Schone spanning in Amersfoort

Trafohuisjes bVision.nl
Het Trafohuisje van deze week is op de foto gezet door Oma van Karoetsie.net en ik geef meteen het woord door:
Het laagspanningshuisje staat aan de Noorderwierweg in Amersfoort. Dat is in de wijk Soesterkwartier. De wijk wordt in de lengte in tweeën gesplitst door de Noorderwierweg. Aan deze straat is tevens de hoofdwinkelstrip van de wijk gevestigd. Veel mensen hebben in deze wijk gewerkt bij het spoor, maar daar is nog maar weinig van over, een oude wijk die is gesticht in 1850. De wijk is nu een gewilde woonomgeving door de vooroorlogse woningen. Grappig is dat alles net in de opnieuw is geschilderd, ziet er weer fris uit.
Trafohuisjes bVision.nl
Pand goed voorbeeld van type transformatorhuisje, dat in Amersfoort veel is gebouwd met duidelijke kenmerken van Amsterdamse School en goede verhoudingen. In 1928 nam de Provinciale Utrechtsche Electriciteits Maat- schappij (PUEM) de elektriciteitsdistributie van de gemeente over. Ook de ontwerpen van de transformatorhuisjes nam zij vanaf die tijd voor haar rekening.
Het trafohuisje werd in de dertiger jaren mogelijk gebouwd naar ontwerp van G. Krop. (klik op de foto’s voor grotere exemplaren)
Trafohuisjes bVision.nl

De coördinaten zijn 52.159086 en 5.370705 (Google Maps)
Trafohuisjes bVision.nl

bVision.nl een Parkstad Limburg blog

15 Comments

 1. Een prachtig trafohuisje Sjoerd. En dat nog wel in Keistad. Van oma vernomen dat het net geschilderd was. Over een jaar nog maar eens op de plaat zetten.
  Salu2 Albert

 2. De vraag blijft wat doen die buizen daar?

 3. Tsssss apart zeg, dit huisje ken ik wel.
  Staat nietig mijn wijk maar werk er vlakbij.
  🙂

 4. Ik dacht meteen , ik ken dat huisje. Klopt. Ik heb een paar jaar aan de Soesterweg gewoond, toen ik daar in Amersfoort de opleiding tot psychiatrisch verpleegkundige heb gedaan. Is wel lang geleden…..

 5. ja, dat is een heel keurig net huisje, prima zo!

 6. Mmmmm, soesterkwartier, daar heb ik nog weleens ingevallen in een dierenwinkel. Wel een hele aparte wijk vind ik zelf.

  Love As Always
  Di Mario

 7. volledig akkoord met Agnes, dit huisje dient volledig wit geschilderd te worden.
  anders wel mooi hoor.

 8. jammer dat de achterkant niet is geschilderd… dat wit heeft wel iets…. erg mooi dit huisje… en hopelijk schrikt het maagdelijke wit graffiti-spuiters af…. ben benieuwd….Agnès

 9. Mooi wit huisje, hier zouden ze dat binnen de kortste keren volkalken met allerlei suffe teksten!

 10. Ik sluit me bij de vorige sprekers aan.

 11. Wat een mooi schoon huisje.. Zo zie ik ze wel graag.

 12. hallo Sjoerd,

  leuk al die foto’s van trafohuisjes. Ik heb zelf een oude foto van een heel byzonder trafohuisje in de buurt van Akersloot die ik je graag wil toesturen,

  groetjes,

  Landloper

 13. Een heel mooi huisje, hopelijk blijft de muur zo mooi wit..!!
  Gezellige paas Sjoerd.

Geef een reactie