt niet uit waar je drukt, maar ergens gaat het pijn doen… Of was die van mezelf. Overigens als ik schrijf ik heb het gevonden is dat meer in de stijl van Archimedes geschreven, zonder het aandeel van collega’s was ik niet met dat gevoel naar huis gegaan…

bVision Photography

bVision.nl een Parkstad Limburg blog

24 Comments

 1. Die wet van archimedes die ken ik nog van vroeger van school. Waar je het verder over hebt weet ik niet, maar dat hoor ik wellicht strakks wel.

 2. Dat is wel een hele openbaring….haha ik snap het helemaal…!!

 3. Hahahahaha, het maakt niet uit waar je drukt… dat is een mooie.

  Love As always
  Di Mario

 4. Ik heb nog eens niet mijn eerste kop koffie op en dan deze materie.
  Ik heb even ergens gedrukt, AUW.

 5. Natuurkunde heeft me op school altijd wel geboeid,.
  En het hele lichaam hangt van allerlei natuurkundige wetten aan elkaar.

 6. Die van dat bad snap ik nog wel, de rest is een vraagteken 😉

 7. Mysterieus logje, Sjoerd! Maar ergens snap ik het wel…

 8. hai Sjoerd,

  ja… die wet van Archimedes, die ken ik nog wel. Van dat bad en zo…
  Maar ik ben een echte alfa, dus helaas… van de resultaten van die wet kan ik geen verhaaltje maken…

  groet van Marlou

  .

 9. Maar ben je nou blij met wat je/jullie gevonden hebben of komen er alleen maar meer problemen achter weg?

 10. Nou dat is dan weer lekker om ons hier vol raadselen achter te laten …

 11. De wet van Archimedes , de brikoleur van de gouden kroon heeft het met zijn leven bekocht !

 12. Maar zo ken ik er ook nog wel een terwijl ik echt geen beta – man ben. Wat dacht je van deze die typisch uit de sfeer van de sociale wetenschappen komt: “Onder druk wordt alles vloeibaar.” Trouwens, Murphy was ook een sociaal wetenschapper. En wat te denken van Maslov?

 13. Is dit nu een heel ingewikkelde manier om te vertellen dat je te dik bent?

 14. vind het mooi verteld………………..
  maar snappen doe ik het niet 😉

 15. Gelukkig ik ben niet de enige die met vraagtekens achterblijft 🙂

 16. En dat was niet het enige wat hij ontdekte, het kost mij soms nog moeite om alles van hem te begrijpen!

 17. Ha Sjoerd,

  Je kunt je ontdekking opheffen door een minder diep bad te nemen.
  Er zijn nog geen knappere bollen op gestaan dus moeten we het met de kennis van toen doen. oma

 18. Elke oplossing is aanwezig, je moet het alleen wel weten te vinden.

 19. Ja, ik vind het maar vaag, ik heb dan liever wat voorbeelden.
  Nu kan ik er niks mee.

 20. Je spreekt wel orakeltaal. Ik ga nu slapen en ga morgen deze log nog eens lezen en begrijp dan misschien wat je bedoelt. Natuurkunde is nooit mijn vak geweest op school.
  Groetjes Mara

 21. Nou? Komen we het nog te weten?

 22. Krijgen we nog te horen waardoor je dat Eureka gevoel kreeg?

  Agnès

 23. Vroeger begreep ik de wet van A. wel. Nu niet meer! Als het lichaam in gas zit, waar is dan die vloeistof (voor de opwaartse kracht)?
  Zonde dat je dat bad door een douche hebt vervangen; ik had wel eens een experimentje willen zien.

 24. De wet van A., dat is al lang gelden. Het is echt een beta stukje, eureka, oorzaak en gevolg, omgekeerd evenredig…. Vriend Michiel, natuurkundige, maar ook mijn eigen P. beiden heel erg beta, bezigen deze termen ook nog al eens. Zelf was ik ook een betameisje

Geef een reactie