Behoorlijk spannend in Enkhuizen
Behoorlijk spannend in Enkhuizen

Behoorlijk spannend in Enkhuizen

Trafohuisjes bVision.nl

Dit spannende trafohuisje in Enkhuizen is door Han Vogel op de foto gezet. Het staat aan de Vierbeentjes, aan de Zuider Boerenvaart. Dit huisje is gebouwd in 1918 naar een ontwerp van architect van Loghem. Van Loghem was in 1909 afgestudeerd in de bouwkunde en kreeg als snel veel opdrachten waaronder opdrachten voor de Kennemer Electriciteit Maatschappij (KEM) later opgegaan in het Provinciaal Elektriciteitsbedrijf van Noord-Holland (PEN).

Trafohuisjes bVision.nl

Hij ontwierp in de die jaren zo’n 80 trafohuisjes in Noord Holland die al snel PEN-Huisjes gingen heten. En niet zoals hier in Limburg vaak te zien is, naar een vast model, maar allemaal aangepast aan de omgeving waar ze kwamen te staan. Een deel van deze huisjes zijn gebaseerd onder de invloed van de stijl van Berlage. Maar het zou van Loghem niet zijn of hij paste overal een versiering toe van twee tegels, de Hond en de Haan. Welke betekenis die tegels hebben blijft vooralsnog een raadsel, maar zouden best ontwerpen kunnen zijn van zijn vrouw, de kunstenares Bertha Neumeier. Het vreemde aan dit huisje is dat ze waarschijnlijk verwisselt zijn. Op alle andere huisjes kijken ze elkaar aan, en hier staan ze met de ruggen tegen elkaar.

Trafohuisjes bVision.nl

De coördinaten zijn 52.702469 en 5.285968 (Google Maps)

20 reacties

  1. De streetviewopname over het water is overigens ook mooi. Ik ben hier wel eens voorbij gefietst, maar toen is ie me niet opgevallen.

    De Haan en de Bulldog moeten volgens mij gevaar inhouden. De hond kan bijten en de haan kan pikken. Op de website van het Nederlandse tegelmuseum staat wel info over deze tegeltjes, maar niet de functie of de betekenis daarvan.

Reageren mag, maar hou het netjes...

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.