Behoorlijk spannend in Enkhuizen

Trafohuisjes bVision.nl

Dit spannende trafohuisje in Enkhuizen is door Han Vogel op de foto gezet. Het staat aan de Vierbeentjes, aan de Zuider Boerenvaart. Dit huisje is gebouwd in 1918 naar een ontwerp van architect van Lochem. Van Lochem was in 1909 afgestudeerd in de bouwkunde en kreeg als snel veel opdrachten waaronder opdrachten voor de Kennemer Electriciteit Maatschappij (KEM) later opgegaan in het Provinciaal Elektriciteitsbedrijf van Noord-Holland (PEN).

Trafohuisjes bVision.nl

Hij ontwierp in de die jaren zo’n 80 trafohuisjes in Noord Holland die al snel PEN-Huisjes gingen heten. En niet zoals hier in Limburg vaak te zien is, naar een vast model, maar allemaal aangepast aan de omgeving waar ze kwamen te staan. Een deel van deze huisjes zijn gebaseerd onder de invloed van de stijl van Berlage. Maar het zou van Lochem niet zijn of hij paste overal een versiering toe van twee tegels, de Hond en de Haan. Welke betekenis die tegels hebben blijft vooralsnog een raadsel, maar zouden best ontwerpen kunnen zijn van zijn vrouw, de kunstenares Bertha Neumeier. Het vreemde aan dit huisje is dat ze waarschijnlijk verwisselt zijn. Op alle andere huisjes kijken ze elkaar aan, en hier staan ze met de ruggen tegen elkaar.

Trafohuisjes bVision.nl

De coördinaten zijn 52.702469 en 5.285968 (Google Maps)

20 Comments

 1. Door de strepen lijkt het een heel smal hoog huisje. Weer een mooi exemplaar dit.

 2. Erg fraai is dit gebouwtje, mooi dak! Erg spannend hoor!

 3. Ha sjoerd,

  Een heel leuk LS-huisje, en zo schoon, geen graffiti erop gekladderd.
  In Amersfoort is dat wel heel anders. oma

 4. Die ziet er wel mooi uit. Mooi exemplaar heb je weer bij je verzameling erbij gekregen.

  Love As Always
  Di Mario

 5. Ah dit is een leukje, juist door die gele stenen.

 6. Ik vind die gele stenen niet zo mooi, beetje te opvallend.
  Maar ach, alles beter dan saaiheid he, dus deze is prima.

 7. Dit is echt een pracht plaatje.

 8. Wat een uniek en prachtig exemplaar.

 9. dat is wel een heel mooi trafo huisje

 10. Mooie aanvulling van de collectie, want dit is weer een heel ander ontwerp. De aanblik vanaf de waterkant mag er ook zijn.

 11. Prachtig ontwerp, die eerste foto.
  Dat bekoort me wel 😉

  Roestige en vooral warme zondag gewenst. Ondanks de Siberische temperaturen.

 12. Hallo Sjoerd wat een verrassing, het huis aan de vier beentjes daar heb ik goede herinneringen aan. Van de week ga ik bij een oud collega langs hij heeft nog een A4tje waarop betekenis van de haan en hond staan.

 13. Annette Barendregt

  Ze hadden toen zeker ruzie, die architect en zijn kunstenaarsvrouw. Komt in de beste families voor, maar dat huisje is wel weer geweldig! Fijne zondag, Sjoerd.

 14. De streetviewopname over het water is overigens ook mooi. Ik ben hier wel eens voorbij gefietst, maar toen is ie me niet opgevallen.

  De Haan en de Bulldog moeten volgens mij gevaar inhouden. De hond kan bijten en de haan kan pikken. Op de website van het Nederlandse tegelmuseum staat wel info over deze tegeltjes, maar niet de functie of de betekenis daarvan.

 15. Een wel heel apart trafohuisje als ik kijk naar het puntdak en de tegels. Dat heb je goed gedaan Han om deze op de plaat te zetten. Saludos de Albert

 16. Die tegels zijn wel een erg leuk detail. Dat siert de boel op.

 17. Mooi dat huisje aan de vierbeentjes.
  Fijne zondag..!!

 18. Ja,vooral is die water dicht, kan die een overstroom wel aan. erg van belang om dat toch even uit zoeken.

Geef een reactie